Krachtvoer voor de overgang

Krachtvoer voor de overgang

Krachtvoer voor de overgang, wat kun je het beste wel en niet eten tijdens de overgang? Wij zetten het voor je op een rijtje.

In de overgang verandert er nogal wat in je lichaam en dat merk je. Zo kunnen allerlei ongemakken je plagen en is stemming ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Met de juiste voeding kan je zorgen dat je nét wat lekkerder in je vel zit. We zetten wat handige krachtvoertips voor je op een rijtje.

Eet je eiwitten

Eiwitten worden overal in je lichaam gebruikt als bouwstof. Je huid en bindweefsel bevatten eiwitten, maar ook bepaalde neurotransmitters zoals serotonine en dopamine hebben als grondstof een eiwit. En dit zijn de ‘feel good’ stofjes die je in de overgang goed kunt gebruiken. Daarnaast geven eiwitten een verzadigd gevoel en stabiliseren ze je bloedsuikerspiegel. Met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je minder kans op stemmingswisselingen en snaaitrek later op de dag. Eiwitten vind je o.a. in: (biologisch) vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, avocado, noten, chlorella en spirulina.

Bietjes

Je lever is in de overgang extra druk om bepaalde hormonen op te bouwen en af te breken. Bieten bevatten stoffen die de lever ondersteunen bij al deze omzettingsprocessen, daarnaast bevatten bietjes stoffen waar je huid mooi van wordt. Drink regelmatig bietensap of eet een salade met bieten.

Jodiumrijke producten

Door de hormoonschommelingen in de overgang kan je schildklier soms tijdelijk ook van slag raken. Je schildklier regelt de snelheid van je stofwisseling en kun je ondersteunen door voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium wordt toegevoegd aan zout en vind je om die reden ook in brood. Eet je weinig of geen brood? Houd dan zeker je jodiuminname in de gaten. Eet dan bijvoorbeeld meer eieren, zeewier en regelmatig (vette) vis.

Siliciumrijke voedingsmiddelen

Silicium is een mineraal dat je lichaam stevigheid geeft, het zit in je bindweefsel, huid, en de wanden van je slagaderen. Maar belangrijker nog Silicium helpt samen met calcium om je botten sterk te houden. Reden genoeg om siliciumrijke voedingsmiddelen wat vaker op het menu te zetten in de overgang. Brandnetelthee, champignons, noten en zilvervliesrijst zijn rijk aan silicium.

Dit kan je beter niet eten

Niet gefermenteerde sojaproducten

Soja staat erom bekend dat het bij overgangsklachten kan werken, het bevat namelijk isosflavonen, oftewel oestrogeen achtige stoffen. Toch raad ik je aan zuinig te zijn met het gebruik van soja. Sojabonen bevatten namelijk stoffen die je schildklierwerking kunnen verminderen. Ook is de meeste soja genetisch gemanipuleerd. Gefermenteerde sojaproducten zoals tempé en miso zijn een uitzondering, door het fermentatieproces is de soja minder belastend voor je lichaam.

Te veel koolhydraten

Wanneer je in de overgang komt gaat je stofwisseling soms trager verlopen, dat betekent dat je dan ineens aan komt terwijl je hetzelfde blijft eten. Deels komt dat doordat je met het stijgen van de jaren spiermassea verliest en juist je spieren zijn de ultieme vetverbranders. Ook de schildklier gaat soms wat trager werken. Pas daarom op met je koolhydraatinname, haal je koolhydraten voornamelijk uit groenten en fruit en laat koolhydraatbommen zoals vruchtensappen en witmeelproducten links liggen.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.