stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

We hebben allemaal wel eens stress, toch gaat iedereen er anders mee om. Zo is er een aantal jaren geleden een heel interessant onderzoek gedaan naar hoe mensen met stress omgaan. De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot vier verschillende stresstypes: het turbo-type, het crash-type, het hooggevoelige-type en het bore-out type. In welke herken jij jezelf?

Het Turbo Type

Ben je een turbo type dan ga je in tijden van stress versnellen. Je hebt dan het idee dat als je nog harder gaat werken je van je stress afkomt. Je leeft bij je to-do lijst die nooit af is, daardoor kan je je vaak opgejaagd voelen en vind je het maar wat lastig om te ontspannen. I

Ben jij een turbotype? Zorg dan dat je regelmatig pauzes neemt gedurende de dag, zowel in je werk als privé. Goed ontbijten geeft een rustige start van je dag, in plaats van op een lege maag koffiedrinken. Sowieso zijn te veel koffie, alcohol en suiker geen idee als je een turbi type bent. Ze jagen je systeem alleen maar verder op. Flink sporten is een heel fijne manier om de stress van je af te schudden als turbotype.

Het Crash Type

Ben je een crashtype, dan kan je lange tijd op hetzelfde niveau presteren, je klaagt niet en wordt vaak gezien als solide en betrouwbaar. Eigenlijk net als een diesel. Totdat je ineens instort en je energie helemaal verdwenen is.

Ben jij een crashtype? Regelmatige ademhalingsoefeningen of yoga zijn aan te raden,  intensief sporten kan je juist beter vermijden. Na fysieke inspanning is het belangrijk om rustig aan te doen en goed te herstellen. In de ochtend kan je als crahstype gerust een kopje koffie drinken om op te starten. Drink het dan wel bij of na je ontbijt en niet op een nuchtere maag.

Het Hooggevoelige Type

Ben je een hooggevoelig type dan lijk je van buiten kalm en rustig, maar van binnen stormt het. Kleine dingen kunnen je uit balans brengen, maar vaak praat je er dan niet over. Alles komt ook  hard bij je binnen als je een hoog gevoelig type bent, waardoor je snel overprikkeld bent.

Herken je jezelf hierin? Dan kan je veel baat hebben bij een regelmatig leven dat geeft je in de basis rust. Ga ook vaak de natuur in, daar kan je weer opladen als je overprikkeld bent. Praat ook vaker met je vriendinnen als je veel aan het piekeren bent, daardoor raak je stress sneller kwijt.

Bore-out Type

Ben je een bore out type dan raak je heel gestresst als je niet voldoende wordt uitgedaagd en je verveelt. Sociaal contact met mensen kan je ook veel energie kosten. Het liefst ben je alleen en doe je de dingen op je eigen manier.

Merk je dat je je maar weinig uitdaging hebt en je heel snel geprikkeld bent? Dan kan het je helpen je vaste routines wat om te gooien. Kook eens een keer een ander recept en neem een andere route naar huis. Zoek naar dingen die je uitdagen, zet je tanden in een ingewikkeld onderwerp waar je meer van wil weten of ga een nieuw hobby beoefenen.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.