vruchtbaarheid verhogen-krachtvoer voor vrouwen

Als zwanger worden niet lukt…zo ondersteun je jouw vruchtbaarheid en verhoog je de kans op succes

Wil je dolgraag een kindje, maar lukt het niet om direct zwanger te worden? Deze handige tips helpen je vruchtbaarheid ondersteunen én verhogen je kans op succes!

Als je samen met je partner hebt besloten dat er een kindje gaat komen is dat een super spannende en bijzondere periode. Je begint er, zeker bij je eerste kindje, vol hoop aan en droomt stiekem over je kleine spruit.

Alle hulp is welkom!

Maar als de tijd vordert en je elke maand een fikse teleurstelling te verwerken hebt, want weer ongesteld, kan je stemming behoorlijk omslaan. Waarom lukt het bij jou niet en lijkt verder iedereen poefff in een keer zwanger te worden? Mega frustrerend! Er komen zoveel verschillende factoren bij kijken voordat een eitje en een spermacel versmelten, dat het uiteindelijk nog steeds een wonder is als je zwanger raakt. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid een steuntje in de rug te geven. Van voeding en supplementen tot het gebruik van handige hulpmiddelen die je gewoon thuis kunt gebruiken. Je leest er in dit artikel alles over!

Emotionele impact

Laten we bij het begin beginnen. Want bezig zijn met een kindje en maar niet zwanger worden kan emotioneel zwaar zijn ! Verdriet, onzekerheid, verlies van vertrouwen in je lichaam, boosheid, afgunst, jaloezie op vriendinnen waarbij het wel lukt, allemaal heel logische emoties die je kan ervaren. Het probleem is dat er vaak niet over gesproken wordt waardoor je je heel alleen kan voelen. 

Verborgen leed

Als er ergens veel verborgen leed zit bij vrouwen dan is het rondom de vruchtbaarheid wel. En juist voor dit gevoelige onderwerp bestaat er een bovenmatige interesse. Over geld wordt nooit gepraat maar zoiets intiems als de staat van bewoning van je baarmoeder, komt te pas en te onpas ter sprake. Zo krijgt elke vrouw van familie, vrienden, collega’s of wildvreemden op een gegeven moment DE vragen op zich afgevuurd. ‘hoe zit het met jou, wil jij ook kinderen? Wanneer komt de ooievaar bij jullie eens langs? Je moet nu wel gaan opschieten he, als je nog kinderen wil.’ En verzin er zo nog maar een paar.

Ongevraagd advies

Ook echt niet te harden zijn de ongevraagde adviezen die je om de oren worden gesmeten. Iedereen heeft wel een nichtje of vriendin waarbij het wel lukte omdat die zus of zo deed. En de grootste dooddoener ever: als je het nou maar loslaat dan komt het vanzelf. Net alsof het je eigen schuld is dat je niet zwanger wordt, omdat je er te veel mee bezig bent. Wurgneigingen zijn toegestaan!

Hoe moeilijk ook, tijdens de hele fase wanneer je hiermee bezig bent is het belangrijk jezelf zoveel mogelijk te steunen door in de eerste plaats je emoties toe te staan. Hoe slecht of donker je gedachten af en toe ook zijn, verwijt jezelf niets, je hebt het al moeilijk genoeg.

Lees ook

Huilen is gezond! Dus laat soms maar gewoon een traantje lopen. Waarom dat zo gezond is?

Bach Bloesems

Worstel je erg met je gevoelens dan zou je eens Bach bloesems kunnen proberen. Deze druppels lijken een beetje op homeopathie en ze kunnen helpen om je mentale balans weer terug te krijgen. Ze kennen geen bijwerkingen, zijn absoluut veilig en je kunt ze naar behoefte gebruiken. In totaal zijn er 38 verschillende Bach bloesems voor allerlei gemoedstoestanden. Hieronder vind je een selectie die passend kan zijn bij het proces van zwanger worden. Je kunt er 1 kiezen of er meerdere tegelijk innemen. De dosering van de druppels is 3x daags 3 druppels in een glas water. Je kunt tussendoor altijd meer nemen als je dat nodig hebt.

Sweet Chestnut, alle hoop verloren

Heb je het gevoel dat je er helemaal doorheen zit en het nooit meer goed gaat komen? Dan is Sweet Chestnut geschikt, het helpt je je hart weer open te stellen en hoop toe te laten.

Cherry Plum, de controle kwijt

Heb je het gevoel dat je gek wordt van verdriet of woede? Dat je bij wijze van spreken je zelf of anderen wel wat kunt aandoen? Cherry Plum helpt om in extreme gemoedstoestanden weer rustig te worden. Het kalmeert en brengt je terug bij jezelf.

Holly, boosheid

Ben je boos op alles en iedereen en heb je het gevoel dat je verteerd wordt door agressieve en jaloerse gevoelens? Holly helpt je weer zacht worden.

Olive, uitputting

Ben je uitgeput en moe van je emoties en alles wat er in en om je lichaam gebeurt? Olive helpt bij grote vermoeidheid en geeft je nieuwe energie en kracht.

Rock water, te streng voor jezelf

Ben je streng en hard voor jezelf? Geef je jezelf en je lijf de schuld dat het niet lukt? Rock water helpt je om mild en lief voor jezelf te zijn. Het is niet jouw schuld!

Krachtvoer voor vruchtbaarheid

In de periode dat je bezig bent een kindje te maken is het belangrijk jezelf echt te voeden; zowel geestelijk als lichamelijk. Probeer zo gezond mogelijk te eten, maar wees daar ook weer niet te streng in. Dan zet je jezelf helemaal klem en dat levert alleen maar stress op. Eet 80% van de tijd gezond en gun jezelf voor die overige 20% ook wat ongezondere dingen waar je dol op bent. Lijnen is nu niet zo verstandig. Om zwanger te kunnen worden heb je namelijk een gezond gewicht nodig en met name een gezond vetpercentage.

Volle billen en dijen

Je hersenen houden met behulp van het hormoon leptine uit de vetcellen precies bij hoeveel vet je in je lichaam hebt zitten. Ze willen het liefst een flink voorraadje vet hebben omdat een zwangerschap in totaal wel zo’n 80.000 calorieën kost. Als je vetpercentage dus heel laag is (lees droge spieren) dan is dat niet gunstig voor je vruchtbaarheid. Bedenk je ook dat in het vet op je heupen, wat je vaak bijna niet weg getraind of gelijnd krijgt, het vetzuur DHA wordt opgeslagen. Dit is heel belangrijk voor het ontwikkelingen van de hersenen van je toekomstige kindje en voor jouw hersenen na de zwangerschap. Lekker laten zitten dus, die mooie billen en dijen!

De Do’s

Verder zijn er een aantal Do’s en Dont’s waar je op kan letten:

Eet goede vetten

Het eten van voldoende goede vetten in je voeding (linolzuur, alfa linoleenzuur, arachidonzuur, DHA en EPA) helpt bij een gezonde hormoonaanmaak. Gezonde vetten vind je in: noten, vette vis (zalm, haring, makreel, sardines) avocado’s, olijfolie, kokosolie, pompoenpitolie, hennepolie en walnootolie.

Volop antioxidanten

Antioxidanten beschermen je eicellen tegen de aanvallen van vrije radicalen. Antioxidanten vind je in alle felgekleurde groenten en fruit maar ook in verse kruiden en specerijen. Probeer daarom dagelijks zoveel mogelijk kleur op je bord te krijgen. Echte antioxidant boosters zijn: blauwe bessen en al het bosfruit, kurkuma, knoflook en uien, bieten en verhitte tomaten.

De Dont’s

Cafeïne

Als je zwanger wilt worden kun je beter rustig aan doen met koffie, zwarte thee en andere cafeïne houdende dranken. De cafeïne die erin zit kan, als je er meer dan 200 tot 300 milligram van binnenkrijgt, je vruchtbaarheid verminderen. Cafeïne vermindert namelijk de spieractiviteit van de eileiders die de eitjes van de eierstok naar de baarmoeder transporteren. Houd het bij één à twee kopjes koffie op een dag of stap over op cafeïnevrije koffie. Kies in plaats van zwarte thee voor kruidenthee.

Transvetten

Transvetten zitten in gefrituurde producten, margarines, bakboters, chips, koekjes en crackers. Je vindt ze op de verpakking terug onder de naam: plantaardige, gehydrogeneerde vetten. Deze vetten verlagen je vruchtbaarheid en je lichaam kan ze maar moeilijk afbreken.

Lees ook

Zijn alle suikers hetzelfde of zijn er wel degelijk verschillen? En is suikervrij eten echt het beste?

Supplementen voor je vruchtbaarheid

Je hebt al kennis gemaakt met de Bach bloesems voor je emotionele balans, Daarnaast zijn er specifieke supplementen die je vruchtbaarheid lichamelijk kunnen ondersteunen.

Maca

Maca doet niet alleen wonderen voor je libido, maar kan ook je vruchtbaarheid een boost geven. Deze wortel uit Peru zit vol met vitaminen en mineralen en geeft je lichaam energie en uithoudingsvermogen. Vooral voor vrouwen is Maca heel geschikt omdat het de hormoonhuishouding ondersteunt. Je kunt Maca als poeder door je smoothies mengen, de smaak is wel wat apart. Sommige vinden het heerlijk, ik vind het te smerig voor woorden. Gelukkig zijn er ook tabletten van verkrijgbaar.

Vitamine E

Vitamine E wordt ook wel de vruchtbaarheidsvitamine genoemd. Net als bij PMS kun je het ook hier inzetten voor de gunstige werking op de vruchtbaarheid. Kies voor een supplement met natuurlijke vitamine E. Dit herken je aan de vermelding: d-alfa-tocoferol. De synthetische variant begint met DL. Neem vitamine E om de dag in, om een overdosering te voorkomen.

Multivitamine foliumzuur en zink

Al voordat je zwanger bent is het handig te zorgen dat je bepaalde vitaminen voldoende binnenkrijgt. Dat geldt met name voor foliumzuur en zink. Deze vitaminen zijn van belang voor het zenuwstelsel van je toekomstige kindje. Foliumzuur verkleint daarnaast de kans op een open ruggetje. Het best kun je een multivitaminen supplement nemen waar ze beide in zitten. Tegenwoordig zijn er multi’s die speciaal samengesteld zijn voor (aanstaande) moeders. Let erop dat het foliumzuur wat erin zit een goed opneembare vorm heeft zoals: folaat, folate of l-methylfolaat.

Hulpmiddel: FERTI.LILY

Last but not least is er sinds kort een heel mooi, medisch hulpmiddel op de markt wat je gewoon zelf thuis kunt gebruiken: de FERTI.LILY conceptiecup. Het is niets anders dan een zachte cup die je heel makkelijk in je vagina inbrengt na het vrijen. Het zorgt ervoor dat de spermacellen een duwtje in de rug krijgen en snel vanuit de zure omgeving van je vagina in de beschermende omgeving van je baarmoedermond aankomen. Hierdoor overleven er meer zaadcellen, die vervolgens een veel kortere weg hoeven af te leggen en zo je baarmoedermond in kunnen zwemmen op zoek naar een eitje. Hoe meer zaadcellen je baarmoeder bereiken, hoe groter de kans dat een van de zaadcellen de eicel bereikt en binnendringt. En hoe groter de kans op bevruchting.

Vruchtbaarheid ondersteunen

De FERTI.LILY cup zorgt er ook voor dat sperma wordt tegengehouden en niet linea recta je vagina uitloopt bij het opstaan of plassen. Je kunt de cup op je nachtkastje leggen en na het vrijen zelf inbrengen. Vervolgens laat je deze zo’n 20 tot 60 minuten zitten. Je kunt er gewoon mee plassen, douchen of slapen en daarna haal je het eruit. Even wassen en het is weer klaar voor gebruik. Zeker in combinatie met een ovulatietest is dit een heel praktisch en hormoonvrij hulpmiddel, wat je op een natuurlijke manier kan helpen om zwanger te worden. Wil je er meer over weten? Kijk dan hier. En wil je het direct uitproberen? Klik dan hier.

Hopelijk helpen deze tips je een eindje op weg. Hang in there en wees bovenal lief voor jezelf

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.