herfstblues-krachtvoer voor vrouwen

Herfstblues? Niet met deze tips!

Als je er gevoelig voor bent kan de herfstblues je deze dagen zomaar als een natte krant in je gezicht waaien. Dat betekent chagrijnig, somber en moe onder een deken wachten op betere tijden. Versla je herfstblues met deze tips!

Oorzaak herfstblues

In de herfst worden de dagen steeds een beetje korter en daarmee ook de hoeveelheid zonlicht die je opvangt. Het gebrek aan zonlicht en daarmee een verminderde vitamine D-aanmaak is 1 van de belangrijkste oorzaken van de herfstblues. Het kan je somber, moe en geïrriteerd maken. Ook je schildklier heeft tijd nodig om zich af te stemmen op de lager wordende temperaturen. Deze kan tijdelijk wat minder snel werken, wat ook bovenstaande klachten kan geven. Onderstaande tips helpen je door de vallende blaadjes heen op naar betere tijden.

Tip 1: Licht als medicijn

Je hebt het al kunnen lezen, licht is jouw beste medicijn tegen de herfstblues. Zorg dus dat je elke dag zoveel mogelijk buiten komt.  Bijvoorbeeld door te wandelen in je lunchpauze, buiten te sporten, of na het avondeten nog de laatste zonnestralen mee te pakken. Daarnaast is een daglichtlamp een geweldige oplossing om je herfstblues te verjagen. Tegenwoordig zijn deze lampen niet zo duur meer en vind je ze vaak ook op marktplaats. Kies een lamp met een lichtsterkte van minimaal 10.000 LUX, deze kan je wanneer de ‘r’ in de maand is gaan gebruiken. Vaak is een kwartier direct na het opstaan al voldoende. Ook handig, bij het licht van zo’n lamp kan je je perfect opmaken, twee vliegen in 1 klap!

Tip 2. Vitamine D

Wil je een beetje vrolijk de herfst door komen, dan kan je niet zonder vitamine D. Deze vitamine kan bij een tekort het serotonineniveau in je hersenen verlagen waardoor je je niet happy voelt. De zon is je belangrijkste bron van vitamine D, wanneer deze op je huid schijnt worden er in rap tempo flinke hoeveelheden van aangemaakt. Helaas hebben we, vanwege de ligging van ons koude kikkerlandje, zeker in de winter maar weinig zon en daarmee ligt een vitamine D tekort al snel op de loer. Lekker bijslikken dus! Daarbij kan je begin oktober tot einde april uitgaan van een dosering van zo’n 50 mcg per dag.

Tip 3: Vette vis op je bord

Vette vis zoals zalm, haring en makreel staan bol van de omega 3 vetzuren en deze vetzuren hebben een gunstig effect op de werking van je hersenen. Voor het beste resultaat eet je 3 à 4 keer per week een portie vette vis. Geen visliefhebber of vegan? Neem dan een goede kwaliteit visolie- of algen capsules.

Tip 4: Voldoende eiwitten

Je doet je stemming een plezier als je dagelijks voldoende eiwitten eet. Ze dienen o.a. als bouwstof voor van feelgood neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Eiwitten vind je in vis, vlees, eieren, noten, zaden, melkproducten (liefst biologisch), bonen, en algen zoals chlorella en spirulina. Door vooral in de ochtend eiwitten te eten geef je je bioritme een positief zetje. Kies bijvoorbeeld voor een lekker gebakken eitje met wat avocado en paprika, of een groene proteïne shake als ontbijt.  

Tip 5: Vermijd suiker

Als de herfstblues je in zijn tang heeft dan schreeuwt je lichaam vaak om koolhydraten. Die drang is logisch, je kan het zien als een soort zelfmedicatie van je lichaam. Suiker verhoogt namelijk even de serotonine en dopamine spiegels in je hersenen. Maar op de lange termijn word je er zeker niet happy  van. Neem in plaats van zoete snacks liever pure chocolade met een cacao gehalte van minstens 70%, een handje noten of wat vers fruit

Tip 6: Voldoende jodium

Zoals je al hebt kunnen lezen kan je schildklier door de veranderende temperaturen buiten soms tijdelijk wat minder goed werken. In de herfst en winter is het dus extra belangrijk goed voor je schildklier te zorgen. Dat doe je o.a. door geen crashdiëten aan te gaan en voldoende jodium binnen te krijgen. Eet je weinig brood (waar zout met jodium in zit) of vis? Eet dan wat vaker zeewier of vul aan met spirulina.

Tip 7: Aromatherapie

Aangename geuren doen wonderen voor je stemming, experimenteer daarom eens met aromatherapie. Vooral de etherische olie van oranjebloesem staat bekend om zijn opbeurende effect. Vernevel de olie met een brandertje, druppel wat op een zakdoekje om tussendoor aan te sniffen, of maak lekker zelf een olie voor je lichaam. Hiervoor kan je amandel- of avocado olie gebruikt als basis en deze mengen met 10 druppels etherische olie van de oranjebloesem.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.