ochtendritueel-krachtvoer voor vrouwen

Een ochtendritueel, jouw nieuwe Happy Hour

Hoe sta jij in de ochtend op? Ben je gehaast en heb je gedurende de dag geen seconde voor jezelf? Dan is een ochtendritueel jouw nieuwe Happy Hour!

Wat is het nummer 1 ding waar wij vrouwen altijd een tekort aan hebben? Nieuwe schoenen misschien? Chocola, zelfliefde, een immer vriendelijk cijfer op de weegschaal? Neen! Tijd voor jezelf is het.
Een beetje me-time is tegenwoordig schaarser dan ooit. Want onze agenda’s zijn vol en onze hoofd nog voller. Grote kans dat jouw nooit eindigende to-do lijst het eerste is waar je aan denkt als je in de ochtend wakker wordt. Dus spring je uit bed en begin je gehaast je dag om zo snel mogelijk alles af te kunnen vinken, wat nooit lukt waardoor je altijd het gevoel hebt dat je achter de feiten aan loopt.
Hoe vaak heb je je al voorgenomen om te gaan sporten na het werk en hoe vaak lukte het ook daadwerkelijk? Hoeveel ongelezen boeken roepen jouw naam? Hoe vaak zit je echt even stil of doe je iets alleen voor jezelf? Hoog tijd voor een nieuw Happy Hour op jouw dag; het ochtendritueel!

“If you win the morning, you win the day”

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen: lijstjes van de meeste succesvolle mensen op aarde en wat ze doen om zo succesvol te zijn. Wat ze allemaal gemeen hebben? Ze duiken niet meteen hun dag met alle verantwoordelijkheden en taken in, maar volgen eerst een zelfontworpen ochtendritueel.
Oprah, Tony Robbins, wijlen Steve Jobs, Barack Obama, allemaal staan ze vroeg op en nemen dan de tijd om te mediteren, te sporten, doelen te stellen of gewoon bij de pinken te zijn voor de rest van de wereld ontwaakt.
Nou hoef je echt niet om 5 uur op te staan en hoef je ook niet de meest succesvolle persoon op aarde te worden. Pfff je hebt het al druk genoeg. Nee die extra tijd in de ochtend is er om je rust te geven, meer focus, dingen te doen jij belangrijk vindt. Je kan niet alles controleren op je dag, maar als je begonnen bent met tijd voor jezelf geeft dat simpelweg een heerlijk gevoel van op de troepen vooruitlopen.

Ochtendritueel, het begint met opstaan

Een ochtendritueel begint bij het opstaan en laat dat nou net het meest moeilijk zijn van het hele verhaal. Zeker als je net in een diepe slaap bent en je wekker gaat, is het zoooo verleidelijk om lekker te blijven liggen. Maar dat snoozen zorgt er alleen maar voor dat je de hele dag duf en slaperig blijft omdat het je hersenen heel veel energie kost om 2x uit een diepe slaap te komen. Wat het beste werkt is er gewoon onverbiddelijk meteen uit gaan. Leg desnoods je wekker ver weg zodat je wel moet om dat &*$!ding uit te zetten en vertrouw erop dat je gaandeweg echt wakker zal worden. Het plezier van tijd voor jezelf in de ochtend weegt simpelweg niet op tegen die miezerige paar minuten extra slaap.
Ben je echt niet uit bed te krijgen? Er zijn heel handige apps die je wakker maken op het moment dat je in een lichte slaapfase zit, zo hoef je van minder ver te komen en sta je makkelijker naast je bed.

Hoe laat sta je op?

Hoe laat je kan opstaan verschilt per persoon. Heb je een baby of kleine kinderen? Dan slaap je waarschijnlijk als een wrak en ben je een wrak. Zoveel mogelijk slapen is dan jouw ultieme quality time en meer dan genoeg. Heb je de nachten goed onder controle, dan is een half uur of beter nog een uur eerder op staan voor een ochtendritueel perfect.

Wat kan je doen?


Er zijn verschillende dingen die je dan kan doen en het ligt er helemaal aan wat werkt voor jou. Zelf ben ik sinds kort weer begonnen met een ochtendritueel nu mijn zoontje eindelijk doorslaapt.
Ik sta om 6.30 op (een uur eerder dan normaal), drink 1 à 2 glazen warm water met citroensap en doe vervolgens een kwartiertje oefeningen via YouTube (Toneitup is op dit moment mijn favoriet).  Mediteren is niks voor mij in de ochtend daar ben ik simpelweg nog te slaperig voor.
Vervolgens verplaats ik me naar de badkamer, scrub mijn huid met een sisal handschoen en ga dan lekker douchen. Onder het douchen denk ik na over de belangrijkste dingen die ik moet doen, maar vooral die ik wil doen op een dag. Ook bedenk ik hoe ik me voel en wat ik nodig heb om fijn de dag door te komen. Vervolgens douche ik koud af en kleed me aan en maak me op. In de herfst- en wintermaanden gebruik ik daarbij een daglichtlamp.
Het feit dat ik rustig kan douchen en me aankleden voordat mijn zoontje mij begint te roepen (altijd mama, nooit papa anybody relate?) vind ik zalig!
Je ochtendritueel hoeft niet groots en meeslepend te zijn en het hoeft ook niet lang te duren.
Het gaat erom dat je de ochtend begint met jezelf, en niet met je telefoon en je to-do lijst. Hieronder vind je een aantal ideeën die onderdeel kunnen uitmaken van een ochtendritueel. Mix and match en maak er jouw persoonlijke ritueel van. En onthoud, je lichaam is dol op regelmaat en routine, hoe langer je het doet, hoe makkelijk het wordt en hoe meer je ernaar gaat verlangen.

Ideeën voor je ochtendritueel

 • Je belangrijkste doelen voor de dag bepalen of opschrijven
 • Een tijdje mediteren
 • Wat yogaoefeningen doen of sporten (het gevoel van al gesport te hebben geeft je de hele dag een winnaarsgevoel)
 • Rustig de krant lezen
 • Rustig douchen (mijn favoriet)
 • Dingen bedenken waar je dankbaar voor bent
 • Op je gemak een leuke outfit bij elkaar sprokkelen
 • Ongestoord genieten van je eerste kopje koffie
 • Een gezond ontbijt maken
 • Tutten in de badkamer, een maskertje, je nagels lakken, haar föhnen etc,
 • Een wandelingetje maken terwijl de wereld ontwaakt
 • Een paar bladzijden uit een leuk boek lezen of een stukje van een leuke serie kijken
 • Je voeten of handen masseren
 • In je dagboek schrijven
 • Bedenken welke leuke dingen je voor jezelf deze week gaat inplannen
 • Muziek luisteren
 • Een instrument bespelen
 • Het huis een beetje opruimen of een was doen (if it makes you happy

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.