Gelukkig is het taboe op de overgang de laatste jaren aan het verdwijnen, dat is maar goed ook, want de fase waarin je eierstokken er de brui aan geven gaat niet altijd over rozen. Ook al is de overgang een natuurlijk proces, het kan gepaard gaan met allerlei klachten waardoor je dagelijks leven flink verstoord raakt. Zeg nou zelf, niemand wordt blij van stemmingswisselingen en opvliegers om maar te zwijgen over een droge huid en vagina.
Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om die rottige klachten te verminderen zoals slimme aanpassingen in je leefstijl en het gebruik van goed onderbouwde, natuurlijke middelen zoals Menoelle. Voordat we daar op induiken is het goed om even te weten wat er gebeurt in je lijf tijdens de overgang.
Dit gebeurt er in de overgang
Simpel gezegd stopt in de overgang de vruchtbare periode van je leven en is de voorraad eitjes die je bij je geboorte hebt meegekregen op. Dit gaat gepaard met grote veranderingen in je hormoonhuishouding. Zo maken je eierstokken tegelijkertijd met het opraken van je eitjes steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Deze hormonen ondersteunen normaalgesproken het proces om een eitje te laten rijpen en indien bevrucht, te laten innestelen.
Dat niet alleen, er zijn wel honderd processen in je lichaam waar oestrogeen bij betrokken is. Oestrogeen zorgt bijvoorbeeld dat je huid stevig en glad en is en je haar goed groeit, het houdt de zuurgraad van je vagina in balans, je gewrichten soepel, je botten sterk en je bloedvaten gezond. Ook voor je hersenen en gemoedstoestand is oestrogeen van belang. Progesteron heeft weer een kalmerend effect en draagt bij aan een gezonde vochtbalans.
Niet gek dat als deze hormonen minder aangemaakt worden, je dat op allerlei gebieden zal merken. Hallo overgangsklachten!
Je bijnieren en je vetweefsel nemen voor een deel de productie van oestrogeen en progesteron over, maar het komt na je laatste menstruatie nooit meer op het niveau van wat het was. Gelukkig vind je lichaam uiteindelijk een nieuwe balans en komt het echt weer goed, alleen bij de een duurt dat wel langer dan bij de ander.
Wanneer begint de overgang?
Je bent pas officieel in de overgang als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, bij de meeste vrouwen is dit rond het 51ste levensjaar. Je eierstokken gooien dan echt de handdoek in de ring; er rijpen maandelijks geen eitjes meer en de productie van oestrogeen en progesteron stopt.
In de periode daarvoor vinden al veel veranderingen plaats. Deze fase noem je de perimenopauze, deze kan al rond je 45ste of zelfs eerder beginnen. Je hormonen beginnen dan te schommelen en soms sla je al een eisprong over.
Wat merk je?
In de perimenopauze, zo vanaf je 45ste levensjaar kan je merken dat je menstruaties onregelmatiger worden. Je slaat er misschien wel eens 1 over, ze komen vroeger of later en zijn vaak heviger.
In deze fase begint vooral het progesterongehalte te dalen omdat de eisprong niet altijd soepel meer verloopt. Het eerste wat je dan kan merken zijn PMS-achtige klachten; het type: kom niet in mijn buurt geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, somberheid, vergeetachtigheid en pijnlijke borsten. Ook een herkenbaar symptoom; zo rond drie uur s ’nachts wakker worden en dan uren liggen piekeren.
Ga je richting je 50ste dan zal het dalen van oestrogeen steeds meer merkbaar worden. Oestrogeen kan je zien als het smeermiddel van je lichaam, dus dan kan het zijn dat je huid droger wordt, rimpels zich ineens met de dag vermenigvuldigen en je haar dunner wordt. Ook piepende en krakende, stijve gewrichten doen in hun intrede.
Aan je vagina kan je het oestrogeentekort ook goed merken. Deze wordt droger en de zuurgraad verandert, dan doet niet alleen pijn tijdens het vrijen, maar zorgt daarnaast dat je vatbaarder bent voor blaasontstekingen die om de haverklap op kunnen optreden. En of dat niet genoeg is kunnen opvliegers je het leven flink zuur maken. Door de daling in oestrogeen is de thermostaat in je hersenen flink in de war met opvliegers als gevolg.
Je lijf probeert intussen koortsachtig toch oestrogeen aan te maken met behulp van je vetweefsel, dus ineens kom je kilo’s aan terwijl je niet anders bent gaan eten, grrrrr.
Deze 5 tips helpen echt!
1.Natuurlijke middelen
Er zijn natuurlijke middelen, die goed onderzocht zijn en écht werken om overgangsklachten te verminderen. Zo ben ik zelf fan van Menoelle; een nieuw plantaardig middel wat een extract (EstroG-100) van drie geneeskrachtige planten bevat: Cynanchum wilfordii, Phlomis umbrosa en Angelica gigas nakai.
Deze drie planten worden al 400 jaar gebruikt in de traditionele Koreaanse geneeskunde en zijn wetenschappelijk onderzocht met goede resultaten op effectiviteit en veiligheid. Ze worden in het product gecombineerd met specifieke vitamines en mineralen die je hormoonhuishouding ondersteunen voor optimaal effect.
Het mooie van Menoelle is dat het op meerdere overgangsklachten tegelijk werkt (wel 12!) van je gemoedstoestand tot opvliegers en het verminderen van vermoeidheid.
2. Stress vermijden
Zoals je al hebt kunnen lezen, nemen je bijnieren de productie van oestrogeen en progesteron over. Dat is eigenlijk een bijbaantje, want de hoofdtaak van je bijnieren is om te zorgen dat jij goed met stress om kan gaan.
Heb je veel stress, dan zullen je bijnieren altijd de aanmaak van stresshormonen voor laten gaan. Dat kan je dan ook duidelijk merken in de overgang. Loop je op je tandvlees en ervaar je veel stress dan lijkt het wel of je overgangsklachten zich verdubbelen. Stress verminderen is dan ook 1 van de allerbelangrijkste dingen die je kan doen om je klachten te verminderen.
Hoe je dat doet is voor iedereen weer anders. Belangrijk is het in ieder geval om meerdere keren per dag je spanningsboog te doorbreken en even tot rust te komen zodat de stress niet blijft doorrazen in je lijf. Even een kort wandelingetje, een paar keer diep ademhalen, wat leuks kijken of lezen of een vriendin bellen volstaat vaak al.
3. Slim eten
Je weegschaal laat het je al zien, je lichaam gaat ineens anders om met het voedsel wat je tot je neemt. Doordat je met het ouder worden spiermassa verliest gaat je verbranding omlaag. Tegelijkertijd houdt je lichaam krampachtig vet vast om oestrogeen te kunnen aanmaken. Om de kilo’s op afstand te houden kan je het beste wat minder koolhydraten gaan eten en als je ze wel eet van de goede soort, lees vol vezels. Dus lekker zoete aardappel, quinoa, havermout, of zilvervliesrijst.
De focus kan je daarnaast het beste leggen op het eten van voldoende eiwitten en goede vetten. Eiwitten zorgen dat je lekker lang vol zit en dienen als bouwstof voor je spieren en huid en haar. Goede vetten dienen als bouwstof voor de aanmaak van die oh zo belangrijke hormonen. Kom maar door dus met roomboter, olijfolie, kokosolie, ongebrande noten en avocado’s.
Slechte vetten die in chips, koekjes en bewerkte voedingsmiddelen zitten kan je beter mijden als de pest. Ook zonnebloemolie, margarines, bakboters soaja- en arachide olie wil je liever links laten liggen.
4. Krachttraining
Je spieren zijn verbrandingsmotoren pur sang. Jammer genoeg verdwijnen ze als sneeuw voor de zon als je ze niet goed gebruikt. Ook met het ouder worden verlies je spiermassa, dan zie je niet alleen aan flabberarmen en slappe benen, ook de weegschaal laat het zien. Door 3x in de week even kort je grote spiergroepen te trainen ga je lichamelijk verval tegen. Je ziet er niet alleen beter uit, je voelt je ook beter omdat krachttraining zorgt voor de aanmaak van feelgoodstoffen zoals dopamine en endorfine. Je hoeft er echt niet voor naar de sportschool, je eigen lichaamsgewicht volstaat. Denk aan oefeningen zoals squatten, lungen en opdrukken. Op YouTube vind je honderden video’s als je zoekt op trainen met lichaamsgewicht. Zet hem op!
5. Tijd voor jezelf
Last but not least, tijd voor jezelf. Met die razende hormonen in je lichaam, is je terugtrekken soms het beste wat je kan doen. Voor ons vrouwen is dat niet altijd makkelijk, waarschijnlijk ben je al je hele leven aan het zorgen voor anderen, maar in de overgang mag je echt meer tijd gaan nemen voor jezelf. Laat die pubers maar zelf hun rommel opruimen en je man kan ook best wat meer doen. Waar heb jij behoefte aan? Misschien wil je wel een cursus gaan doen, in je eentje een reis maken, of gewoon ongestoord in de tuin zitten met een boek, doe het want het zal je goed doen.