Koukleumen kunnen vrouwen als de beste, we trillen als een riet op winderige stations en vriezen onze benen eraf bij het dragen van een panty. Op een gemiddeld kantoor woedt er met het manvolk dan ook een hevige strijd om de thermostaat. Eenmaal thuis nestelen we ons met een kop thee en een dekentje op de bank. Hoe komt het nou dat vrouwen het sneller koud hebben en wat kan je eraan doen?
Daarom kunnen we er niets aan doen
Om maar met de deur in huis te vallen, je kunt er niets aan doen! Vrouwen hebben het echt sneller koud dan mannen. Zo beschik je als vrouw over super zintuigen die een temperatuurdaling van 0,2 graden al opmerken. Bij de gemiddelde man is dat pas bij 0,4 graden verschil. Evolutionair biologen vermoeden dat dat te maken heeft met ons vermogen om kinderen te krijgen. Ben je zwanger dan wil je dat embryo in je buik goed warm houden. Het is dan handig dat je een daling in temperatuur snel op pikt zodat je de warmte op kan zoeken en je nageslacht veilig is. Maar ook een verschil in lichaamssamenstelling tussen mannen en vrouwen maakt dat we eerder kouwelijk zijn. Zo hebben we minder warmte opwekkende spieren dan mannen en zijn deze spieren ook nog eens bedekt met een laagje isolerend vet waardoor die warmte niet goed naar de uiteinden van ons lichaam kan stromen, zoals de handen en voeten.
Kouder door hormonen
Vrouwen hebben ook meer oestrogeen in het lichaam dan mannen, het gehalte aan oestrogeen schommelt tijdens de cyclus, zo ben je tijdens de menstruatie wel 1 graad kouder dan normaal. Vind je het gek dat je ongesteld en al het liefst met een kruik naar bed wil. Kouwelijkheid kan ook het gevolg zijn van ernstiger aandoeningen zoals een te traag werkende schildklier, het syndroom van Raynaud, anorexia of een tumor in de hypofyse. Heb je het vaak extreem koud dan kan je dus het beste naar de huisarts gaan. Maar voor de huis-tuin en keuken kouwelijkheid kan je je voordeel doen met deze 5 slimme tips:
Tip 1: Spice it up! Chili en gemberthee
In je keukenkastje vind je allerlei handige kruiden die je kunnen helpen de kou te verdrijven. Zo kun je een lekker verwarmend drankje maken van warm water, chilivlokken en wat honing en citroensap. Vul daarvoor een thermoskan met kokend water en voeg daar een theelepel chilivlokken, sap van een halve citroen en 1 eetlepel honing aan toe. Ook gember heeft verwarmende eigenschappen, voeg stukjes verse gember toe aan kokend water en drink dit als thee.
Tip 2: Rustig aan met rauwkost
Er is een reden dat we in de zomer dol zijn op salades en vers fruit, dit soort voedingsmiddelen hebben de eigenschap verkoelend te werken. Denk maar aan het effect van een stukje verse watermeloen op een zomerse dag. In de winter staan er daarentegen juist verwarmende stoofpotten soepen en ovengerechten op het menu. Ben je een notoire koukleum? Laat de koude salades dan staan en roerbak je groenten even op. Ook een koude bak yoghurt of koude dranken zullen je niet verwarmen. Beter kan je in de ochtend kiezen voor een warme kom havermout in plaats van een koude overnight oats of yoghurt zo uit de koelkast.
Tip 3: Wol is wow!
Wol is een heel bijzonder natuurproduct met volkomen unieke eigenschappen. Zo is het vochtafstotend, vuilafstotend, brandwerend en houdt als geen ander je lichaamstemperatuur op peil. Wol kan je tot op je botten verwarmen zonder dat het zweet je uitbreekt. Tegenwoordig heb je prachtige, zachte wolsoorten zoals merinowol. Wil je de kou te lijf? Investeer dan in ondergoed, sokken en kleding van 100% wol. Het gaat superlang mee en hoef je vaak alleen maar even uit te hangen, behalve je onderbroek dan 😉. Zelf ga ik in koude tijden bij wijze van oplaadkuur onder mijn eigenhandig geknoopt wollen deken liggen.
Tip 4: Draag een nierwarmer
Een nierwarmer zal je niet bekend in de oren klinken, maar het kan wel eens Dè oplossing zijn om je lekker warm te houden. Een nierwarmer is niets anders dan een band gemaakt van wol en elastische vezels die je om je middel draagt. Deze band houd je niergebied, rugspieren en buik goed warm en kan je heel makkelijk onder je kleding dragen. Ook als je ongesteld bent is dit een aanrader. Het concept komt uit de Ayurveda waar de nieren worden gezien als de batterij van je lichaam waar je ligt opgeslagen.
Tip 5: Werk aan je spiermassa
Last but not least werk aan je spiermassa en doe regelmatig krachttraining. Spieren kunnen als geen ander warmte opwekken in je lichaam en je helpen je bij de vetverbranding. 2 vliegen in 1 klap dus! Daarbij hoef je echt niet bang te zijn dat je eruit komt te zien als een bodybuilder, in tegendeel! Spieren geven je juist een slank en atletisch voorkomen.