Aankomen door stress

Dit doet stress met je gewicht

Aankomen door stress, de één ontkomt er niet aan, terwijl de ander juist door de stress afvalt. Hoe dat kan, lees je hier!

We hebben allemaal wel eens stress en iedereen reageert daar weer anders om, zeker als het om gewicht gaat. Sommige mensen vallen meteen enkele kilo’s af zodra de spanning oploopt, terwijl bij anderen de kilo’s er juist aanvliegen. Hoe dat kan lees je hier.

Stress en aankomen in gewicht

Zodra je te maken krijgt met stress treden er direct allerlei hormonen in werking die je niet altijd een aangenaam gevoel geven. Zo kan stress je een angstig en opgejaagd gevoel geven, hartkloppingen of het zweet wat je uitbreekt. Je lichaam gaat in reactie op de stressor in de vecht, vlucht of verstijf modus om zo goed mogelijk te kunnen dealen met wat er op hem afkomt. Het zijn vooral de hormonen adrenaline en cortisol die je lichaam in staat van paraatheid brengen en energie vrijmaken zodat je kan vechten of vluchten. Met name cortisol kan ervoor zorgen dat je in je gewicht aankomt als je langdurige stress hebt.

Dit doet cortisol met de weegschaal

Cortisol zorgt voor meer eetlust en vetopslag na een stressvolle situatie. Dat is ook wel logisch, je lichaam gaat ervan uit dat je een inspanning hebt moeten leveren om aan ‘het gevaar’ wat de stressvolle situatie je gaf te ontkomen. In de oertijd moest je als mens ook vaak letterlijk ontkomen aan een eng beest en rennen voor je leven. Tegenwoordig hoeven we niet weg te rennen voor de dingen waar we stress van krijgen, toch zal cortisol nog steeds hetzelfde reageren en zorgen dat je makkelijk vet opslaat. Daarnaast kan te veel cortisol ook de omzetting van schildklierhormonen remmen, waardoor je stofwisseling net een tandje trager wordt. Veruit de meeste mensen komen door dit soort mechanismen dan ook aan bij stress. Een kleine groep valt wel af.

Stress en afvallen

Ook wanneer je juist wél afvalt door stress heeft dit vaak met hormonen te maken. Voordat er bij stress adrenaline en cortisol vrijkomen, maakt je lichaam ook corticotropine aan. Dit hormoon kan je eetlust remmen en vertraagt ook je spijsvertering. Bij sommige mensen houdt het effect van dit hormoon veel langer aan waardoor ze voor langere tijd minder trek hebben en dus ook minder eten. Vooral bij emotionele stress kan dit gebeuren. Als je een dierbare verliest kan je vaak geen hap door je keel krijgen, maar ook bij verliefdheid, wat een soort leuke stress is, zit je buik te vol met vlinders om te eten. Een ander effect van stress kan zijn dat je ineens veel meer gaat bewegen. Geen grote dingen, maar juist kleine bewegingen zoals ijsberen, wippen met je voet, friemelen aan je kleding. Ongemerkt verbrand je met dit soort bewegingen ook extra energie.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.