De kracht van opruimen

opruimen; je hebt er niet altijd zin in, maar het kan echt wonderen doen voor je gemoed.

Misschien is schoonmaken en opruimen niet je grootste hobby: het kost al met al best wat tijd en je bent nooit helemaal klaar. Heb je net de boel aan kant, beginnen de stofnesten zich alweer te vormen. Gelukkig heb je tegenwoordig handige apparaten die je een handje helpen. Dankzij de vaatwasser, wasmachine en Swifferdoekjes gaat het allemaal een stuk sneller. 

Dat was voor vrouwen in de jaren 50 wel anders. Schoonmaken was serieus business. Haal je nu in de lente een lap over je ramen, toen duurde de grote voorjaarsschoonmaak soms wel 8 weken! Carrière maken was er ook al niet bij, het huishouden was je werk. Dat werd vrouwen  flink ingepeperd, zélfs door de overheid! Zo kregen ze films te zien met daarin uitleg over de was en hoe je het beste kon schoonmaken. Stel je voor dat Rutte daarmee aan zou komen? Hij zou door een horde boze vrouwen naar de landsgrenzen verdreven worden.  

Waarom voel je je beter met orde om je heen?

Er zijn verschillende theorieën over waarom je je echt beter en energieker voelt in een opgeruimde omgeving. De meeste aannemelijke is dat het met ons gevoel van controle te maken heeft. Per slot van rekening is de buitenwereld een vrij onberekenbare plek en wordt soms pijnlijk duidelijk dat je niet overal invloed op hebt. Maar deels wél op je eigen thuisfront. Heb je daar de boel op orde, dan geeft dat een overzichtelijk en veilig gevoel. Evolutionair gezien had je waarschijnlijk meer overlevingskansen als de grot waarin je woonde enigszins opgeruimd was en je zorgvuldig omging met je weinige bezittingen.  Ook dieren houden hun leefomgeving en zichzelf vaak zo schoon mogelijk. Schoon en geordend is beter voor je gezondheid en je geest. 

De kracht van een systeem

Nou hoef je echt geen schoonmaak diva te worden om je energieker te voelen. Wel kan je nagaan welke dingen in je huis je elke dag storen en je energie opslurpen. Een keukenkastje wat uitpuilt, de berg afwas die je elke ochtend aanstaart, je sleutel die je eeuwig kwijt bent, administratie die je angstvallig laat liggen. In je huis kunnen er tal van zaken zijn die je stiekem heel veel energie kosten. Maak een lijstje van dingen waar je je elke dag aan irriteert. De kans is groot dat je er geen systeem voor hebt. Hoog tijd dat te introduceren. Zo kan je een vaste plek maken waar je altijd je sleutels neerlegt, of met jezelf afspreken dat je post altijd meteen openmaakt en afhandelt. Vaak moet je er even in komen, maar je zal er al snel de vruchten van plukken en letterlijk en figuurlijk opgeruimder door het leven gaan. 

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

stresstypes

Welk stresstype ben jij?

Iedereen gaat weer anders om met stress. Wist je dat er wel vier stresstypes zijn? Ontdek welk type jij bent en versla stress.

dopamine vasten

Dopamine vasten, zin of onzin?

Heb jij als eens gehoord van dopamine vasten? Volgens de aanhangers geniet je daardoor meer van de kleine dingen in het leven. Zin of onzin?

grenzen aangeven

Grenzen aangeven, zo doe je dat

Ga jij regelmatig over je eigen grenzen? Grote kans dat je dan vaak moe en gestresst bent. Met deze tips wordt grenzen aangeven appeltje, eitje.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.