Traantje laten

Last van spanning? Laat eens een traantje

Een traantje laten is voor ons vrouwen de 'normaalste' zaak van de wereld. Daarom huilen we gemiddeld ook veel meer dan mannen. Maar waarom is dat zo goed?

Wij vrouwen huilen heel wat af, op een heel leven wel zo’n zestien maanden! Dat komt neer op zo’n twintig tot vijftig keer per jaar een fikse huilbui. De mannen zijn veel zuiniger met hun waterlanders en huilen maar zo’n vijf tot twintig keer per jaar. In Japan is huilen een ware rage en kan je zelfs naar speciale huilclubs gaan om zielige films te bekijken. Ze zien het daar als de ideale manier om spanning en stress los te laten. Wat dat betreft hebben ze wel een punt, want op zijn tijd een potje huilen is echt gezond voor je.

Waarom je huilt

Huilen heeft verschillende functies. Allereerst is dat om functionele redenen; tranen helpen om stofjes en bacteriën uit je ogen te spoelen. Wat bijzonder is dat wij mensen, in tegenstelling tot dieren ook kunnen huilen van emotie. Bijvoorbeeld bij verdriet, pijn, woede of schaamte of juist bij geluk. Huilen is ook een communicatiemiddel bij pasgeboren baby’s, maar ook bij volwassenen. Huilen geeft een signaal aan de omgeving dat er iets aan de hand is en je waarschijnlijk hulp en troost nodig hebt. Zo zullen veel mensen je waarschijnlijk aanspreken als je in het openbaar huilt.

Huilen is dus supergezond! Je bent ontspannen en kan de boel weer relativeren.

Verschil in huilen tussen mannen en vrouwen

Vrouwen huilen, zoals je hebt kunnen lezen beduidend meer dan mannen. Dat heeft te maken met een verschil in hormoonhuishouding. Zo zorgt het hormoon testosteron, waar mannen veel meer van hebben, dat je minder snel gaat huilen. Vrouwen maken juist weer meer prolactine aan, wat de drempel om te huilen verlaagt. Vooral na de bevalling zijn de gehaltes aan prolactine in het bloed erg hoog en dat verklaart de bekende kraamtranen.

Huilen lucht op

Door een flink potje te huilen raak je vaak in 1x veel spanning kwijt. Dat komt omdat tranen van emotie een heel andere samenstelling hebben dan tranen die getriggerd worden door het snijden van een ui. Zo bevatten tranen van emotie verschillende hormonen met een pijnstillende en ontspannende werking zoals leucine, prolactine en endorfine. Huilen is dus echt gezond voor je!

Top 5 lekkere huilfilms

Heb je op dit moment veel stress of loop je op je tenen? Ga dan lekker een potje huilen! Met deze 5 tranentrekkers moet het zeker lukken ?

1: A star is born

2: Hachi: a dog’s tale

3: Irreplaceable you

4: If I stay

5: Now is good

(bron: elle.com)

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.