Dat hormonen van invloed zijn op je stemming weet je als vrouw als geen ander. Loopt alles op rolletjes dan ben je fierce and fabulous, maar oh wee als de boel uit balans raakt; dik, moe, onzeker en lelijk is wat jouw klok slaat. Dit alles overgoten met een heerlijk zwart sausje van negatieve gedachten. Zucht, wat is het toch heerlijk om vrouw te zijn, not! Hoe beïnvloeden die hormonen nou eigenlijk je stemming en belangrijker nog wat kan je doen om de boel temmen? Wij zetten het voor je op een rijtje en geven je de beste hormoontips.
Wat zijn hormonen?
Laten we beginnen bij het begin, hormonen zijn niets anders dan chemische stofjes die helpen om je lichaam normaal te laten functioneren. Het woord hormoon komt van het Griekse woord Hormo wat betekent: in beweging zetten. En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
Wat doen hormonen met je stemming?
Als het om de vrouwelijk hormonen gaat dan oefenen vooral oestrogeen en progesteron invloed uit op je stemming. Zo kan oestrogeen ervoor zorgen dat er meer van het feelgoodstofje serotonine wordt aangemaakt in je hersenen. Progesteron, wat vooral in de tweede helft van je cyclus wordt aangemaakt, heeft meer een kalmerend effect op de hersenen. Vooral wanneer je hormonen flink schommelen merk je het effect op je stemming, dat gebeurt rond je menstruatie, tijdens de zwangerschap en in de overgang. Ook het geven van borstvoeding kan invloed hebben op je stemming. Wanneer je aan het voeden bent komt het hormoon oxytocine vrij wat de melk laat toeschieten. Oxytocine geeft een ontspannen gevoel maar kan ook de aanmaak van dopamine tijdelijk verminderen. In zeldzame gevallen merken vrouwen dan dat zich ze heel naar en somber voelen tijdens het voeden. Heb je het idee dat je hormonen uit balans zijn waardoor je niet lekker in je vel zit? Probeer dan eens deze 9 tips voor een gezonde hormoonhuishouding.
Tip 1: Geen alcohol en cafeïne
Ook al verstop je je het liefst voor de hormonenstorm met een stevige fles Chardonnay en een doos chocola toch kan je toch beter kiezen voor een braaf kopje thee. Alcohol kan je klachten juist verergeren, om nog maar te zwijgen van de kater achteraf. Ook cafeïne verstoort je hormoonhuishouding, vandaar dat het wordt afgeraden als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Houdt het daarom het liefst bij 2 kopjes koffie op een dag.
Tip 2: Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel is, zal je geheid veel minder last hebben van buien en irritaties. Wil je als een zen boeddha door het leven? Begin je dag dan met een eiwitrijk ontbijt zoals: een omelet, yoghurt met fruit en noten, of een lekkere smoothie met wat proteïne poeder erin. Vermijd verder zoveel mogelijk suikers en producten van wit meel.
Tip 3: Eet voldoende vezels
Vezels helpen om je ontlasting soepel te houden, maar ze zorgen ook dat afbraakproducten van oestrogenen die je lever heeft afgebroken je lichaam kunnen verlaten. Vezels haal je het beste uit groente en fruit. Streef dan ook naar minimaal 200 gram groenten op een dag en liefst meer. Worteltjes zijn in het bijzonder aan te raden, je kunt ze heel makkelijk als tussendoortje eten. Geen zin om altijd maar te knagen? Neem dan elke dag wat Psyllliumvezels met voldoende water.
Ook tijdens je zwangerschap of als je in de overgang bent, zijn deze groenten goed om regelmatig te eten.
Tip 4: Magnesiumrijke voeding
Het mineraal magnesium wordt in veel processen in je lichaam gebruikt, maar vooral vlak voor en tijdens je menstruatie heb je het extra hard nodig. Zorg dan ook dat je er genoeg van binnen krijgt. Het zit onder andere in cacao 9hoera!) dus als je trek hebt in chocola neem het er dan van, maar kies wel voor rauwe chocolade die niet verhit is, of de extra pure chocola met minimaal 70% cacao bestanddelen. Melkchocolade is natuurlijk heerlijk maar zal eerder puistjes en buikpijn veroorzaken.
Tip 5: Gebruik de juiste vetten
Vrouwen en vet die combinatie zie je niet vaak, want van vet word je toch dik? Nee hoor, vetten heb je juist nodig, maar dan wel de goede. Een zak chips is onweerstaanbaar, maar de vetten die erin zitten zullen je lichaam geen goed doen. Ook margarine en bak- en braadboters kun je beter links laten liggen. Vetten waar je lichaam wel blij van wordt vind je in: noten, avocado’s, vette vis, olijfolie, roomboter, Ghee en kokosolie.
Tip 6: Beweeg
Bewegen is een van de manieren die direct effect op je stemming zal hebben. Hoe rot je je ook voelt, als je een klein rondje gaat lopen, zal je je altijd beter voelen, gegarandeerd! Dat komt omdat door bewegen bepaalde stoffen in je hersenen worden vrijgemaakt die je stemming verbeteren. Ben je te moe en te futloos? Dan kan je rustige Yogaoefeningen doen Op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden, zoek bijvoorbeeld op: Hormoonyoga, Yoga Nidra of Yin Yoga.
Tip 7: Eet kool en andere kruisbloemigen
Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat de lever ondersteunt bij de hormoonomzetting. Het kan helpen om in de 2 weken voor je menstruatie deze groenten wat vaker op het menu te zetten. Ook tijdens je zwangerschap of als je in de overgang bent, zijn deze groenten goed om regelmatig te eten.
Tip 8: Supplementen
Leve het kruidenrijk er zijn namelijk verschillende producten die op een natuurlijke manier je hormoonhuishouding kunnen ondersteunen. Zo is teunisbloemolie in combinatie met visolie een goede basis. Verder kun je denken aan Maca, monnikspeper of Ashwaganda.
Tip 9: Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten en vermijd plastic verpakkingen
Tegenwoordig worden we steeds meer blootgesteld aan chemische stoffen in onze omgeving. Sommige daarvan kunnen de hormoonhuishouding verstoren en worden daardoor xeno oestrogenen genoemd. Het zijn sneaky bastards en ze zitten bijna overal in, zo zitten verzorgingsproducten zoals shampoo, douchegel en facewash er vol mee. Zorg er daarom dat wat je op je huid smeert natuurlijk is en probeer plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden.