Dat suiker niet goed voor je is, weet je inmiddels wel. Maar hoe zit het met andere ‘gezonde’ zoetstoffen zoals honing en kokosbloesemsuiker? Is alle suiker hetzelfde? Lees snel verder!
Wat is suiker eigenlijk?
Suiker wordt ook wel sacharose genoemd en zit in voedingsmiddelen zoals suikerriet, suikerbiet, mais en fruit. Ook in melk zitten suikers (lactose). Suiker wordt onder de koolhydraten geschaard en kan uit 1 of meerdere sachariden (suikermoleculen) bestaan. Fructose, galactose (melksuiker) en glucose zijn monosachariden. Sucrose, lactose en maltose zijn disachariden en bevatten twee suikermoleculen.
Lange en korte ketens
Wanneer de keten van suikermoleculen veel langer wordt, zoals het zetmeel in aardappels en graanproducten wordt het geen suiker meer genoemd. De meeste soorten suikers zoals rietsuiker, druivensuiker en bietsuiker bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan, ook bij ahornsiroop, agavesiroop en honing is dit het geval.
Het overschot aan suiker wat niet opgeslagen kan worden of wat je niet verbrandt wordt omgezet in vet.
Suiker: Verpakkingen lezen
Als je suiker wil vermijden kan je bijna een heel woordenboek meenemen, zoveel verschillende benamingen zijn er voor dit goedje. Zie je 1 van onderstaande termen op de ingrediëntenlijst staan, dan weet je dat het suiker is. Houdt er ook rekening mee dat het ingrediënt wat het eerst genoemd zit er het meest in zit.
Andere benamingen voor suiker:
- Dextrose
- Moutextract
- Karamel
- Fructose
- Glucose
- Maltodextrine
- Maltose
- Melasse
- Sacharose
- Vruchtenextract
Zijn er gezonde alternatieven voor suiker?
Honing, kokosbloesemsuiker, agavesiroop; er zijn best wat zoetstoffen die een gezond imago hebben. Helaas blijven het nog steeds gewoon suikers met hetzelfde effect op je lichaam. Ze verhogen je bloedsuikerspiegel en zorgen dat er insuline wordt vrijgemaakt. Wél bevatten ze vaak nog een kleine hoeveelheid bioactieve stoffen zoals in honing of wat extra mineralen zoals in kokosbloesemsuiker. Maar echt gezonde vervangers van suikers zijn het dus niet. Stevia en erythritol zijn in dat op zicht een uitzondering omdat ze geen effect op je bloedsuikerspiegel hebben. Verder zijn er nog een hele reeks aan kuntsmatige zoetstoffen zoals; sucralose, aspartaam, sacharine en cyclamaat die ook je bloedsuikerspiegel niet verhogen. Wel kunnen ze bij hoge doseringen maag-en darmklachten geven.
Zo wordt suiker verwerkt in je lichaam
Suikers die uit meerdere suikermoleculen bestaan worden eerst afgebroken tot glucose en fructose, vervolgens gaan ze naar de lever en het bloed en verhogen ze daarmee je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier maakt in reactie daarop insuline, waardoor de glucose in je cellen opgenomen kan worden om verbrand te worden. In je lichaam zijn een paar kleine opslagplaatsen om suiker op te slaan in de vorm van glycogeen. Zoals in je lever en spieren. Zijn die opslagplaatsen vol dan wordt de overtollige suiker omgezet in vet. Bij fructose gaat het wel anders. Fructose wordt in de lever omgezet in glycogeen, maar ook in vetzuren. Zo kan het zijn dat als je veel fructose tot je neemt, bijvoorbeeld door heel veel frisdrank te drinken, je het risico loopt een vette lever te krijgen.
Samenvatting
In kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing zitten nog kleine resten mineralen en bio-actieve stoffen en daarom hebben ze een gezond imago, maar ze doen precies hetzelfde in je lichaam, als nadere suikers. Wil je een gezondere zoetstof dan komen Stevia en Erythtitol het beste uit de bus. Al moet je van de laatste niet teveel gebruiken, omdat je anders maag- en darmklachten kan krijgen. Over de overige kunstmatige zoetstoffen zijn de meningen verdeeld als het om het effect op je gezondheid gaat. Verder kan je prima fruit eten en honing of kokosbloesemsuiker in kleine hoeveelheden, daarvan krijg je echt niet meteen overgewicht. Zoals met alles geldt: de dosis bepaalt het effect.