Vezels hebben een nogal saai imago, jarenlang was de boodschap: Eet braaf je volkoren producten dat is goed voor je stoelgang, meer was er niet echt over te vertellen. Nou! De tijden zijn veranderd want vezels zijn hotter than ever. Wist je dat er verschillende typen vezels zijn en dat vooral prebiotische vezels heel veel gezondheidsvoordelen hebben die top zijn voor jou als vrouw? Je leest er hier alles over!
Even opfrissen: Dit zijn vezels
Vezels zijn niets anders dan de celwandjes van planten, ze komen dan ook van nature voor in plantaardige producten zoals granen, groente, fruit en noten.
Vezels vallen onder de categorie koolhydraten maar ze leveren geen energie aan je lichaam, je darmen kunnen vezels namelijk niet afbreken. Dat betekent niet dat ze niet goed voor je zijn, integendeel!
Vezels hebben een enorme impact op je gezondheid. Zo kan voldoende vezelinname niet alleen je stoelgang verbeteren maar ook het risico op allerlei welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verlagen. Maar er is nog veel meer! Daarvoor moeten we even kijken naar de verschillende soorten vezels en wat ze voor je doen.
Verschillende soorten vezels
Onoplosbare vezels
Er zijn verschillende type vezels met elk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. De onoplosbare vezels die ken je, deze zitten in de volkoren producten die je tot vervelens toe op het hart worden gedrukt om te eten. Denk aan quinoa, boekweit, amaranth, spelt en zilvervliesrijst, maar ook je oude, vertrouwde volkoren boterham.
Onoplosbare vezels trekken water aan in je darmen en zorgen ervoor dat je stoelgang meer volume krijgt en makkelijker en sneller door je darmen beweegt.
Ook kan je dit type vezels als een soort spons zien, die allerlei afvalstoffen maar ook hormoonresten aantrekt en uit je darmen verwijdert.
Prebiotische vezels (oplosbare vezels)
Dan zijn er nog de prebiotische vezels en hier wordt het echt interessant! Prebiotische vezels zitten in o.a in groenten, fruit, lijnzaad en peulvruchten.
Dit type vezels dient als voedingsbodem voor gunstige bacteriën in je darmen. Door elke dag voldoende van dit soort vezels te eten oefen je een sterke invloed uit op je darmflora met mega veel voordelen van dien, zeker voor vrouwen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor een volwassen vrouw ligt op 30 gram, maar de meeste mensen krijgen nog niet eens de helft binnen
7 redenen waarom prebiotische vezels da bomb zijn voor vrouwen
1. Prebiotische vezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Je kent het wel; je hebt wat zoetigheid gegeten en een uurtje later heb je een enorme energiedip en nog veel meer trek in wat lekkers. Dat is je bloedsuikerspiegel die aan het schommelen is. Super irritant want een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt niet alleen dat je om de haverklap trek hebt in ongezonde dingen, voor de rest van je hormonen en je energieniveau is het ook geen pretje.
Wanneer je bloedsuikersoiegel teveel schommelt betekent het dat je cellen steeds heel onregelmatig van energie worden voorzien en dat voel je. Je bent daardoor gedurende de dag telkens niet helemaal in balans en vaak word je er bloedchagerijnig van.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat prebiotische vezels de bloedsuikerspiegel heel goed kunnen stabiliseren met alle voordelen van dien: je voelt je fitter, bent niet meer zo afhankelijk van eten en kan je beter concentreren.
Oftewel kortgezegd: dáág vreetbuien en pesthumeur, hallo gelijkmatige energie.
2. Prebiotische vezels zorgen dat je minder eet en afvalt
Wow, ja dit lees je goed! Het eten van voldoende prebiotische vezels zorgt dat je minder eet en makkelijker afvalt. Dat komt omdat prebiotische vezels zorgen dat goede bacteriën in je darmen optimaal gunstige stoffen zoals butyraat kunnen aanmaken.
Butyraat zorgt op zijn beurt weer dat er hormonen worden aangemaakt die je eetlust verminderen en ervoor zorgen dat voedsel langer in je maag blijft.
Een vol gevoel en minder trek dus en dat is superhandig als je wil afvallen. Niet gek dus dat veel vrouwen melden dat ze zonder moeite afvallen door het aandeel prebiotische vezels in hun voeding te verhogen.
3. Makkelijk en fijn naar de wc
Problemen met je stoelgang kunnen nogal een dingetje zijn. Bij vrouwen kan bijvoorbeeld elke maand constipatie optreden voor de menstruatie doordat het hormoon progesteron je darmen tijdelijk laat verslappen.
Tijdens je menstruatie kan je dan weer juist last hebben van dunne ontlasting of diarree door prostaglandines die vrijkomen en zorgen dat baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Beide kunnen gepaard gaan met winderigheid en een opgeblazen gevoel waardoor je wel 3 maanden zwanger lijkt. Geen pretje!
Sowieso wil je dat je stoelgang makkelijk komt en regelmatig is, dat zorgt dat je lichaam zijn afvalstoffen kwijt kan waardoor je lekkerder in je vel zit en je buik plat en rustig is.
Prebiotische vezels helpen hierbij. Ze zorgen dat je stoelgang makkelijk en snel door je darmen gaat doordat ze de darmflora verbeteren en de peristaltiek bevorderen.
4. Goed bij leaky gut
Je darmen moeten natuurlijk doorlaatbaar zijn om voedingsstoffen door te laten, maar bij een leaky gut zijn je darmen als het ware echt lek.
De openingen in de darmen (tight junctions) zijn dan te groot waardoor allerlei onverteerde voedingsresten maar ook mogelijk schadelijke bacteriën zo je bloedbaan inkomen. Dat kan op zijn beurt weer een reactie van je immuunsysteem uitlokken met alle gevolgen van dien.
Door een leaky gut kan je last krijgen van voedingsintolerantie, vermoeidheid, gewrichtsklachten een slechte huid en nog veel meer.
Prebiotische vezels zorgen dat darmbacteriën butyraat aanmaken en dit is een wondermiddel voor je darmwand. Het zorgt dat deze zich kan herstellen zodat de ‘gaten’ gedicht worden.
Prebiotische vezels zorgen ook dat goede darmbacteriën optimaal kunnen groeien en als een dikke beschermende laag over de darmwand liggen.
5. Boost voor je stemming
Ze zeggen niet voor niets dat je darmen je tweede brein zijn. Ze communiceren voortdurend met je hersenen. De cellen van je darmen, maar ook bacteriën maken neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en Gaba aan.
Zaak dus om je darmflora goed te verzorgen, uit steeds meer onderzoek blijkt dat dat een positief effect heeft op je stemming. En hoe doe je dat? Je raadt het al… met prebiotische vezels!
6. Ideaal bij keto-/ koolhydraatarm- of paleodieet
Koolhydraatarme diëten zoals paleo- en keto zijn helemaal in en terecht! Ze zorgen dat je makkelijk en lekker afvalt en zijn echt goed voor je gezondheid.
Alleen, als je er ervaring mee hebt, zal je het vast herkennen. Je hongergevoel gaat drastisch omlaag. Supergoed natuurlijk! Maar het sluipt er dan wel in dat je vezels in het gedrang komen, sowieso de onoplosbare vezels in allerlei soorten graanproducten; want geen brood en pasta, maar ook de prebiotische vezels uit groenten en fruit. Aan een omeletje en een avocado heb je al snel genoeg terwijl je darmen schreeuwen om vezels.
Voldoende groenten en fruit + WholeFiber eten zorgt dat je lichaam voorzien blijft van die broodnodige prebiotische vezels.
7. Betere weerbaarheid tegen virussen en infecties (ook downunder)
Prebiotische vezels zorgen dat je darmflora beter bestand is tegen allerlei soorten virussen en infecties. Dat betekent dat het eerste, beste verkoudheidsvirusje jou niet meer zal pakken.
Een gezonde darmflora heeft ook weer effect op het microbioom van je vagina.
Heb je vaak last van vaginale infecties zoals een schimmeltje met brokkelige afscheiding, of juist een bacteriële vaginose met dunne, waterige afscheiding en een visgeur (sorry, zo ruikt het nu eenmaal) denk eens aan je darmflora.
Top 5 voedingsmiddelen rijk aan prebiotische vezels
- Witlofwortel (WholeFiber)
- Asperges
- Uien
- Banaan
- Linzen
Lekker & makkelijk extra prebiotische vezels aan je dieet toevoegen?
WholeFiber is een nieuwkomer in onze shop en nu al onze favoriet! Het bestaat voor 100% uit gedroogde witlofwortel en is daarmee de rijkste, natuurlijke bron van prebiotische vezels.
Het is lekker knapperig en je strooit het makkelijk over je yoghurt, smoothie, salade of avondmaaltijd en meer.
Met 1 eetlepel krijg je al 5 gram vezels binnen, hoppa!
De aanbevolen dosering is 3 eetlepels per dag. Deze dosering kan je langzaam opbouwen. Nieuwsgierig?
Hier lees je meer.