calorieën tellen

Calorieën tellen; stop er maar mee

Calorieën tellen, we zijn het zo gewend. Maar heeft het eigenlijk wel zin? Drie redenen waarom je beter kan stoppen met calorieën tellen.

De ene calorie is de ander niet

Calorieën geven aan hoeveel energie er in je voedsel zit, zo bevat 1 gram vet 9 kcal, 1 gram koolhydraten 4 kcal en 1 gram eiwitten ook 4 kcal. Lange tijd was de gedachte dat als je minder calorieën eet je afvalt en dat klopt tot op zeker hoogte ook. Omdat vet de  meeste calorieën per gram bevat vermijden veel vrouwen het als de pest.
Jammer want de ene calorie is de ander niet. Zo doet de dezelfde hoeveelheid calorieën uit een milkshake vol suiker heel wat anders met je lichaam en hormonen dan een bord broccoli met zilvervliesrijst en kip.
De suikers uit de milkshake verstoren je bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak waardoor je na een tijdje als snel weer honger hebt. De energie uit de zilvervliesrijst wordt door de vezels die het bevat, daarentegen maar langzaam afgegeven waardoor je een langdurig verzadigd gevoel hebt.
Ook eiwitten en vetten vullen meer en houden je bloedsuikerspiegel beter stabiel met als gevolg minder hongerbuien en beter vetverbranding. De ene calorie is de ander dus niet.

Calorieën tellen houd je in een dieetmindset

Op de calorieën letten doe je vaak als je op dieet bent. Het kan even handig zijn om wat meer inzicht te krijgen in hoeveel je nou eenmaal binnenkrijgt, maar aan de ander kant houd het je in de dieetmindset; hoe minder ik eet hoe beter en dat is echt onzin.
Diëten houd je nooit vol en het gaat altijd over afzien.
Wat wel werkt? Puur en onbewerkt eten, dus eten zoveel mogelijk als het uit de natuur komt zonder lange ingrediëntenlijsten dan hoef je nooit calorieën te tellen
Dus lekker volop groenten en fruit, vis, noten af en toe een goed stukje vlees.  Wees ook niet te streng en bouw ook momenten in dat je lekker een chips eet of wat anders, dat hoort er ook gewoon bij en hoef je je echt niet schuldig over te voelen.

Niet iedereen verbrandt hetzelfde

Er zijn richtlijnen over hoeveel calorieën je per dag moet binnenkrijgen. Deze zijn gebaseerd op hoeveel energie je lichaam nodig heeft om al zijn organen en spieren te laten werken zodat jij je ding kan doen. Je lichaam is daarin heel slim, krijgt het een tijdje veel te weinig calorieën binnen bijvoorbeeld als je een crashdieet doet, dan gaat het op de spaarstand en kom je ineens aan van de hoeveelheid calorieën waar je eerst van afviel. Superfrustrerend! Ook je spiermassa maakt uit, heb je veel spiermassa dan verbrand je sneller meer energie en kan je dus ook weer meer calorieën eten. Zo zie je maar calorieën zeggen niet alles, dus bespaar jezelf de moeite om te ze bij te houden.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.