Ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die geen warm, zacht dekentje op de bank heeft liggen en iedereen kent het zalige gevoel van onder een schoon dekbed kruipen. Buiten kan het razen maar onder je deken vind je troost en veiligheid.
Het vergeten zintuig
Het veilige gevoel wat een deken je geeft heeft te maken met één van ons meest onderbelichte zintuigen; zelfwaarneming of met een moeilijk woord: proprioceptie.
Proprioceptie is het vermogen van je lichaam om op elk moment te weten waar het zich bevindt ten opzichte van de ruimte om zich heen. Het bestaat uit miljoenen kleine tast- en drukreceptoren in je huid, spieren en gewrichten. Ze registreren drukverschillen en geven dat door aan je hersenen zodat die altijd weten waar al je lichaamsdelen zich bevinden.
De druk op voeren
Wanneer je lichaam druk van buitenaf ervaart geeft dat een krachtig signaal aan je centrale zenuwstelsel. Het komt daarmee van de fight/flight modus in een kalme, herstelstand. Het voelt; ik ben veilig, we kunnen ontspannen. Katten weten dat als geen ander en gaan daarom altijd heerlijk in een net te kleine doos liggen.
Door de externe druk daalt het stresshormoon cortisol in je bloed en worden serotonine en dopamine, de feelgoodneurotransmitters, juist extra aangemaakt.
In de zorg voor kinderen met autisme en ADHD weten ze dit al langer. Kinderen met dit soort gedragsproblemen hebben vaak letterlijk en figuurlijke moeite met het voelen van grenzen. Hierdoor is hun houding en coördinatie soms onhandig, of gaan ze uit zichzelf op zoek naar grenzen en weerstand door ruw te spelen, te stampen of te wapperen met de handen. In de therapie hierbij wordt daarom bewust gewerkt met het zintuig proprioceptie. Bijvoorbeeld door ze bij paniek heel stevig vast te houden of ze te laten spelen met elastische banden.
Verzwaarde deken; the snuggle is real!
Een heilzame, kalmerende druk voor je zenuwstelsel kan je op zoeken met een verzwaarde deken, dat is niets anders dan wat het woord zegt; een verzwaarde deken. Er zitten korrels in die gelijkmatig verdeeld zijn en over je hele lichaam dezelfde druk geven. Je tastzintuigjes vieren feest met zo’n deken en geven je hersenen het signaal dat het ok is, dat je kan ontspannen of kan gaan slapen. Heb je vaak last van onrust, paniek of slaapproblemen? Dan kan je veel baat hebben bij een verzwaringsdeken.
Ideaal is een deken die 10% van je lichaamsgewicht weegt. Dus stel je weegt 60 kilo, dan kan je voor een deken van 6 kilo kiezen. Je kan er overdag onder gaan zitten bij stress en onrust en s’nachts kan je hem gebruiken om beter en dieper te slapen. Ben je zwanger of heb je ademhalingsproblemen? Dan is het beter geen verzwaringsdeken te gebruiken. Laat je kinderen onder de 6 jaar en huisdieren er ook niet onder liggen.