PMS

PMS? Versla het met krachtvoer en supplementen

PMS is een afkorting voor premenstrueel syndroom of door mij vrij vertaald als: Pestpokkerige, Maandelijkse, Sabotagepraktijk. Kan je er wat aan doen? Jazeker!

PMS is een afkorting voor premenstrueel syndroom of door mij vrij vertaald als: Pestpokkerige, Maandelijkse, Sabotagepraktijk. Want die hormonen kunnen als ze willen flink wat roet in het eten gooien. Zo kan ik het zelf duidelijk merken als ik vlak voor mijn menstruatie zit, zeker als ik veel stress heb. Ik twijfel dan aan alles, vind mezelf dik en lelijk, wil slapen, snauwen of snaaien en het liefst alle drie tegelijk. Eenmaal ongesteld, herrijs ik als een feniks uit mijn huispak en ga ik met vernieuwde kracht en gewassen haren de wereld weer in. En ook al schrijf ik regelmatig over hormonen en weet ik hoe het in elkaar zit, toch blijf ik soms vergeten wat de invloed ervan is op mijn stemming. Die hormonen rond de menstruatie kunnen, wanneer ze uit balans zijn, gevoelens enorm uitvergroten waardoor ze in de eerste helft van je cyclus nog een schattig muisje zijn, maar vlak voor je menstruatie uitgroeien tot een dikke, vette olifant.  PMS geeft niet alleen effecten op je stemming, je kunt daarnaast ook opzwellen als een ballon, met pijnlijke borsten die uit je bh knallen. Of wat dacht je van je hondsmoe en bezaaid met pukkels.
Is er wat te doen aan al die ellende? Jazeker! Door slim te eten in de week voor je menstruatie kan je een hoop leed besparen. Ook zijn er een aantal mooie, natuurlijke supplementen die je een steuntje in de rug geven. Je leest er in de artikel alles over!

Krachtvoer bij PMS

Kolen en andere kruisbloemigen

Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat je lever ondersteunt bij de hormoonomzetting en het afbreken van overtollige oestrogenen.  Zet deze groenten in de twee weken voor je menstruatie regelmatig op het menu om zo je PMS klachten te verlichten.

Magnesiumrijke voeding

Het mineraal magnesium wordt in heel processen in het lichaam gebruikt, maar vooral vlak voor en tijdens je menstruatie heb je het extra hard nodig. Zorg dan ook dat je er genoeg vanbinnen krijgt. En alsof de natuur het zo gemaakt is vooral cacao rijk aan magnesium, halleluja! Lekker chocola eten dus vlak voor je menstruatie, maar neem dan wel rauwe chocola of de hele pure variant met minimaal 70% cacao bestanddelen. Avocado’s, noten en bananen zijn ook rijk aan magnesium en kunnen helpen bij PMS.

Voldoende vezels

Vezels helpen om je ontlasting soepel te houden, maar ze zorgen ook dat overtollige oestrogenen die je lever heeft afgebroken je lichaam kunnen verlaten en niet nogmaals opgenomen worden in je darmen.  Als je weleens een slowjuicer gebruikt dan weet je hoeveel vezels er in groenten zitten, voor een miezerig glaasje groene slowjuice blijf je al snel zitten met een berg aan vezels. En juist die vezels uit groente en fruit zijn ideaal om overtollige oestrogenen uit je lichaam te werken.  Het zijn wateroplosbare vezels die als een spons allerlei afvalstoffen en hormoonresten aan zich binden. Wanneer je ’s middags een rijk gevulde salade eet, en s ’avonds ook flink groenten opschept ben je al een heel eind. Tussendoortjes zoals worteltjes, radijsjes, komkommer en stukjes rettich zijn ook ideaal om je vezels binnen te krijgen.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Dit is de ultieme tip vooral als je last hebt van PMS met heftige stemmingswisselingen want de hormonen zetten je al op scherp, maar als je bloedsuikerspiegel dan ook nog schommelt gaat geheid de bom af. Met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je een goede basis om de hormoonschommelingen van oestrogeen en progesteron op te vangen. De truc is in ieder geval om in de ochtend te starten met voldoende eiwitten, denk aan; een omelet, yoghurt met fruit en noten, of een lekkere smoothie met een flinke schep proteïne poeder erin. Vermijd verder  in de week voor je menstruatie suiker en alle witmeelproducten. Geen croissantjes, witte bolletjes en koekjes dus.

Yam Yam

De wilde Yam is een knol die veel lijkt op een zoete aardappel, maar toch meer weg heeft van een cassave. Je vindt deze speciale soort in de Toko, sommige supermarkten verkopen hem ook. In de week voor je menstruatie heb je vaal veel meer zin in koolhydraten en dan is deze wilde Yam een goede optie, je kunt er bijvoorbeeld gezonde frietjes van maken. Wilde Yam bevat stoffen die in het lichaam omgezet kunnen worden in progesteron.

Brandnetelthee

Brandnetelthee is ideaal om overtollig vocht af te voeren uit je lichaam. Het effect merk je ook meteen omdat je meer moet plassen. Drink zo’n 3 sterke kopjes op en dag en drink daarnaast voldoende water. Hoe meer water je lichaam binnenkrijgt, hoe makkelijker het overtollige vocht daarmee weggespoeld kan worden.

Verzadigde vetten:

Biologische roomboter en kokosolie zijn je vriend als je last hebt van PMS, ze leveren de verzadigde vetten die je nodig hebt als bouwstof voor de hormonen oestrogeen en progesteron. Gebruik ze om in te bakken of te braden, een likje kokosolie kun je ook door je smoothie mengen.

Dit kan je beter laten staan bij PMS:

Teveel zout

Loop met een boog om alle kant en klaar maaltijden en zoute snacks zoals chips heen, ze zorgen normaal al dat je vocht vasthoudt, maar vlak voor je menstruatie helemaal. Wanneer je zelf je maaltijden klaarmaakt heb je een veel beter zicht op wat je binnenkrijgt aan zout.

Alcohol en cafeïne

Alcohol en koffie verbruiken veel B-vitaminen in je lichaam en juist die vitaminen en in het bijzonder vitamine B6 heb je nodig voor een gezonde hormoonhuishouding. Daarnaast zorgt ervoor dat testosteron wat je juist in de week voor je menstruatie nodig hebt sneller omgezet wordt in oestrogeen. Cafeïne verstoort je hormoonhuishouding, houd het dus echt bij 2 kopjes koffie op een dag.

Transvetten

Vermijd alle gefrituurde producten, bak- en braadboters en margarine, ze bevatten transvetten die schadelijk zijn voor je gezondheid en je hormoonhuishouding geen goed doen.

Pillen & poeders bij PMS

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie bevat het vetzuur GLA wat wonderen doet voor je huid.  Ook voor je hormoonhuishouding is een supplement met Teunisbloemolie een hele goede keuze, twee vliegen in één klap dus. GLA heeft een gunstige invloed op de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stoffen die de symptomen van PMS zoals prikkelbaarheid en somberheid een heel stuk kunnen verminderen. De ervaring leert dat vrouwen die dagelijks GLA slikken binnen twee weken al de effecten ervan merken. De menstruatie verloopt dan veel soepeler en met minder klachten.

B-vitaminen

Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.

Vitamine E

Vitamine E reguleert je hormoonhuishouding en heeft net als de GLA in teunisbloemolie een gunstig effect op bepaalde prostaglandines. Kies voor een supplement met natuurlijke vitamine E dit herken je aan de vermelding: d-alfa-tocoferol. De synthetische variant begint met DL. Neem vitamine E ook weer om de dag in, om een overdosering te voorkomen.

Vitex-Agnus Cactus (monnikspeper of kuisboom)

Dit kruidenmiddel is hèt aangewezen middel om je hormoonhuishouding te reguleren. Het helpt niet alleen effectief bij PMS-klachten, maar verhoogt ook je vruchtbaarheid en helpt je als je in de overgang bent of last hebt van een onzuivere huid door een disbalans in je hormonen. Het is echt een specifiek vrouwenmiddel waar veel onderzoek naar gedaan is. Monnikspeperextract zorgt dat er meer progesteron wordt aangemaakt en heeft een positief effect op de neurotransmitters in je hersenen, zo verhoogt het de aanwezigheid van endorfine, dopamine en gaba, waardoor je je kalm, rustig en opgewekt voelt. De dosering is 1x daags 100 milligram. Neem dit supplement niet als je de pil slikt, ivf-behandelingen ondergaat of zwanger bent of borstvoeding geeft.

Carduus marianus (mariadistel)

Je lever is de grote ontgiftingsfabriek van je lichaam, hij helpt je dagelijks om allerlei afvalstoffen die in je lichaam gemaakt worden, maar ook van buitenaf binnekomen af te voeren. Daarnaast speelt hij een heel belangrijke rol bij het omzetten en afbreken van hormonen. Bij PMS-klachten kan je lever een steuntje in de rug goed gebruiken en dat kun je doen met mariadistel. Het is niet nodig dagelijks mariadistel te nemen, beter doe je het in kuurvorm; twee weken gebruiken, een maand stoppen, dan weer twee weken gebruiken enzovoort

Last but not least:

Slaap voldoende

Voldoende slaap is de absolute basis voor een gezonde hormoonhuishouding. Je hebt het nodig voor herstel, opbouw en energie. Alleen daarmee kan je lichaam goed hormonen opbouwen en afbreken. Streef naar minimaal 7 uur slaap elke nacht. Drink daarvoor liever na 15 uur geen koffie en zwarte thee meer, dim je lichten in de avond en ga op tijd naar bed. Zorg ook voor een koele, donkere slaapkamer of draag een slaapmasker.

Vermijd stress, maak ontspanning een prioriteit

Te veel stress is echt killing voor je hormonen, het brengt je hele systeem uit balans. Nou hebben wij vrouwen er nogal een handje van om iedereen op de eerste plaats te zetten behalve onszelf. Zonde! Zet jezelf op nummer 1 en zorg dat je elke dag en elke week dingen doet waarvan je ontspant die je blij maken, die je puur en alleen voor jezelf doet. Wat zegt die reclame ook alweer? Because you are worth it!

 

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.