Hydrotherapie
Koud is helemaal hot dankzij onze enige, echte’ iceman’ Wim Hof. Maar Wim was niet de eerste die de voordelen van blootstelling aan kou inzag. Zo maakte een boer uit Oostenrijk genaamd Vincent Priessnitz begin 1800 al faam door ziekten te genezen met koud waterbehandelingen en kompressen. Dit was een vroege voorloper van de hydrotherapie, die pas echt groots gemaakt werd door Sebastian Kneipp. Hij ontwikkelde allerlei waterbehandelingen met zowel koud- als warm water. De Kneippse begietingen zijn over de hele wereld bekend en het dauwtrappen, waarbij je in de ochtend met blote voeten over gras loopt, komt ook uit de koker van Kneipp. Lang daarvoor was wassen met koud water sowieso al de normaalste zaak van de wereld. Er was simpelweg nog geen warmwaterkraan en het kostte heel wat moeite om water op te warmen voor een bad. Tegenwoordig gaan we weer massaal koud douchen en niet zonder reden want het is echt goed voor je!
Koud afdouchen: de voordelen
Energie/focus/herstel:
Voor je lichaam is de moderne tijd luilekkerland. We zitten er altijd lekker warmpjes bij met de koelkast binnen handbereik. Niks ontberingen in de kou zonder eten. Van al die luxe en welvaart word je al snel een slampamper. Je lichaam moet je af en toe even pesten, dan wordt het wakker en alert en zet je allerlei gunstige processen in gang. Koud afdouchen is precies zo’n pesterijtje.
Door je lichaam kortdurend bloot te stellen aan kou krijgt het een stressprikkel die niet schadelijk is maar wel een fysieke beschermingsreactie uitlokt. Dit type prikkel is in tegenstelling tot langdurende stress heel gezond voor je. Je cellen gaan als reactie op zo’n prikkel allerlei reparatiestoffen en groeifactoren aanmaken. Je noemt dit proces met een mooi woord hormese, oftewel; what doesn’t kill you makes you stronger.
Verder gaan je hartslag en ademhaling in de versnelling waardoor er meer zuurstof door je lichaam en hersenen stroomt. Ook komen er van de schrik adrenaline en endorfines vrij, stoffen die je wakker en alert maken en pijnstillend en ontstekingsremmend werken.
Stemming
Een koude douche kan je stemming een zetje in de goede richting geven. Dat was al eerder bekend. Zo werd Vincent van Gogh voor zijn depressie behandeld met koude baden. Het effect op je stemming heeft o.a te maken de grote hoeveelheid zenuwsignalen die door het koude water van de uiteinden van je lichaam naar de hersenen worden gestuurd. Daardoor zijn je hersenen als het ware even afgeleid van de sombere gedachten. Ook de endorfines die vrijkomen hebben een anti-depressief effect.
Beter slapen
Heb je problemen met in slaap komen, dan is koud afdouchen voor het slapen gaan echt een aanrader. Doordat je lichaamstemperatuur daalt en het in de avond donker is krijgen je hersenen een signaaltje dat het tijd is om te gaan slapen. Net als in de oertijd toen we altijd buiten sliepen. Voor het beste effect droog je je na het koud afdouchen niet af, maar veeg je alleen het water van je af en ga je daarna meteen naakt onder lakens liggen.
Immuunsysteem
Je immuunsysteem gaat een tandje harder lopen bij kortdurende blootstelling aan kou. Zo is er aangetoond dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt die een rol spelen bij het opsporen en vernietigen van bacteriën en infecties. Dit heeft allemaal te maken met de beschermreactie van je lichaam waar je al eerder over kon lezen.
Afvallen? Helaas pindakaas
In je lichaam heb je 2 typen vet zitten: bruin en wit. Het witte vet is waar wij vrouwen eeuwig mee in strijd zijn. Dit type vet verschuilt zich in je buikplooien en zwembandjes. Het bruine vet zie je niet aan de buitenkant, het zit netjes diep verstopt in je lichaam en zorgt dat je organen goed warm blijven. Dat doet het door je lichaam bij kou aan te zetten wit vet te verbranden. Eureka! Kom maar door met dat koud afdouchen. Helaas is het effect van koud afdouchen op de vetstofwisseling nog niet goed onderzocht. Bovendien is het effect waarschijnlijk zo klein dat je er de afval-oorlog niet mee gaat winnen. Maar gelukkig andere redenen genoeg om die kraan op koud te draaien.
Koud afdouchen: zo doe je het:
Begin altijd met een warme douche en eindig met koud afdouchen. Besproei met een handdouche eerst je benen en werk rustig omhoog naar je borst en armen. Draai bij een regendouche de kraan rustig naar koud. Wat je het beste gaat helpen de koude te trotseren is een rustige ademhaling. Je hebt de neiging je adem in te houden, maar je zal zien dat je als je rustig en diep door ademt, je prima een tijdje onder kan staan. Begin kort en bouw dit steeds verder op. Spring even op een neer als je onder de douche vandaan komt en droog je dan af. Nu kan je dag beginnen!
Koud armbad: een opkikker voor tussendoor
Kan je tussendoor wel wat extra energie gebruiken, of is het een bloedhete dag? Probeer dan eens een koud armbad. Vul hiervoor je gootsteen met koud water en laat je armen tot het midden van je bovenarmen erin zakken en houd ze daar zo’n 30 seconden. Vervolgens strijk je het water van je armen (niet afdrogen) en zwaai je ze even goed rond. Instant opkikker!
(Bij hart- en vaatziekten kan je beter eerst met je arts overleggen voordat je met koudwaterbehandelingen begint)