neuro transmitters-krachtvoer voor vrouwen

Boost je neurotransmitters en voel je on top of the world

Je kan je stemming en gevoel beïnvloeden door je neurotransmitters een positieve boost te geven. Hoe je dat doet lees je hier!

Neurotransmitters zijn chemische boodschapperstoffen die door middel van een klein elektrisch stroompje vrijkomen in de uiteinden van de zenuwcellen in je hersenen. Elk hebben ze hun eigen functie en roepen ze een bepaald gevoel op. Hieronder vind je een aantal van die neurotransmitters en tips om ze optimaal aan te maken. Zo voel jij je straks heerlijk én on top of the world!

Dopamine: zoek en gij zult vinden

Deze neurotransmitter laat je tot in je tenen lekker voelen. Als het vrijkomt voelt het alsof je een dikke vette beloning krijgt. Dopamine houdt erg van zoeken en vinden. Je had enorme trek in chocola, ging naar de winkel en nu stop je je favoriete Tony Chocolonely in je mond, bam! Dopamine. Je had een deadline en hebt hem gehaald, victory! Dopamine. Je hebt eindelijk je kledingkast opgeruimd en nu ligt alles keurig op kleur gesorteerd naar je te stralen, hopsa: dopamine! Je solliciteert naar die toffe functie en je hebt de baan gekregen, apetrots! Dopamine. Je bent al tijden verliefd en het blijkt wederzijds te zijn! Halleluja! Dopamine. 

De productie van dopamine kun je ondersteunen door haalbare doelen voor jezelf te stellen, wanneer je deze dan bereikt komt er een shot dopamine vrij. Maak bijvoorbeeld elke dag een kleine to-do lijst. Bij elke streep die je zet komt een shot dopamine vrij, wat je een voldaan en tevreden gevoel oplevert. En let op! Slaaptekort en stress zitten de productie van dopamine in de weg, op tijd naar bed dus.

Endorfinen: Pijnstillers

Endorfinen zijn natuurlijke pijnstillers. Wanneer ze vrijkomen geven ze je een gevoel van liefde en vrede. Als je weleens zware pijnstillers hebt gehad, zoals morfine, dan weet je hoe endorfinen je laten voelen. Alles wordt fluffy en je lijkt te zweven op een zachte wolk van fijnigheid.

Endorfinen stillen pijn en komen vrij als je bijvoorbeeld van de fiets valt, maar ook tijdens de bevalling. Het kan daardoor maar zo zijn dat je te midden van al je weeën opvallend knuffelig en high bent. Endorfinen kun je ook zelf opwekken door te sporten, een orgasme te hebben, maar ook net als bij dopamine door kleine simpele taakjes te volbrengen. Die brief bijvoorbeeld, die al een tijd lag te wachten. Eindelijk heb je ‘m op de post gedaan. Mmmmm….

Lees ook

Hoeveel invloed heb je hormonen op je stemming? We leggen uit wat hormonen met je doen en hoe je ze kunt gebruiken.

Endocannabinoïden: chillen met die billen

Wat zeg je, hoor ik je denken… endocannabinoïden? Zoals in cannabis, wiet, hasjiesj? Yep,  dat bedoel ik. Je hebt namelijk een volledige legale coffeeshop in je hoofd zitten. Daar maak je cannabis-achtige stoffen aan die invloed hebben op je stemming. Bij lange afstanden hardlopen komen deze stoffen onder andere vrij. Vandaar de term: runner’s high. Deze cannabis-achtige stoffen geven je een heel lekker gevoel.

Je bent kalm, relaxed en er komt een soort flow over je heen, waardoor storende gedachten naar de achtergrond verhuizen. De volgende keer dat je een lange afstandsloper ziet zal je hem waarschijnlijk in een ander ietwat groener licht zien. Een tevreden roker, eh loper is geen onruststoker!

Anandamide is een stofje wat ook valt onder deze cannabis-achtige stoffen. Het wordt ook wel het bliss molecuul genoemd.

Oxytocine: Lekker knuffelen

Oxytocine is eigenlijk een hormoon, maar werkt ook als een neurotransmitter in je hersenen. En het komt vrij bij fysiek contact. Het wordt ook wel het bindingshormoon genoemd, want het zorgt er onder andere voor dat je niet alleen dol verliefd op je pasgeboren baby bent, maar je je er ook stevig aan verbindt als ware het tweecomponentenlijm.

Hetzelfde gebeurt als je knuffelt met je lief en ja, ook met je huisdier. Oxytocine zorgt er voor dat je je rustig, aardig en lief voelt. Regelmatig knuffelen met mens of dier is dan ook het devies en zijn deze niet aan de buurt, dan kun je ook een warm bad nemen dat heeft hetzelfde effect.

Gaba: geef mij nu je angst

Gaba is een natuurlijke angstremmer en geeft je een gevoel van kalmte. Bij mediteren of het beoefenen van yoga komt veel gaba vrij. Het brengt je in de zen staat, waardoor je een heel fijn gevoel van rust in jezelf ervaart. Mediteren is niet ingewikkeld en hoeft ook niet lang te duren, van elke dag 10 minuten mediteren kun je al veel positieve effecten ervaren. Het enige wat je hoeft te doen, is je ogen sluiten en je op je ademhaling focussen. Piepen er gedachten om de hoek (wat ze constant doen) dan ga je gewoon weer terug naar je ademhaling.

Serotonine: zelfvertrouwen

Serotonine maakt dat je je zeker en tevreden voelt over jezelf. Wanneer je voldoende serotonine tot je beschikking hebt, heb je minder bevestiging van buitenaf nodig en voel je je zeker van jezelf. Het effect van serotonine kun je merken als je doelen nastreeft, je passies volgt of buiten je comfortzone gaat.

Alle dingen, waarbij je jezelf bewijst dat je ook in uitdagende situaties op jezelf kunt vertrouwen, geven een boost van serotonine. Die boost zorgt er weer voor dat je meer van dat soort dingen aan kunt. Zo kom je in een positieve spiraal terecht.

Adrenaline: Geeft je vleugels

Wat heeft adrenaline met geluk te maken, zul je je afvragen? Want als adrenaline door je aderen vloeit, ben je meestal niet in de meest relaxte staat. Dat komt omdat adrenaline je klaar maakt om in actie te komen als er gevaar dreigt. Het geeft je in een mum van tijd energie voor tien. Af en toe dus een beetje adrenaline opzoeken kan je helpen om lekker in je vel te zitten. Het geeft je namelijk het gevoel dat je leeft tot in elke porie van je lijf.

Wanneer je te lang in een sleur zit en alles saai en grauw lijkt, kan het helpen af en toe iets spannends te doen wat je eigenlijk eng vindt. Denk aan hoogtevrees. Beklim gewoon die hoge toren, of neem gewoon die proefles boksen waar je al zo lang tegenaan zit te hikken. De energie die vrijkomt bij adrenaline kun je ook oproepen door kort en snel adem te halen en je spieren aan te spannen.

 

Wil je weten hoe het met jouw neurotransmitters is gesteld? Via deze link kan je de Bravermantest doen. Je beantwoord dan een aantal vragen en krijgt een overzicht van welke neurotransmitters dominant zijn en van welke je misschien te weinig aanmaakt.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.