Selfcare, oftewel de edele kunst van jezelf in de watten leggen

Tegenwoordig word je met de term selfcare om de oren geslagen en niet zo gek ook want elk beetje liefde en aandacht is in deze heftige tijden meer dan welkom. En omdat we zo weinig mensen mogen zien, moet het nu meer dan ooit van jezelf komen. Nou klinkt het zo poezelig en heerlijk goed voor jezelf zorgen, maar ik heb het idee dat wij Nederlanders er niet bijster goed in zijn. Het calvinisme stroomt toch diep verscholen door onze aderen, dus doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En dan hebben wij vrouwen er ook nog eens handje van om onszelf regelmatig met de meeste nare gedachten af te branden in plaats van onszelf op een voetstuk te plaatsen. De edele kunst van selfcare gaat dan ook verder dan een voetenbadje hier en een maskertje daar. Het zit hem ook in hoe je met jezelf omgaat in moeilijke tijden, de gedachten die je over jezelf hebt en de routines en gewoontes die je dagelijks volgt. Hier wat leuke tips om jezelf liefdevol in de watjes te leggen.

Niet alles wat je denkt is waar

Je hersenen zijn dol op problemen en gevaar dat is een overblijfsel uit een ver verleden waarin het leven van onze voorouders gevuld was met sabeltandtijgers en andere enge dingen. Gevaar lag toen overal op de loer en daar moest je constant alert op zijn want het kon je wel eens je leven kosten. Die vorm van alertheid zit nog steeds een beetje in ons. Bij gebrek aan enge beesten vertaalt het zich nu vaak in piekeren en negatieve gedachten. Maar de helft van wat je denkt is überhaupt gewoon helemaal niet waar, toch ga je er vaak klakkeloos in mee waardoor je je rot gaat voelen. Zo kan je op een dag wel honderden negatieve gedachten over jezelf of de wereld om je heen hebben. Maar vraag je dan telkens af: Is het waar? En kan ik het zeker weten dat het waar is? Negen van de tien keer is het antwoord nee en dat lucht enorm op. Dus wees lief voor jezelf en juist kritisch over je gedachten.

Je mag je rot voelen

Tegenwoordig ligt de nadruk zo op positief denken dat het bijna een taboe is om je af en toe niet goed, blij of vrolijk te voelen. Dat hele posiviteitsgedoe geeft een enorme druk, want bovenop dat je je al rot voelt, vind je ook nog dat je het niet zou moeten en mogen voelen en dat je dus faalt. Laat het los en laat het gaan, het is echt ok om je af en toe helemaal niet goed te voelen, een gat in je kraag te drinken, je te over eten aan een zak chips en dan ook nog een rol koekjes. Dat heet Mensch zijn. Je hoeft niet altijd perfect en blij huppelend door het leven te gaan en dat betekent dus soms ook even het zwart boven het wit. Bovendien zijn er in het leven ook een hele hoop rottige, nare dingen die je overkomen en waar je zelfs niet aan kan doen, ik noem maar een corona pandemie. Dus geef jezelf een break en zwelg af en toe in je ellende. Hoe meer je het de ruimte geeft, hoe sneller het verdwijnt dan dat je er twintig mantra’s op los laat.

Tijd voor jezelf is een grondrecht

Wanneer doe je eigenlijk nog echt wat je zelf wil? Vaak is je agenda van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat gevuld. Een beetje tijd voor jezelf schiet er al snel bij in. Helemaal als je moeder bent, dan kan je me- time helemaal op je buik schrijven. Maar tijd voor jezelf is een fundamenteel mensenrecht, je hebt het nodig om tot jezelf te komen, te weten wie jij ook alweer bent en ook gewoon om op te laden van het hectische leven. Het hoeven geen uren en dagen te zijn, maar elke dag een beetje tijd voor jezelf om bij wijze van spreken in rust en vrede je koffie te drinken is goud waard. Dus pak elke dag die kostbare tijd voor jezelf en benut hem met de dingen waar je van geniet.

Balans is het toverwoord

Niemand kan ooit 100% gezond leven of het juiste pad volgen.  Het is eenvoudig gewoon niet te doen omdat het leven grillig is en er niets zo veranderlijk is als een mens. En toch nemen we het onszelf telkens weer voor: om perfect te zijn en alles goed te doen, om dan steevast diep teleurgesteld en verbolgen over jezelf te zijn omdat het je niet gelukt is. Zo ondermijn je jezelf enorm. Bouw daarom bij alles wat je doet balans in. Wil je gezond eten? Zorg dan ook dat je af en toe wat ruimte maakt voor wat ongezonds. Zo houd je je gezonde eetpatroon pas echt vol zonder de schuldgevoelens als je eens een keer uit de band vliegt. En die balans kan je veel verder doortrekken. Calculeer in dat je af en toe fouten zal maken of het even niet meer weet. Als je erop voorbereid bent, stap je er ook snel weer overheen.

En vooruit ook poedelen

Tja in een artikel over selfcare mag lekker poedelen natuurlijk niet ontbreken. Want je lichaam lekker en goed verzorgen is heerlijk en geeft je een goed gevoel over jezelf. Dat komt onder andere doordat daarbij het hormoon oxytocine vrijkomt wat je een ontspannen en gelukzalig gevoel geeft. Bij gebrek aan kappers en schoonheidsspecialistes moet je het heft in handen nemen en er zijn mogelijkheden genoeg. Tover bijvoorbeeld je badkamer om tot spa. Ga lekker, scrubben, scheren en smeren. Nog een likje nagellak en hoppa je kan er weer tegenaan!

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.