snoozen-krachtvoervoorvrouwen

When you snooze, you loose

Ben je in de ochtend niet uit bed te branden en laat je het alarm meerdere keren afgaan? Niet doen! Van snoozen wordt je moe en wel hierom!

In de ochtend opstaan kan nogal een dingetje zijn, elke minuut die je langer in je warme bedje door kan brengen telt en daarom snooze je alsof je leven ervan afhangt. ‘Laat me nog even’ denk je. Maar when you snooze, you loose! Want als iets je energie ondermijnt dan is het snoozen wel.

 Waarom je van snoozen moe wordt

Gedurende de nacht maak je 4 à 5 slaapcycli mee die elk zo’n anderhalf uur duren. Tijdens zo’n cyclus ga je in een aantal fasen steeds dieper slapen. Is een cyclus netjes afgerond dan word je daarna telkens heel even wakker. Je lichaam checkt of er geen pijnprikkels zijn, of je blaas niet te vol is en of de omgeving wel veilig is. Is alles in orde, dan slaap je weer vredig in en begint de cyclus opnieuw.

Het probleem met snoozen is dat je wakker bent geworden door de wekker maar dan meteen een nieuwe slaapcyclus ingaat die je vervolgens helemaal niet kan afmaken. Je hersenen houden niet van deze unfinished business, het kost dan ook heel veel energie om tijdens een niet afgeronde slaapyclus weer goed wakker te worden. Vandaar dat je van snoozen doodmoe wordt en dat de hele dag door merkt.

Energiek wakker worden

Het mooiste is het als je lichaam uit zichzelf ontwaakt na een keurig afgeronde slaapcyclus. Het heeft dan op eigen houtje de lichaamstemperatuur verhoogt en stoffen zoals cortisol en dopamine aangemaakt die zorgen dat je energie hebt om de dag te beginnen. Als je op deze manier wakker bent geworden, ben je de hele dag door veel beter uitgerust.

 De 3 beste tips om niet meer te snoozen

Tip 1: houdt een vast ritme aan

Door elke dag om exact dezelfde tijd op te staat gaat je lichaam dit ritme overnemen. Op den duur zal je merken dat je een paar minuten voordat de wekker gaat vanzelf bent wakker geworden. De truc is om dit niet alleen doordeweeks te doen maar ook in het weekend. Heb je kinderen dan zie je elke dag aan den lijve hoe dit ritme werkt, zijn elke dag vaak om klokslag dezelfde tijd wakker om jou van je laatste kostbare minuutjes slaap in de ochtend te beroven.

Tip 2: Slaapcycli tracken

Leve de technologie want tegenwoordig heb je heel handige apps die je slaap kunnen meten en aangeven hoe je slaapcycli verlopen. Als je dit een aantal nachten bijhoudt kan je precies zien welk tijdstip in de ochtend je licht slaapt en het dus het beste is voor jou om op te staan.

Tip 3: Je wekker ver wegleggen

Voor deze tip moet je met je grote, blote voeten op het koude zeil. Leg die wekker zo, dat je echt uit bed moet om hem af te zetten. Je bent er dan al uit en de verleiding is dan veel minder om nog even te snoozen. Door meteen even wat oefeningen te doen maak je je lichaam echt goed wakker.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.