snacken-krachtvoer voor vrouwen

Af en toe snacken? Raar maar waar, dat is best gezond

Af en toe even flink snacken is helemaal niet zo ongezond. Raar maar waar! Waarom? Dat lees je hier

 

Als je op een dagelijks menu van witbrood en frisdrank zit en de frituur overuren maakt, dan is daar bovenop nog eens even extra snacken natuurlijk geen goed idee. Maar als je dag in dag uit je best doet om gezond te eten en vooral als je het grootste gedeelte van de tijd spaarzaam bent met koolhydraten dan is af en toe even flink snacken, nog eens zo gek nog niet.

Het belang van afwisseling

Je kent het wel als je een tijdje aan het sporten of lijnen bent. Eerst gaat het als een speer en val je snel af en zie je resultaten in de spiegel. Maar dan ineens stagneert de boel en gebeurt er helemaal niks meer, terwijl je verder nog steeds alles hetzelfde doet. Zeer frustrerend! Dat heeft er mee te  maken dat je lichaam zich snel aan de omstandigheden aanpast om telkens zoveel mogelijk evenwicht te bewaren. Eet je bijvoorbeeld een hele tijd heel weinig calorieën, dan gaat je stofwisseling uit bescherming trager verlopen zodat je minder verbrandt. Zeker als je een vrouw bent is je lichaam heel beducht op een calorietekort, dat heeft een biologische achtergrond. Zo wil je lichaam altijd voldoende calorieën ter beschikking hebben voor een eventuele zwangerschap, dreigt er ‘schaarste’, dan is dat een soort noodsignaal. Daarom is het goed je lichaam af en toe even als het ware even te shocken. Zo geeft, bij koolhydraatarm eten, ineens een inname van een veel hogere hoeveelheid koolhydraten je schildklier een zetje.

Volhouden

Het heeft ook psychologische voordelen om het met mate eten van minder gezonde dingen in te calculeren. Je houdt je gezonde eetpatroon daardoor veel langer vol. Het voelt dan niet of je jezelf alles moet ontzeggen en doordat je er van tevoren rekening mee houdt, voel je je ook niet schuldig achteraf. De 80/20 regel werkt hier heel goed voor. Zorg gewoon dat je 80% van de tijd gezond eet en reserveer de overige 20% voor een taartje, een patatje of wat je maar lekker vindt en geniet er dan optimaal van.  

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.