Soorten havermout
Laten we eerst beginnen met alle soorten havermout, want dat zijn er nogal wat als je voor het schap staat. De verschillen hebben met de mate van bewerking te maken. Een haverkorrel is namelijk behoorlijk taai en niet geschikt om zo te eten. De haverkorrels worden dan ook eerst gewassen en gepeld en daarna gestoomd, platgewalst en in stukjes gesneden. Onthoud dat hoe minder bewerkt de havermout is, hoe meer voedingstoffen en vitaminen dezebevat. De beste variant is dan ook de lang kokende havermout die gemaakt is van hele korrels, deze heeft ongeveer 15 minuten kooktijd nodig. Vervolgens heb je de snel kokende variant die qua voedingswaarde nog steeds prima is, de haverkorrels zijn hier al gebroken. De kooktijd hiervan is 5 minuten. En als laatste de instant havermout die vaak vol suiker en toevoegingen zit, deze kun je beter laten liggen.
Voedingswaarde van havermout
Havermout is in vergelijking met andere granen eiwitrijk en dat is gunstig want eiwitten geven een verzadigd gevoel en worden gebruikt voor allerlei opbouwprocessen in je lichaam. Naast dat de eiwitten in de havermout verzadigen doen de vezels die het bevat dat ook. De beta glucan vezels in havermout zwellen als ze in contact met water komen op, en geven daarom uren nadat je ze gegeten hebt nog een vol gevoel. Je bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor heel langzaam. Ook zijn die vezels een lekker maaltje voor je darmbacteriën, als die goed gevoed zijn loopt je stoelgang soepel en profiteert je immuunsysteem er ook van. Mensen die een hoog cholesterolgehalte hebben wordt ook aangeraden om havermout te eten, de vezels die het bevat binden zich met galzouten die ook cholesterol bevatten, ze verlaten op die manier gebonden het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte kan dalen. Verder is havermout rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor.
Maar er zitten toch koolhydraten in havermout?
Je hoort tegenwoordig zo veel over koolhydraatarm eten dat je bijna zou gaan denken dat alle koolhydraten slecht zijn en je ze beter kunt vermijden om slank en gezond te zijn. Gelukkig ligt de waarheid in het midden en zijn niet alle koolhydraten slecht. Je lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof voor je hersenen en spieren. De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt verschilt wel per persoon. Beweeg je niet zo veel dan is het absoluut niet nodig je de hele dag vol te stoppen met koolhydraten. Maar heb je een lichamelijke zware baan of doe je veel aan sport dan kun je gerust meer koolhydraten tot je nemen om de reserves in je spieren aan te vullen. Havermout is dan een goede optie.
Kalmerend effect van havermout
Als je een emotie eter bent en regelmatig een zak koekjes wegwerkt als je boos, angstig of verdrietig bent dan kan havermout voor jou een uitkomst zijn. De langzaam vrijgegeven koolhydraten in havermout helpen bij de aanmaak van serotonine. Dit is een feelgoodstofje in je hersenen die voornamelijk in je darm wordt aangemaakt. Voel je een eetbui aankomen dan doe je er goed aan een troostende, warme kom havermout met honing te maken. Grote kans dat je kalmeert en je beter voelt.
Havermout van nature glutenvrij
Haver is van nature glutenvrij alleen de meeste havermout wordt in een fabriek gemaakt waar ook andere granen die wel gluten bevatten verwerkt worden. Echter de hoeveelheid gluten die in een verpakking zit is heel weinig, heb je geen absolute glutenintolerantie dan kun je deze gewoon gebruiken.
Waarom kan je havermout beter weken?
Alle granen maar ook bonen, noten en zaden bevatten phytinezuur. Dit is een stofje wat planten aanmaken om zich te beschermen tegen bacteriën en schimmels. In je lichaam kan phytinezuur zich binden aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Deze mineralen verlaten dan via je ontlasting je lichaam zonder te zijn opgenomen. Door granen zoals havermout te weken vermindert het gehalte aan phytinezuur aanzienlijk. Zet je havermout de avond van tevoren met water in de koelkast en maak zo ‘overnight oats’. De volgende dag kun je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
Pimp je havermout!
Havermout is op zich dus al voedzaam en gezond maar je kunt er van alles aan toe voegen om je ontbijt compleet te maken. Je begint bij de basis die kan bestaan uit:
- Water
- Amandelmelk
- Rijstemelk
- Kokoswater
- Kokosmelk
- Havermelk
- Hazelnootmelk
Vervolgens kun je goede vetten toevoegen;
- Klontje kokosolie
- Klontje roomboter
- Geraspte kokos
- Handje ongezouten noten zoals: walnoten, hazelnoten, cashewnoten
En anti-oxidanten en vitamines uit fruit:
- Appel
- Peer
- Blauwe bessen
- Frambozen
Vervolgens spice je het met deze smaakmakers:
- Kaneel
- Kardemom
- Gember
- Cayennepeper
- Merg van een vanillestokje
En wil je all out voeg dan nog wat superfoods toe:
- Cacaopoeder/nibs
- Moerbeien
- Chiazaden
- Gojibessen
Veelzijdig in gebruik
Van havermout kun je de lekkerste dingen maken, de pap zelf is al heerlijk maar wat dacht je van havermout koekjes of een smoothie met havermout? De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus kom maar door met die havermout!