Een blaasontsteking is helaas een bekend vrouwenkwaaltje. Dat komt omdat onze urinebuis veel korter is dan die van mannen en ook dichter bij de anus ligt. E-coli bacteriën uit de darmen zijn meestal de boosdoener en veroorzaken een blaasontsteking.
Voordat die bacteriën bij een man bij de blaas komen moeten ze eerst de Mount Everest van de penis beklimmen. Bij ons zijn ze er in een vloek en een zucht. Letterlijk, want het hebben van seks is één van de belangrijkste redenen voor een blaasontsteking. De E-coli bacteriën maken dan via de anus een oversteek naar je vagina en door het hebben van seks krijgen ze een flinke duw in de rug.
Als de blaasontsteking niet vanzelf weg gaat
Eenmaal in de blaas aangekomen laten ze het slijmvlies daar ontsteken, waardoor je zit opgescheept met pijn bij het plassen en telkens maar aandrang om naar de wc te gaan. Een blaasontsteking kan in een paar dagen tijd vanzelf overgaan. Zeker als je veel drinkt en de bacteriën naar buiten spoelt. Maar, soms gaat het niet vanzelf weg en kan het zelfs opstijgen naar de nieren, waardoor je een nierbekkenontsteking krijgt. Ga dan ook altijd naar de huisarts als de ontsteking na een paar dagen niet weg is.
Tips & tricks bij een blaasontsteking
Tip 1: Versterk je nier energie
In de Chinese geneeskunde wordt de nier gezien als de batterij van je lichaam. Ze noemen het ook wel de “wortel van het leven” waar zich alle energie bevindt die door je lichaam gebruikt wordt. De nierenergie heb je voor een deel van je ouders meegekregen bij je geboorte (als je dit Westers bekijkt is dat je genetische aanleg). Voor een ander deel komt deze energie uit de voeding die je tot je neemt.
Wanneer je nierenergie goed is, dan is het lichaam warm, doorbloed én ben je energiek. De nier wordt in de Chinese leer ook wel in verband gebracht met angst, onzekerheid en relaties. Te veel werken, stress en emoties kunnen de nierenergie uitputten. De nierenergie kun je versterken door regelmatig rustpauzes in te lassen en jezelf warm te houden. Blijf weg van tocht, draag een hemd om je nieren warm te houden en neem warme voetenbaden.
Tip 2: Gemberkompres
Gemberwortel heeft een verwarmende werking op je lichaam, niet alleen als je het eet, maar ook als je er een kompres van maakt. Bij blaasontsteking kan het een weldaad zijn om dit warme kompres op je rug, ter hoogte van je nieren, aan te brengen (deze zitten aan de rugzijde boven je navel).
Je hebt nodig:
- 75 gram geraspte gember
- 1 liter heet water
- Kleine handdoek
- Grote badhanddoek
Zo doe je het:
Schil de gember en snijd in stukjes. Voeg de schillen en de blokjes gember toe aan het water. Zet het water op het vuur en verhit het, maar laat het niet koken. Zet vervolgens het vuur uit. Wanneer het water wat afgekoeld is, kun je de kleine handdoek oprollen en aan de uiteinden vasthouden. Doop het middendeel in het gember water en wring, door de uiteinden te draaien, het overtollige water eruit. Leg op je bed de grote handdoek. Sla de kleine, warme handdoek om je rug en dek je toe met de grote handdoek. Blijf zo een tijdje liggen. Je kunt het kompres een paar keer achter elkaar herhalen.
Lees ook
Krachtvoer bij blaasontsteking
Veel drinken
Als je de eerste symptomen van een blaasontsteking voelt aankomen is drinken, drinken en nog eens drinken het beste devies. Ga voor minstens 2 liter water per dag. Dat zorgt ervoor dat je veel moet plassen, waardoor de bacteriën niet de kans krijgen hun rottige weerhaakjes uit te slaan en zich aan je blaasslijmvlies te hechten. Kruidenthee is ook een goede optie, vooral kamillethee wat verzachtend werkt. Maar ook brandnetelthee wat vocht afdrijft en zorgt dat je makkelijker en sneller kunt plassen.
Waterkers, mierikswortel en knoflook
Waterkers, mierikswortel en knoflook bevatten alle drie antibiotische bestanddelen en helpen om de vervelende bacteriën in je blaas een kopje kleiner te maken. Als je een sapcentrifuge hebt kun je van verse waterkers in een mum van tijd een krachtig groensap maken. Omdat de smaak heel sterk, bijna peperachtig is, kun je het beste wat spinazie en appel toevoegen. Waterkers kun je ook prima als salade eten of er soep van maken.
Mierikswortel is ook al zo’n scherpe rakker. Tegenwoordig kun je deze vers in de meeste natuurwinkels vinden. Van mierikswortel maak je een powerdrank door de geschilde wortel met citroensap, water en honing te mengen.
De laatste van dit powertrio is knoflook, dat helpt niet alleen om vampiers op afstand te houden, maar is ook een krachtpatser bij allerlei soorten infecties. Het liefst eet je bij blaasontsteking twee verse teentjes op een dag. Wil je liever niet als een pizzeria ruiken, dan is zwarte knoflook een aanrader. Deze knoflook is gefermenteerd, waardoor de smaak opvallend zoet is geworden. De teentjes zwarte knoflook hebben een hartige, zoete smaak en de structuur van een dropje.
Peterselie, bleekselderij en venkel
Peterselie, bleekselderij en venkel helpen alle drie om vocht af te drijven. Peterselie en bleekselderij kun je door de sappen en smoothies doen. Venkel is lekker als je deze grilt en door een salade doet.
Liever niet:
Suiker
Daar kom ik weer met mijn: geen suiker. Maar ja, ik moet het ook hier echt weer noemen. Bij een ontsteking laat je suiker en alle snelle koolhydraten zoals witmeel- en tarweproducten liever links liggen. Ze zorgen dat er veel insuline aangemaakt wordt, wat ontstekingen juist kan bevorderen.
Cafeïne, alcohol en nicotine
Cafeïne, alcohol en nicotine bevatten alle drie stoffen die het slijmvlies van de blaas prikkelen en dat betekent meer pijn. Laat de koffie dan ook even voor wat het is. In alcohol en sigaretten heb je vaak toch al geen trek als je ziek bent, zeker nu je weet dat ze je symptomen kunnen verergeren.
Pillen en poeiers bij blaasontsteking
Cranberry tabletten
Cranberry is het bekendste natuurlijke middel tegen blaasontsteking. Het bevat stoffen die zorgen dat de bacteriën niet goed aan je blaaswand kunnen hechten. Je kunt het beste kiezen voor tabletten waar een geconcentreerd extract in zit, want het sap is niet sterk genoeg.
Beredruif
Van de beredruif wordt alleen het blad gebruikt om in te zetten tegen blaasontstekingen. Het bevat, net als cranberry, looistoffen die zorgen dat het blaasslijmvlies samentrekt, waardoor de bacteriën niet kunnen hechten. Ook bevat het stoffen, die na omzetting in de lever antibacterieel werken. Beredruif (Arctostaphylos Uva-Ursi ) vind je vaak terug in combinatiepreparaten voor de blaas. Gebruik beredruif niet als je zwanger bent of een gevoelige maag hebt!
D-mannose
D-mannose is een suiker die van nature voorkomt in planten. Ook in ons lichaam vind je mannose. Je vindt het terug in de slijmvliezen van de blaas. Juist aan deze suiker hecht de E-coli bacterie zich graag met z’n gemene klauwtjes. Door D-mannose in te nemen zorg je dat de E-colibacteriën al hun handen vol hebben en niet toekomen aan de mannose op je blaaswand. Je plast de verzadigde bacteriën dan met de urine uit.
Solidago
Solidago, ofwel guldenroede, is een natuurlijke plaspil en zorgt dat je wel bijna een kwart meer kunt plassen dan normaal. Het zorgt dat bacteriën sneller uit je blaas spoelen, maar helpt ook andere afvalstoffen uit je lichaam verwijderen. Je kunt kiezen voor een tinctuur op alcoholbasis of guldenroedethee drinken. Gebruik Solidago niet als je zwanger bent of hartklachten hebt.
Echinacea
Echinacea versterkt de weerstand van je eigen lichaam. Het mobiliseert witte bloedlichaampjes en zorgt dat ze extra actief worden om ontstekingen aan te pakken. Echinacea kun je goed als aanvulling op bovenstaande middelen gebruiken. Ook als je de eerste symptomen voelt aankomen van een blaasontsteking kun je Echinacea nemen en zo soms een ontsteking voorkomen.
Probiotica voor darm en vagina
Door je darmflora te versterken met goede bacteriën versterk je indirect de weerstand in je blaas. Probiotica die je inbrengt in de vagina versterkt de daar aanwezige lactobacillen, die zorgen dat het milieu zuur is in de vagina en E-coli bacteriën er niet kunnen overleven. Zeker als je vaak last hebt van blaasontsteking na het vrijen is dit een aanrader.