Kimchi-krachtvoer voor vrouwen

De kracht van kimchi

Move over zuurkool want er is een nieuwe gefermenteerde krachtpatser in town! Ken jij de kracht van Kimchi al?

Wist je dat je in en op je lichaam wel zo’n honderd miljard bacteriën hebt zitten? Dat klinkt een beetje vies, maar een groot deel van die bacteriën kan je beschouwen als onzichtbare vriendjes die het beste met je voor hebben. Vooral in je dikke darm doen bacteriën goed werk. Zo maken bepaalde bacteriën melkzuur, waterstofperoxide en andere stoffen aan die schadelijke bacteriën en schimmels op een afstand houden. Ook zetten ze schadelijke stoffen om, voeden je darmwand, produceren ze vitamines en onderhouden ze nauwe banden met je immuunsysteem. Maar dat is niet alles, er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de effecten van al die bacteriën en ze blijken ook van invloed te kunnen zijn op o.a. je stemming en eetgedrag. 
Zaak dus als huisbaas goed te zorgen voor al je bacterie inwoners! Dat doe je in de eerste plaats door ze lekker eten te geven. Zo zijn de bacteriën in je dikke darm gek op voedingsvezels, die kunnen ze omzetten en er nuttige stoffen van maken.  Het liefst eet je daarom zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag, die vind je o.a. in groenten, fruit, peulvruchten, paddenstoelen, noten en zaden.  Daarnaast kan je de bacteriepopulatie regelmatig aanvullen met een nieuwe lichting. Zo bevatten gefermenteerde voedingsmiddelen als kefir, yoghurt en onze oer-Hollandse zuurkool gunstige bacteriestammen. Maar er is een nieuwe probiotica ster aan het firmament in de vorm van kimchi.

Wat is Kimchi?

Kimchi is een typisch Koreaans gerecht wat bestaat uit gefermenteerde kool.  De gemiddelde Koreaan eet wel zo’n 20 kilo kimchi per jaar.  De hoofdingrediënten van kimchi zijn Chinese kool, radijs, lente-ui, komkommer en rode chilipasta, verder worden vaak knoflook, gember en rode peperpoeder toegevoegd. Deze groenten worden gezouten en ondergaan dan in een glazen pot een fermentatieproces wat enkele dagen tot maanden kan duren. Het fermenteren is wat de groenten zo gezond maakt. Bij fermentatie worden koolhydraten door bacteriën omgezet in (melk)zuren en andere gunstige stoffen. Daardoor zit kimchi, mits het niet gepasteuriseerd is vol met gunstige bacteriën en is het de perfecte probiotische voeding.

Waar is Kimchi goed voor?

Als jet internet moet geloven is kimchi het panacee voor zo ongeveer alles, neem dat vooral met een korreltje zout. Waar kimchi wel echt in uitblinkt is het ondersteunen van je spijsvertering. Met een regelmatige inname van kimchi doe je je darmen een groot plezier. De melkzuurbacteriën die het bevat vullen je eigen voorraad goede bacteriën aan en helpen de stoelgang regelmatig te houden. Ook bij een leaky gut, spastische darm en een opgeblazen gevoel kan kimchi helpen.

Hoe gebruik je Kimchi?

Kimchi doet het door zijn licht pittige smaak vooral goed bij hartige gerechten. Door de zuren die het bevat helpt het eiwitten beter af te breken en dat merk je echt na de maaltijd, je voelt je minder zwaar en opgeblazen. Eet kimchi bij een stukje vlees of vis, bij een rijstmaaltijd of je omeletje. Kimchi doet het ook heel goed op een kaasplank.

 

Kimchi zelf maken, zo doe je het

Het is even een werkje om kimchi te maken, maar dan heb je ook wat. Hieronder vind je een simpel recept:

 

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote krop Chinese kool
  • 30 gram Himalaya of Keltisch zeezout
  • 1 kopje water
  • 5 tot 6 fijngehakte teentjes knoflook
  • 1 theelepel verse geraspte gember
  • 1 theelepel (kokosbloesem) suiker
  • 2 eetlepels rode peper vlokken (afhankelijk van hoe pittig je het wil maken)
  • 1 rettich geschild en fijngesneden
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden

Bereiding:

Snijd de Chinese kool in de lengte in vieren en verwijder de kernen. Snijd vervolgens in fijne reepjes.

Voeg in een grote kom het zout toe aan de kool. Gebruik je handen om het zout in de kool te masseren totdat het zacht begint te worden en water afgeeft. Dit kan enkele minuten duren.

Laat de kool 1 tot 2 uur staan en spoel hem vervolgens enkele minuten onder water af. Meng de knoflook, gember, (kokosbloesem)suiker, pepervlokken en water in een kleine kom. Roer goed om een gladde pasta te vormen, voeg het dan toe aan de kom met kool.

Voeg dan de gehakte rettich en lente-uitjes toe. Masseer vervolgens alle ingrediënten goed met je handen tot ze gecoat zijn. Doe het mengsel in een grote glazen pot en druk erop totdat het water stijgt en de groenten onderstaan.

Houd ten minste 1-2 centimeter ruimte en lucht aan de bovenkant van de pot (belangrijk voor de fermentatie). Sluit het deksel goed en zet de pot 1 tot 5 dagen op kamertemperatuur.

Controleer je zelfgemaakte kimchi elke dag, Druk de groenten zo nodig an, als ze niet meer onder water staan. Proef na enkele dagen om te zien of de smaak je al aanstaat.  Zo niet, laat het dan nog een paar dagen extra staan.

 

Vind je zelf maken te veel gedoe? Tegenwoordig kan je in de meeste natuurvoedingswinkels ook kimchi kopen. Kies dan voor ongepasteuriseerde kimchi, zodat de melkzuurbacteriën behouden blijven en je de meeste bang for your bucks krijgt.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.