Koffie kopjes

5 verrassende gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie wie houdt er niet van? Van alleen de geur al word je blij, maar wist je dat koffie ook verrassende gezondheidsvoordelen heeft?

Hele volksstammen zweren bij hun dagelijkse kopje koffie en dat is niet gek. Koffie is dé ideale motor om je systeem in de ochtend op te starten, of je net even dat opkikkertje te geven als je energieniveau laag is. Daarnaast leent het zich voor een gezellig moment, alleen of met anderen; even een kopje koffie. Van alleen de geur al word je blij! Je moet er natuurlijk geen liters van drinken, maar een gematigde koffie inname van zo’n één tot maximaal vijf kopjes op een dag heeft flink wat gezondheidsvoordelen. Wist je dit bijvoorbeeld al over koffie?

1. Goed voor het sporten

Je kent het vast wel: je wil gaan sporten, maar om jezelf van die bank af te krijgen? Dát kan nogal een uitdaging zijn. Niet als je even één of twee kopjes koffie neemt. Al snel zul je merken dat je zin krijgt om te bewegen. Koffie geeft je niet alleen die boost die je nodig hebt, het zorgt er ook nog eens voor dat je prestaties tijdens het sporten beter zijn. Ideaal als je krachttraining gaat doen of begint aan een lange hardloopsessie.

2. Helpt je helder na te denken

Heb je een brainstorm op de planning staan of hijgt er een deadline in je nek en is de inspiratie ver te zoeken? Met een kopje koffie erbij zal je zien dat je hersenen in de doe-stand komen. De cafeïne in koffie helpt je alertheid, focus en aandacht te vergroten, waardoor je die klus in no time geklaard hebt. Koffie verbetert ook nog eens je stemming, waardoor je het werk met een glimlach doet.

3. Steuntje in de rug bij het afvallen

Toegegeven, wondermiddelen voor het afvallen bestaan niet, maar steuntjes in de rug zeker wel en koffie is er zo één. Wederom is het hier de cafeïne die de gunstige effecten geeft. Het zorgt dat je vetverbranding op een hoger pitje komt te staan en daarnaast vermindert het je hongergevoel. Een effect wat ervaren koffiedrinkers zullen herkennen. Voeg je een paar kopjes koffie per dag toe aan een gezonde lifestyle, dan kunnen die net het verschil maken voor die paar laatste hardnekkige kilo’s.

4. Bescherming voor je cellen

Een paar jaar geleden waren de superfoods helemaal hot. De gojibessen en rauwe cacaonibs vlogen je om de oren. Die trend is wel een beetje uitgedoofd, maar er zat wel een kern van waarheid in. Die superfoods zitten namelijk, net als felgekleurde groenten en fruit, bomvol antioxidanten; stofjes die het DNA in je cellen beschermen tegen schade. 

Wist je dat koffie ook zeer rijk is aan die beschermende stoffen zoals polyfenolen? Het doet in die zin bijna niet onder voor bijvoorbeeld blauwe bessen of frambozen.  Met die paar kopjes koffie per dag voorzie je je lichaam van die waardevolle antioxidanten.

5. Minder kans op hartziekten en diabetes type 2

Naar de effecten van koffie op de gezondheid is veel onderzoek gedaan. Zo blijkt dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag een positief effect kan hebben op je lichaam. Zo heb je ongeveer 10% lager risico op hartziekten en ongeveer 10% lager risico op een beroerte.

Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van vijf koppen koffie per dag, vergeleken met geen koffie drinken, samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2 (bron: voedingscentrum.nl). Daarbij maakt het niets uit voor welke soort koffie je kiest. Hou je van filterkoffie, espresso of andere soorten, als je maar geniet!

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.