dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

Er gaat geen dag voorbij of je ziet wel een nieuwe gezondheidstrend voorbijkomen. Had jij bijvoorbeeld al eens gehoord van dopamine vasten? Deze trend komt uit Amerika en aanhangers zweren erbij. Dopamine vasten zou ervoor zorgen dat je meer kan genieten van het leven en meer rust ervaart.
Het draait allemaal om dopamine een stof die aangemaakt wordt in je hersenen en zorgt dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren, het is een neurotransmitter net als serotonine. Dopamine heeft vele functies en is onder andere betrokken bij het aansturen van de spieren en het beloningssysteem in je hersenen. Als dopamine vrijkomt voel je je tevreden en beloond.  Dopamine zorgt dat je op zoek gaat naar de dingen die je goed laten voelen. Het geeft motivatie om in actie te komen.
Je hebt bijvoorbeeld zin in chocola, dan ga je naar de winkel en bij de eerste hap komt er dopamine vrij, yam! Maar ook als je bijvoorbeeld een deadline hebt gehaald of een like krijg op een facebookpost komt er een beetje dopamine vrij. Daarom wordt het ook verband gebracht met verslavingen, het gevoel is zo lekker dat je er al snel meer van wilt.

Waarom dopamine vasten?

Het idee achter dopamine vasten is dat we de hele dag door dopamine shotjes krijgen, met name door social media; denk aan alle pingetjes en meldingen op je telefoon maar ook suiker, alcohol, seks, drugs & rock roll zorgen voor de afgifte van dopamine. Zeg maar de guilty pleasures van het leven😉
Volgens de aanhangers van het dopamine vasten zouden we tegenwoordig veel te veel verslaafd zijn aan dopamine en als hamsters in een ratje almaar door rennen op zoek naar het volgende shotje dopamine. De trend richt zich voornamelijk ook rondom de smartphones die ontworpen zijn om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden.

Hoe werkt het?

Bij dopamine vasten probeer je 24 uur of langer alles te vermijden wat een shotje dopamine opwekt; dus geen telefoon, geen seks, geen alcohol, niks lezen, geen tv, geen alcohol, geen snacks, en voor de diehards zelfs niet praten of oogcontact. Zeg maar of je op een hutje op de hei zit in the middle of nowhere zonder stroom.
Dit alles om je afhankelijkheid aan dopamine af te bouwen of eigenlijk af te kicken. Na zo’n dopamine fasting zou je weer meer kunnen genieten van de kleine dingen in het leven en niet zo afhankelijk te zijn van de vele dopamineshotjes die voornamelijk alle technologie in ons leven brengen.  
Door een tijdje al die prikkels te vermijden, zo is het idee erachter, leer je je impulsieve gedrag af en krijg je weer meer controle over je leven. Eigenlijk gewoon teruggaan naar de tijd dat er nog geen tv en mobiele telefoon was en je je wel eens stierlijk verveelde.

Is het wat?

De naam dopamine vasten klopt sowieso niet, want de dopamine aanmaak stop je niet zomaar even door je gedrag aan te passen. Je hersenen maken het gewoon aan omdat het ook heel belangrijk is voor de spieraansturing. Maar goed dat is even op alle slakken zout leggen.
Het idee erachter is wel leuk. Laten we met zijn allen eens wat vaker niets doen en die telefoon wegleggen. Je gewoon een beetje vervelen, uit het raam kijken, een fikkie stoken of een boswandeling maken.
Met andere worden echt tot rust komen en je niet constant laten afleiden door dat schermpje in je zak wat constant je aandacht vraagt. Dat is echt goed voor je zenuwstelsel en kan een hoop klachten voorkomen.  
Conclusie: de naam is suf maar verder helemaal niet zo gek eigenlijk dat dopamine vasten.

 Wil je weten hoe het met jouw neurotransmitters is gesteld? Via deze link kan je de Braverman test doen. 

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.