neerslachtigeid-krachtvoer voor vrouwen

Neerslachtigheid, 6 natuurlijke tips om je stemming te verbeteren

Zit je niet lekker in je vel? Deze natuurlijke tips helpen bij neerslachtigheid.

Er zijn van die dagen of soms zelfs weken dat je rondloopt met een donkere wolk boven je hoofd en een humeur waar de honden geen speltbrood van lusten. Wij vrouwen zijn helaas gevoeliger voor neerslachtigheid dan mannen. Dat heeft onder andere te maken met onze hormonen. Zo kunnen schommelingen in de hormoonhuishouding je stemming flink in de war schoppen. Ook doordat we tegenwoordig zo onder druk staan en veel van onszelf verwachten, ligt stress en daarmee neerslachtigheid op de loer. Gelukkig kan je zelf een hoop doen om weer lekker in je vel te zitten. Onderstaande tips helpen je op weg!

Tip 1: Voelen, niet denken

Als je niet lekker in je vel zit heb je vaak allerlei gedachten over hoe dat komt. Je hebt als het ware een verhaal geconstrueerd rondom je gevoelens. Vaak is het júist dat verhaal wat je ongelukkig maakt en niet de gevoelens die je ervaart in je lichaam. Ga rustig zitten en probeer los te komen van ‘het verhaal.’ Richt je puur en alleen op de gevoelens van ongemak in je lichaam. Wat voel je? Waar voel je dat? Is het warm, koud? Blijf bij het gevoel. Het zal je verbazend hoe veel minder erg het aanvoelt om alleen de gevoelens in je lichaam te ervaren zonder het verhaal erbij. Na deze oefening zal je meer ruimte en opluchting ervaren.

Tip 2: Bloedsuikerspiegel stabiliseren

Voor je mentale balans is een regelmatige toevoer van energie naar je hersenen heel belangrijk. Die energie komt in de vorm van glucose uit het bloed. Bij een laag bloedsuikergehalte kan je makkelijker geïrriteerd, moe en neerslachtig worden. Zaak dus om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dat doe je o.a. door spaarzaam te zijn met koolhydraten en vooral in de ochtend goede eiwitten en vetten te eten. Denk bijvoorbeeld aan een gebakken eitje of Griekse yoghurt met fruit en noten in plaats van een boterham met jam.

Tip 3: Darmcheck

Neurotransmitters zijn van essentieel belang om goed in je vel te zitten. Zo wordt 90% van de serotonine, een belangrijke feelgoodstof, in je darmen geproduceerd. Bij stemmingswisselingen en neerslachtigheid zie je vaak dat de darmen ook van slag zijn.
Als je al een tijdje niet lekker in je vel zit, kan het zinvol zijn de gezondheid van je darm onder de loep te leggen. Misschien is je darmwand geïrriteerd door gluten of andere intoleranties, of misschien heb je last van schimmels of parasieten waardoor allerlei gifstoffen in het bloed komen die ook je hersenen bereiken. Via een orthomoleculair therapeut kun je een bloed- en/of ontlastingsonderzoek aanvragen, hiermee kom je vaak een hoop op het spoor. Zelf kan je ook veel doen om je darmgezondheid te verbeteren. Eet en drink volop gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, kombucha, kimchi en zuurkool. Ze zijn rijk aan goedaardige bacteriën die je darmflora ondersteunen.

Tip 4: Stress verminderen

Langdurige stress kan aan de basis liggen van neerslachtigheid. Dat komt omdat het stresshormoon cortisol de omzetting van stoffen die nodig zijn voor de aanmaak van serotonine in de weg zit. Heftige stress kost ook veel energie en verbruikt veel glucose, waardoor je hersenen minder beschikbaar hebben. Cortisol kan bij een heel hoge hoeveelheden in je bloed zelfs hersencellen beschadigen. Beweging is één van de beste manieren om stresshormonen af te breken. De simpelste manier is om gewoon elke dag een half uur te gaan wandelen, liefst in een mooie omgeving. Hoe rottig je je ook voelt, je zult zien dat na dat half uur lopen je stemming altijd beter is.

Tip 5: Voldoende Omega 3 vetzuren

Wel 60% van het totale gewicht van je hersenen bestaat uit vet. Vooral de omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol in de communicatie van je hersencellen en hebben een duidelijke invloed op je stemming.  Omega 3 vetzuren vind je in vette vis zoals: zalm, haring en makreel. Zet die meerdere keren per week op tafel. Een andere manier om ze binnen te krijgen is via visolie- of algenolie supplementen. Vooral het omega 3 vetzuur EPA is van belang voor een goede werking van je hersenen. Qua dosering kan je uitgaan van zo’n 1,5 à 2 gram EPA per dag.

Tip 6: Bach bloesems

Bach bloesem druppels lijken qua werking een beetje op homeopathie en kunnen helpen om je mentale balans weer terug te krijgen. Ze kennen geen bijwerkingen, zijn absoluut veilig in gebruik en je kan ze naar behoefte innemen. In totaal zijn er 38 verschillende Bach bloesems voor allerlei gemoedstoestanden. Hieronder vind je een selectie die passend kan zijn bij neerslachtigheid. Je kan er 1 kiezen of er meerdere tegelijk innemen. De dosering van de druppels is 3x daags 3 druppels in een glas water. Je kan tussendoor altijd meer nemen als je dat nodig hebt.

Sweet Chestnut/alle hoop verloren:

Heb je het gevoel dat je er helemaal door heen zit en het nooit meer goed gaat komen? Dan is Sweet Chestnut geschikt, het helpt je je hart weer open te stellen en hoop toe te laten.

Cherry Plum/ de controle kwijt

Heb je het gevoel dat je gek wordt van verdriet of woede? Dat je bij wijze van spreken je zelf of ander wel wat kan aandoen? Cherry Plum helpt om in extreme gemoedstoestanden weer rustig te worden. Het kalmeert en brengt je terug bij jezelf.

Holly/boosheid

Ben je boos op alles en iedereen en heb je het gevoel dat je verteerd wordt door agressieve en jaloerse gevoelens? Holly helpt je weer zacht te worden.

Olive/uitputting

Ben je uitgeput en moe van je emoties? Olive helpt bij grote vermoeidheid en geeft je nieuwe energie en kracht.

Rock water/ te streng voor jezelf

Ben je altijd maar streng en hard voor jezelf en daardoor nooit tevreden? Rock water helpt je om mild en lief voor jezelf te zijn.

Mustard/donkere wolken

Overvalt neerslachtigheid je plotseling als een wolk bij heldere hemel zonder dat je precies weet waardoor je je rottig voelt? Mustard geeft lucht en ruimte.

Willow/ik heb ook altijd pech

Ben je boos en terneergeslagen over hoe het leven je behandelt? Voel je je slachtoffer van de omstandigheden en vind je het niet eerlijk? Willow geeft je weer vertrouwen en hoop.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.