prikkelbaar hormonen-krachtvoer voor vrouwen

Prikkelbaar door je hormonen, wat nu?

Soms zijn je hormonen op oorlogspad. Is er een kruid tegen gewassen? Je leest het hier!

Je vrouwenlichaam is het neusje van de zalm, maar bij het masterdesign zijn ze wel een beetje slordig geweest als het op je hormonen aankomt.  Boy oh boy wat kunnen die dingen je uit balans brengen! Raast er wegens naderende menstruatie, zwangerschap of overgang, een hormonenstorm door je lichaam? Berg je dan maar! Of je vindt jezelf lelijk, dik en de hele wereld stom (behalve je vrienden Ben & Jerry’s) of je bent zo opgefokt, prikkelbaar en agressief dat je wel een verwarming van de muur zou kunnen trekken. Vooral bij dat laatste lijkt ook het hele universum zich tegen je te keren. Alles irriteert je; de zon schijnt maar je wil regen, het regent maar je wil zon en je huisgenoten? Die maken er een zooitje van (en wie kan het weer opruimen?) Buiten is het al niet veel beter; mensen zijn gewoon irritant, allemaal!

De rol van serotonine

Nou zou je denken dat die gevoelens veroorzaakt worden door je vrouwelijke hormonen zelf, maar dat is het niet het geval. Het zijn juist schommelingen in die hormonen die voor de ellende zorgen. Vooral de daling van oestrogeen vlak voor je menstruatie of tijdens de overgang kan je in een vat buskruit wachtend op een vuurtje veranderen. Wanneer de oestrogeenspiegels dalen doen de serotoninespiegels in je hersenen gezellig mee. Serotonine zorgt er normaal gesproken voor dat je juist lekker in je vel zit. Vandaar dat bepaalde typen antidepressiva erop gericht zijn de serotoninegehaltes te verhogen. Maar is je serotonine gehalte bij tijd en wijle te laag dan kan dat agressieve en prikkelbare gevoelens veroorzaken. Daar is soms gewoon geen kruid tegen gewassen, maar we doen een poging 😊.

Eat woman eat!

Je hormonen op oorlogspad én honger? Je had al problemen maar dan… De term Hangry (hungry and angry) dekt de lading aardig. Zorg júist als je hormonaal bent dat goed en voldoende eet. Vooral eiwitten en vetten kunnen je helpen je stemming te stabiliseren. Zo zijn eieren, gerookte zalm en kip goede keuzes. Vul ze aan met groentes en vetten uit avocado’s en ongebrande noten.
Koolhydraten kan je natuurlijk ook met mate eten, maar dan wel de vriendelijke uit bijvoorbeeld havermout, zoete aardappels en zilvervliesrijst.

Haastige spoed? Helemaal niet goed!

Je haasten terwijl je al opgefokt bent is dodelijk. De stresshormonen die bij haast door je lichaam razen maken de boel alleen maar erger en gooien nog even een extra likkie olie op het vuur. Hoe moeilijk ook, probeer jezelf bij alles wat je doet te vertragen. Neem ruim de tijd om bij een afspraak te komen, loop en fiets langzaam, adem langzaam, eet langzaam. Je zal zien dat je stemming je gedrag overneemt en je je van lieverlee kalmer gaat voelen.

Hang in de ijzers

Een flink robbertje zweten kan ook helpen als je opgefokt bent. Door de lichamelijke activiteit worden stresshormonen makkelijker afgebroken en worden serotonine maar ook endorfines, waardoor je je beter voelt, juist makkelijker aangemaakt. In bijna honderd procent van de gevallen knap je dan ook op als je even gaat bewegen. Dus geef die ijzers ervan langs of ren een rondje alsof je leven ervan afhangt.

Vergroot het uit

Ok en als dat allemaal niet werkt? Dan moet je het gewoon helemaal uitvergroten. Laat het eruit die agressie! Ga schreeuwen, sla op kussens, spring in de rondte, vloek als een bootwerker. Mij helpt het enorm om daar een gezellig muziekje bij op te zetten.
Mijn persoonlijke top 3 :

  1. Limp Bizkit; Break stuff
  2. Rage against the machine: Killing in the name
  3. Beastie boys: Sabotage

Ode aan de offday

En last but not least een ode aan de offday. Soms zit het gewoon allemaal tegen en heb je het echt niet. Laat je dan niet gek maken door de hele positiviteitscultus die predikt dat we altijd maar stralend en gelukkig door het leven moeten gaan. Nee soms moet je het gewoon even uitzitten en is het wat het is. Ride the storm, morgen weer een dag.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.