Dag en nacht geeft je lichaam signalen af: ik heb honger, dorst, ik ben moe, ik wil naar bed en ga zo maar door. Na de meeste signalen luister je wel, zo kan niemand ongestraft te lang met een volle blaas rondlopen. Maar er zijn ook subtielere signalen die de moeite waard zijn om op te pikken. Door goed in contact te zijn met je lichaam weet je beter wat je moet doen om lekker in je vel te zitten. Hoe je naar je lichaam kan luisteren lees je hier.
De balans in je lichaam
Je lichaam is voortdurend op zoek naar balans. Zo heb je verspreid over je lichamen allerlei receptoren zitten die de situatie ter plekke registeren; van je bloeddruk en je ademhaling tot je spijsvertering en de afgifte van hormonen. Wat dat betreft is je lichaam altijd in beweging en constant aan het bijstellen. Gelukkig hoef je over die regelmechanismen niet zelf na te denken, dat doet het autonome deel van je zenuwstelsel voor je. Wél krijg je als gevolg van al die systemen constant signalen door die je aangeven wat je moet doen om het evenwicht te herstellen. Luister je consequent naar die signalen dan is de kans groot dat je lekker in je vel zit, je doet immers wat je lichaam van je vraagt. Luister je niet meteen dan gaat dat heus wel nog wel een tijdje goed, maar op den duur zal je er wel gevolgen van merken. Zo kan je best een hele tijd hard werken, maar duurt het te lang dan ligt een burn-out op de loer. Hetzelfde geldt voor voeding; een patatje op zijn tijd is niet erg, maar eet je dag in dag uit ongezond dan is de kans groot dat je daar last van krijgt.
Je gaat dan beter voelen wat wel en niet werkt voor jou en kunt er direct naar handelen.
Zo luister je naar je lichaam
De beste manier om naar je lichaam te luisteren is om er meerdere keren per dag even bewust bij stil te staan. Neem tijdens het werken regelmatig een micropauze, bijvoorbeeld op de wc. Je kan dan je je hele systeem kort nalopen. Hoe is het met je ademhaling? Voel je ergens spanning in je lichaam? Wat voor gevoelens heb je? Nadat je een scan gedaan hebt, kan je direct bekijken wat je nodig hebt en actie ondernemen. Misschien je schouders laten zakken, een paar keer diep ademhalen, wat afspreken verzetten omdat je te druk bent, of een frisse neus halen.
Wat doet voeding met je
Ook als het om je eten gaat kan het je gezondheid enorm helpen als je goed naar je lichaam luistert. Wat voor de een gezond is, is dat voor de ander niet. Zo reageert iedereen weer anders op wat hij eet. Volg dus nooit klakkeloos de nieuwste voedingshype maar luister trouw naar je lichaam. Let er bijvoorbeeld op wanneer je vol zit en hoe je je voelt na de maaltijd. Heb je een opgezwollen buik en ben je moe? Of voel je je juist voldaan en energiek? Dit zijn belangrijke signalen die je informatie geven over wat je het beste kan eten en wat niet. Ook je stoelgang geeft je aanwijzingen of je op de goede weg zit, of misschien wat moet aanpassen. Zo is constipatie een roep om meer vezels, vocht en goede vetten. Wees dus alert op alle signalen die je lichaam geeft, groot en klein en handel er zo goed mogelijk naar. Dan doe je jezelf en je gezondheid een groot plezier.