Koffie is de nationale volksdrank pur sang. Hele volksstammen worden pas na hun eerste kopje koffie een beetje mens en een kantoor is pas een kantoor als er een koffieautomaat staat, om er de laatste roddels bij door te nemen. Zou koffie, net als alcohol in de jaren 20, verboden worden, dan zou er een stevig bakje pleur(is) uitbreken.
De aantrekkingskracht van koffie zit hem niet alleen in de heerlijke geur en zweem van gezelligheid maar vooral in het effect wat koffie op je heeft. Het verdrijft als geen ander vermoeidheid. Die stoot energie wordt veroorzaakt door het stofje cafeïne. Cafeïne komt van nature voor in koffiebonen maar zit ook in cacaobonen en theebladeren.
Koffie en theeplanten gebruiken cafeïne heel listig als afschrikmiddel tegen insecten die hen op willen eten. Voor hongerige insecten is cafeïne vies en bitter en daardoor lopen ze er met een grote boog omheen. Voor bijen is cafeïne gek genoeg juist onweerstaanbaar. De plant lokt ze ermee zodat ze hem helpen bij de bestuiving. Naar cafeïne is en wordt veel onderzoek gedaan. Omdat het zo goed werkt voor meer energie en een betere prestatie, stond het zelfs een tijdje op de dopinglijst. Tegenwoordig zitten we allemaal geheel legaal aan ons dagelijks kopje dope zonder een haan die er na kraait.
Cafeïne in koffie
Een gemiddeld kopje koffie bevat zo’n 60 milligram cafeïne tegen 30 milligram in een kopje zwarte thee. Cafeïne is een snelle jongen want het zit al na zo’n 3 à 4 minuten in je bloed en na ongeveer een half uur begin je daar de effecten van te merken. Het afbreken van cafeïne gaat helaas een stuk langzamer. Na zo’n 5 uur is de hoeveelheid cafeïne pas gehalveerd! Dus stel dat je om 8 uur s ’ochtends 2 kopjes koffiedrinkt, dan heb je om 13 uur nog steeds de hoeveelheid cafeïne van 1 kopje in je bloed zitten.
Cafeïne en vrouwen
Ben je bezig zwanger te worden dan kan je alle bronnen van cafeïne beter even links laten liggen. Cafeïne vermindert de spieractiviteit van de eileiders die de eitjes van de vrouw naar de baarmoeder transporteren. Ook als je last hebt van PMS of andere problemen is te veel koffie af te raden.
Koffie gezond of niet? The good, the bad and the ugly
The Good
De goede effecten van koffie, mits juist gedoseerd, komen voornamelijk door het prettige stimulerende effect van cafeïne. Een kopje koffie in de ochtend en je dag ziet er een heel stuk beter uit. Verder is koffie rijk aan antioxidanten, dat zijn stoffen die je cellen beschermen tegen schade. Ook bevat koffie een aantal vitaminen en mineralen en heeft het een stimulerend effect op je spijsvertering. Zo komt er na het drinken van een kopje koffie meer gal vrij waardoor je vetten beter verteert. So far so good dus.
The Bad and the Ugly
The bad and the ugly zitten hem vooral in de dosering. Zoals je hebt kunnen lezen duurt het erg lang voordat cafeïne afgebroken wordt in je lichaam. Drink je sloten koffie en ook nog laat in de middag dan zal dat je uit je slaap halen. Bovendien gaat teveel cafeïne tegen je werken. Je wordt er geïrriteerd van en kan last krijgen van hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid, trillend handen en slapeloosheid. Drink je teveel koffie dan moet je ook echt afkicken. Veel mensen krijgen in het weekend hoofdpijn, omdat ze doordeweeks veel koffiedrinken en in het weekend minder. Not so pretty allemaal. Daarnaast worden er bij de productie van koffiebonen vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook kunnen koffiebonen resten van schimmels bevatten die op hun beurt weer vervelende gifstoffen aanmaken. Oploskoffie is niet ideaal omdat het kleine hoeveelheden acrylamide bevat, een schadelijke stof die ontstaat bij verhitting van de bonen.
De koffiegids:
De truc is om koffie zó in te zetten dat het ook daadwerkelijk vóór en niet tegen je werkt. Volg je onderstaande punten dan zit je goed. Lust je geen koffie? Groene thee bevat ook kleinere hoeveelheden cafeïne en kan je op dezelfde wijze inzetten.
- Kies voor biologische koffie
- Drink maximaal 2 kopjes koffie
- Zet de koffie vers en gebruik geen oploskoffie
- Drink koffie nooit maar dan ook nooit op een nuchtere maag, maar altijd na je maaltijd
- Drink na 11 uur geen koffie meer
- Maak van het koffiedrinken een ritueel. Ga ervoor zitten en geniet bewust van de geur, smaak en de energie die het geeft. Je hebt maar 2 bakjes op een dag dus haal alles eruit wat erin zit.
Jouw recept voor meer energie! Koffie met kardemom en kokosolie
Als je een koffieliefhebber bent dan heb je waarschijnlijk opgetogen dit artikel gelezen. Yes je mag toch koffie! Ja dat mag zeker en als je je twee kopjes per dag aanvult met wat kardemompeultjes en een theelepeltje kokosolie dan geef je je koffie een verrassende twist.
Kardemom is familie van de gember en heeft een frisse en kruidige smaak. Het geeft je koffie een heel speciale touch en tempert de werking van cafeïne waardoor je er langer plezier van hebt. Kokosolie bevat bepaalde vetzuren (MCT) die direct gebruikt kunnen worden door de energiefabriekjes in elke cel; je mitochondriën. Ook houdt een beetje vet in je koffie je bloedsuikerspiegel stabiel en dat betekent gelijkmatige energie gedurende de dag.
Benodigdheden voor 1 kopje:
- 1 theelepel biologische kokosolie
- 1 kardemompeul (gekneusd)
- 1 vers gezet kopje koffie (biologisch)
Bereiding:
- Kneus de kardemompeul door deze in een vijzel of met de platte kant van een groot mes licht te pletten.
- Schenk de koffie in je allermooiste kopje
- Voeg de theelepel kokosolie toe en roer goed
- Ga er lekker voor zitten en geniet van je koffie