Krachtvoer voor vrouwen test: Pranamat Eco

Je hebt ze vast al voorbij zien komen; acupressuurmatten die het effect van een spijkerbed nabootsen. Zit er wat in en hoe werkt het dan? Lees het hier!

Je hebt ze misschien al eens voorbij zien komen; acupressuurmatten die het effect van een spijkerbed nabootsen. Er worden veel gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, zo zouden de matten helpen bij hoofdpijn, rugpijn, om beter slapen en zelfs om de huid van je benen te verbeteren. Zit er wat in en hoe werkt het dan? Krachtvoer voor vrouwen testte voor jou de Pranamat Eco.

Wat is een acupresuurmat?

De spijkermat is niet nieuws, sterker nog zo’n 400 jaar voor Christus werden ze in India al gebruikt door yogi’s of zogenoemde fakirs. Ze gebruikten het spijkerbed zijdelings om zijn genezende werking, maar het voornaamste doel was een verdieping van de meditatie. Het idee was om boven pijn uit te stijgen en zo in een verlichte staat te komen.
Het spijkerbed is tegenwoordig weer terug, maar dan in een modern jasje. De spijkers op een houten bed zijn vervangen door mooi vormgegeven acupressuurmatten en kussens met daarop zogenaamde ‘lotuspunten’ die gelijkmatig over de mat verdeeld zijn en zo de huid een doeltreffende prikkel geven als je erop gaat liggen. Naast een mat zijn er ook kussens voor je nek en hoofdhuid. De Pranamat Eco die we hebben getest, is handgemaakt in Letland van hoogwaardige, niet giftige materialen. De buitenlaag is van katoen en de mat is gevuld met kokosvezels voor stevigheid en stabiliteit.

Waar kan je het voor gebruiken?

Een accupressuurmat heeft verschillende toepassingen, vanwege het ontspannende effect gebruiken veel mensen de mat om beter te slapen en spanning kwijt te raken. Ook bij hoofdpijn, nek- en rugpijn wordt het ingezet. Minder bekend is dat je mat ook kan gebruiken om de huid van je buik en bovenbenen te versterken.

Werkt het en hoe dan?

De hamvraag is natuurlijk werkt zo’n mat nou echt? En moet je dus vrijwillig op zo’n prikkelige mat gaan liggen? Het korte antwoord? Ja, het werkt. Alhoewel er nog niet veel wetenschappelijk bewijs is voor de werking van dit soort matten, geven de kleine onderzoeken die er wel zijn een positief beeld. Daarnaast zijn er wereldwijd ontzettend veel mensen die een fijne gebruikerservaring hebben en beter slapen of minder last hebben van pijn in hun rug door het gebruik van de mat. 

Doorbloeding

De acupressuurmat verbetert in de eerste plaats de doorbloeding in kleine haarvaatjes van de huid. Dat zie je ook als je een tijdje op de mat hebt gelegen, de huid is tijdelijk wat rood en je ziet kleine puntjes staan. Ook de lymfestroom wordt verbeterd, wat zorgt dat afvalstoffen in de weefsels beter afgevoerd kunnen worden. Vaak zorgen juist dit soort afvalstoffen voor een stijf en stram of vermoeid gevoel in het lichaam.

Endorfinen

Het pijnstillende en rustgevende effect van liggen op de mat kan toegeschreven worden aan endorfine die vrijkomt. Endorfine is een opiaatachtige stof die zorgt voor pijnstilling en fijn gevoel van welbevinden en geluk. Je lichaam maakt het aan bij lichamelijke inspanningen die lang duren, zo zorgt het bij hardlopers voor de runners high, ook bij de bevalling of als je verliefd bent komen endorfinen vrij. De acupressuurmat zorgt voor afgifte van endorfine, doordat de lotuspunten een milde (pijn) prikkel geven die voortduurt, in reactie daarop gaat je lichaam de pijnstiller endorfine aanmaken. Dat voel je in de praktijk ook. Als je op de mat gaat liggen zal het in eerste instantie niet direct prettig en soms zelfs pijnlijk zijn. Maar daarna voel je dat de doorbloeding op gang komt, je rug en de delen die op de mat liggen worden warm en na een tijdje komt er een diepe ontspanning over je, dat is de endorfine die zijn werkt doet. 

Hoe gebruik je de mat?

De mat kan je op verschillende manieren gebruiken, de simpelste is om te beginnen met een rug massage. Je gaat simpelweg liggen op de mat en eventueel ook het hoofdkussen. Idealiter doe je dat met een ontblote rug, maar de sensatie kan soms erg intens zijn, dan kan je een dun T-shirt dragen. Je blijft vervolgens rustig liggen en doorademen, that’s it. Hoe rustiger je ligt, hoe beter het werkt. Je kan een paar minuten tot twintig minuten op de mat liggen, voel telkens wat voor jou het beste is. De mat kan je ook op de bank leggen en er tegenaan zitten als je bijvoorbeeld tv aan het kijken bent. Andere toepassingen vind je hier.

Mijn ervaring

Mijn ervaring met de Pranamat Eco was zeer positief. Toegegeven het liggen op de mat was niet elke keer even prettig. Het gevoel kan je nog het beste omschrijven als liggen op een bed van droge takjes. Maar al snel trad telkens een aangenaam gevoel van warmte en diepe ontspanning op. Zodanig dat ik meerdere keren bijna in slaap vielen. Een hardnekkige pijn in mijn onderrug waar ik bij tijd en wijle last van heb verdween ook als sneeuw voor de zon. De mat legde ik vaak op de bank, zodat ik onderwijl televisie kon kijken. Daardoor voelde het ook wat milder aan dan met een harde ondergrond. Opvallend was dat de mat de ene keer pijnlijker aanvoelde dan de ander, ik vermoed dat dat te maken heeft met waar ik in mijn cyclus zat en/of hoeveel stress ik had. Soms hield ik daardoor mijn t-shirt aan. De mat gebruik ik nu enkele keren per week, met name voor het slapen gaan.  

Conclusie

Heb je vaak last van hoofdpijn, rugpijn, kan je slecht slapen? Of kan je maar moeilijk ontspannen en zoek je weleens je heil in alcohol of andere verdovende middelen (prikkels) om te ontspannen? Dan kan deze mat echt uitkomst bieden. Het prettige effect van de verbeterde doorbloeding en de endorfinen die vrijkomen geven een diepgevoelde ontspanning die lang aanhoudt. De mat is makkelijk te gebruiken, je gaat er simpelweg gewoon op liggen, je kan hem dus makkelijk opnemen in je gezonde routines. Hij wordt daarnaast geleverd in een mooie, linnen tas zodat je hem makkelijk kan opbergen. Een positief eindoordeel dus! 

We zijn dan ook blij dat we je een mooie korting mogen aanbieden en gratis verzending in Nederland en België. Ga daarvoor naar:  https://pranamat.nl/hetty en gebruik code HETTY

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.