Dit zijn de geheimen van een stralende huid

Kan je je huid verbeteren met supplementen? Jazeker! Hoe? Dat lees je hier

Wie droomt er nou niet van een stralende huid? Ik wel in ieder geval, in dit artikel zet ik dan ook de beste tips voor je op een rij die écht werken en waar je geen strijkbout voor op je gezicht hoeft te zetten ;-). Maar daarvoor moet ik je eerst wat meer vertellen over die huid. Wist je bijvoorbeeld dat je huid niet alleen kenmerkend is voor je uiterlijk maar dat het een geweldig orgaan op zich is? Je huid is als het ware een perfect op maat gemaakt wetsuit wat je beschermt tegen de boze buitenwereld met al haar bacteriën en virussen die je willen bespringen.
Je huid is dan ook de eerste barrière van je immuunsysteem. Net als de slijmvliezen van de darmen is ze bedekt met een laag goedwillende bacteriën. Daardoor hoef je je nooit alleen te voelen, want die miljarden vriendjes willen dat jij en je huid gezond blijven. Je huid houdt niet alleen je organen binnen maar zorgt ook voor warmte regulering. Wordt het wat te warm daarbinnen dan gaan de bloedvaten van je huid open, zodat het bloed als het ware kan afkoelen, ook produceer je zweet wat afvalstoffen afvoert en zorgt voor verkoeling doordat het verdampt op de huid. Je huid kan selectief stoffen opnemen maar helpt ook mee bij de reiniging van het lichaam, net als de nieren, darmen, longen en lever dat doen.

Je huid en haar relatie met andere organen

Je huid houdt er nauwe relaties op na met andere organen in het lichaam en dan voornamelijk met je darmen. Zo is de conditie van je darmwand erg belangrijk voor een gezonde huid. De darmwand moet net genoeg doorlaatbaar zijn om voedingsstoffen op te nemen, maar ook weer niet zo doorlaatbaar dat allerlei nog niet geheel afgebroken stoffen zo maar in je bloed komen. Is dat wel het geval dan komt je immuunsysteem in beweging en geeft een ontstekingsreactie die ook verder in je lichaam zoals je huid merkbaar  kan zijn. Er zijn heel veel verschillende factoren die de doorlaatbaarheid van je darmwand bepalen, zo kunnen sommige voedingstoffen, zoals gluten en lectinen uit granen, bonen en peulvruchten je darmwand irriteren. Maar ook bepaalde medicijnen en antibiotica hebben hun weerslag op de kwaliteit van het darmslijmvlies net zoals stress. Voor een stralende huid maar ook bij het behandelen van huiduitslag, acne en eczeem kan het dan ook helpen je darmen mee te nemen in het hele plaatje want het kan dus goed zijn dat de oorzaak van je huidprobleem daar ligt.

Als je een stralende huid wilt zijn dit in ieder geval de 3 basics:

Huidtip1: Rook niet

Als er iets is wat je huid snel laat verouderen dan is het roken wel. In je twintiger jaren kom je nog met veel weg, zo kun je je het apelazarus roken en drinken en word je de volgende ochtend toch wakker met een babybillenfris gezicht (ach die goede oude tijd) maar hoe ouder je wordt, hoe meer je de schade die de vrije radicalen uit de sigaret aan je huidcellen toebrengt kunt zien. Kijk maar eens op straat, de mensen die veel en lang roken herken je aan hun huid, die is vol rimpels en grauw. Ook rond de mond zie je dan rimpeltjes van het zuigen aan de sigaret. Probeer dus te stoppen met roken en zoek desnoods hulp want stoppen met roken is 1 van de moeilijkste dingen die er is. Geef het ook niet op als je gestopt was maar je toch weer bent gaan roken, zet door tot je er helemaal vanaf bent. Het gaat je lukken echt!

Huidtip 2: Beweeg

Wil je een gezonde, frisse gloed op je huid dan is bewegen beter dan welke blusher of rouge dan ook. Door flink te bewegen zetten de bloedvaatjes in de huid zich open, afvalstoffen kunnen daardoor beter weg en voedingsstoffen kunnen beter hun weg naar de huid vinden. Dus zorg dat je elke dag minimaal een half uur beweegt het liefst in de frisse lucht. Blijf je liever binnen? Een robbertje seks doet ook wonderen voor de doorbloeding van je huid.

Huidtip 3: Zon verstandig

Er wordt ons van jongs af aan ingepeperd dat we ons moeten insmeren, wee je gebeente als er ook maar een zonnestraal je onbedekte huid zou bereiken, rimpels zijn je straf. Het is zeker waar dat zonlicht bijdraagt aan huidveroudering en rimpels veroorzaakt. Maar datzelfde zonlicht heb je ook nodig om vitamine D aan te maken en juist die vitamine gaat huidveroudering tegen. Sowieso hebben de meeste mensen in Nederland al een tekort aan vitamine D. Dat komt om we hier op de Noordelijke helft van de aardbol niet zoveel zon krijgen en we zitten ook nog eens veel binnen. Smeer je je dan ook nog dik in als je naar buiten gaat, dan krijgt vitamine D maar weinig kans zijn anti-verouderings werk voor je te doen.
Daarom zeg ik zon verstandig: laat de zon een aantal minuten op je onbedekte huid schijnen van je gezicht, armen en benen als het kan, hier meer oppervlak hoe beter. Daar krijg je een mooi kleurtje van en de vitamine D-aanmaak kan zijn werk doen. Op het moment dat je huid wat warm begint te voelen, kun je uit de zon gaan of je insmeren. Door goed te luisteren naar de reactie van je huid op de zon kun je zo verstandig zonnen en het beste van beide werelden krijgen.

Pillen en poeders voor een stralende huid

Er is een hele keur aan mooie supplementen die je kan slikken voor een stralende huid en die ook daadwerkelijk wat doen! Zelf ben ik fan van de combinatie collageen en MSM.

Collageen

Collageen is 1 van de belangrijkste eiwitten die je huid stevigheid geeft, naarmate je ouder wordt neemt de productie van collageen af. Om rimpelvorming tegen te gaan en voor een stralende huid kun je je voeding verrijken met collageen. Het is 1 van de beste middelen die je in kan nemen voor een stralende huid. Er zijn verschillende varianten op de markt. Ik gebruik zelf het liefst collageenpoeder dit lost makkelijk op in koude en warme dranken. Kies hierbij absoluut voor een goede kwaliteit, zoals gras gevoerd collageenhydrosylaat. Collageen vermindert rimpels, maar helpt ook goed bij striae en cellulite. Het versterkt tevens je darmwand, wat indirect ook weer gunstig is voor je huid.  Bouw de dosering langzaam op en neem niet meer dan 1 à 2 eetlepels op een dag. Stop ook na een aantal weken gebruik weer even met de inname.

MSM

MSM is een vorm van zwavel en doet wonderen voor je huid. Zwavel is namelijk een bouwstof voor collageen en komt van nature ook voor in je voeding zoals uien en knoflook. Je kunt extra MSM innemen om rimpels tegen te gaan en je huid te zuiveren. Het effect hiervan kun je heel duidelijk zien als je het een tijdje neemt. Je huid wordt gladder, zachter en krijgt een hele mooie gezonde gloed. Van MSM moet je niet in 1x teveel nemen, dan kan het misselijkheid veroorzaken. Bouw de dosering langzaam op tot zo’n 3 theelepels per dag. MSM en Collageen vullen elkaar goed aan.

Vitamine C en E

Vitamine C en E vangen vrije radicalen weg en gaan daardoor veroudering tegen. Neem van vitamine C zo’n 1000 mg op een dag en als je rookt meer. Kies voor een goed opneembare vorm van vitamine C zoals citraat. Van vitamine E kun je om de dag een capsule met zo’n 400 IE nemen. Zeker als je extra vetzuren zoals visolie inneemt is dit een aanrader. Vitamine E zorgt dat de vetzuren in je lichaam niet aangetast of ‘ranzig ’worden.

Omega 3 vetzuren en GLA

Je hebt al kunnen lezen hoe belangrijk de goede vetten zijn voor je huid doordat ze de celmembranen soepel houden. Vooral omega 3 vetzuren en GLA oftewel gamma linoleenzuur zijn belangrijk voor een stralende huid. Omega 3 vetzuren vind je in vette vis.  Zeker als je niet vaak vis eet, kan het handig zijn aan te vullen met een supplement. GLA komt niet zoveel voor in de voeding en wordt gewonnen uit teunis- en Borage bloemen. Kies een supplement waar beide in zitten.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.