Lady parts vagina

The vagina files, dit wil je weten over je lady parts

Je vagina zorgt goed voor zichzelf. Toch kunnen er ongemakken zijn. Van schimmelinfecties tot droge slijmvliezen. Dit wil je weten over je lady parts!

Onze vrouwelijke geslachtsorganen zijn in een rap tempo aan een opmars bezig. In het tijdchriftenvak zie je complete edities gewijd aan het gebied down under, op tv wordt er regelmatig over gepraat. En wil je echt de diepte in, dan zijn er verschillende boeken geheel gewijd aan de vagina. Dat is een goede zaak, want helaas schamen veel vrouwen zich nog steeds voor hun meest vrouwelijke deel.

De schaamte voorbij

Waar mannen trots hun geslachtsdeel namen geven en er mee pochen en swaffelen dat het een lieve lust is, zitten wij opgescheept met ‘schaamlippen en ‘schaam’ haar. Misschien niet zo gek dat we af en toe schroom hebben, daar gaat een lange geschiedenis aan vooraf waarin de vagina meestal niet op veel goodwill kon rekenen. In veel culturen en religies was vrouwelijke seksualiteit iets wat vooral onderdrukt moest worden.

Toch moet je de power van de pussy niet onderschatten. Zo vind je expliciete afbeeldingen van vagina’s op de plek waar je deze het minst zou verwachten, namelijk in de kerk! Vooral in Engeland, Frankrijk en Spanje heb je kans boven kerkdeuren en ramen een zogenaamde Sheela-Na-Gig te vinden; een dame die op haar hurken onbeschaamd en wijdbeens haar vagina laat zien. Waarschijnlijk zat ze daar om de duivel af te weren, want die was bang voor de power van de pussy.

Ook in de Egyptische en Japanse mythologie komen vrouwen voor die bij conflicten hun schaamlippen wijd open spreidden, waardoor iedereen zo hard moest lachen dat de lucht meteen geklaard was. Moet je ook eens proberen als je ruzie hebt met je vriend, succes gegarandeerd! 😉

Vulva, vagina en je interne ‘bevolking’

Voor het gemak heet dit artikel: the vagina files, maar dat is eigenlijk niet helemaal correct. Zo heet het buitenste gedeelte van je geslachtsorgaan vulva. De vulva bestaat uit je schaamlippen, clitoris, uitgang van de urinebuis en de ingang van de vagina. De vagina zelf is de opening die naar je baarmoeder leidt.

Binnenin je vagina is het een drukte van belang door alle bacteriën die het bevolken. Dat zijn voornamelijk lactobacillen oftewel melkzuurbacteriën. In je vagina maken ze melkzuur en waterstofperoxide aan, hierdoor is het milieu van je vagina vrij zuur, zo tussen de PH 3,8 en 4,5; wat beschermt tegen bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Schimmels leven van nature ook in je vagina, ze doen daar geen kwaad omdat de melkzuurbacteriën ze in toom houden. Soms zijn schimmels in te grote aantallen aanwezig en veroorzaken daardoor een schimmelinfectie.

Lees ook

Hebben je hormonen echt zoveel invloed op je stemming? Hier lees je alles wat je moet weten over je hormonen.

Afscheiding

Afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de normaalste zaak van de wereld. Afscheiding bestaat uit de vloeistof die wordt afgegeven door de baarmoederhals en van nature aanwezig is in je vagina. Bij tijd en wijle verlies je simpelweg door de zwaartekracht wat van deze vloeistof.

Afscheiding bestaat voornamelijk uit water, eiwitten, soms een verdwaald witte bloedlichaampje en mucine, dit is een slijmerige substantie die de slijmvliezen goed vochtig houdt. Heel nuttig want die afscheiding zorgt dat je vaginawanden soepel over elkaar heen kunnen bewegen, ook bevat het voedingsstoffen voor de gunstige bacteriën.

Gedurende je cyclus verandert de kleur en samenstelling van de afscheiding en als je een beetje getraind erin bent, kun je hieruit ook aflezen wanneer de eisprong plaatsvindt en je vruchtbare dagen zijn. Zo is de afscheiding net na je menstruatie vaak bijna niet aanwezig of het is wat dikkig, troebel en wit of gelig van kleur. Het rekt dan ook niet mee als je het tussen je vingers uit elkaar trekt. In deze omgeving is voor het de spermacellen hard werken om hun weg af te leggen naar de baarmoeder.

In de vruchtbare dagen wordt het legertje aan zaadcellen daarentegen goed geholpen; de afscheiding is dan glashelder, doorzichtig en erg elastisch waardoor ze lekker kunnen zwemmen. De ene vrouw heeft meer afscheiding dan de ander en het is dus echt niets iets om je voor te schamen.

Geurtjes

Je vagina heeft van nature een eigen geur, die als het ecosysteem in balans is helemaal niet onaangenaam is, in tegendeel die geur wordt door mannen juist als heel aantrekkelijk en opwindend ervaren. Dat komt omdat, naast dat de vagina door de melkzuurbacteriën aan kant blijft, in vaginaal vocht feromonen zitten.

Feromonen zijn lokstoffen die door dieren, maar ook door mensen worden afgescheiden, vooral op het moment van ovulatie als je het vruchtbaarst bent. Die stofjes zorgen ervoor dat je als dier of mens woest aantrekkelijk bent voor de andere sekse. Het signaal is dan duidelijk, komt u maar, ik heb er zin in! Feromonen zitten ook in zweet, vandaar dat je misschien soms stiekem even aan het T-shirt van je geliefde ruikt.

Bacteriële vaginose

Een gezonde vagina ruikt dus gewoon helemaal oké, maar soms kun je helaas last hebben van een heel andere, veel minder prettige geur. Je vagina kan dan naar vis ruiken, ik kan er helaas echt niks anders van maken, de geur is zo echt het beste te omschrijven. Die nare geur ontstaat doordat het ecosysteem in je vagina van slag is. Ineens hebben de goedmoedige lactobacillen het dan niet meer voor het zeggen, maar krijgen andere bacteriën de overhand. Deze gemene rotzakjes scheiden allerlei chemische verbindingen af die de typische visgeur geven, ook heb je daarbij vaak veel meer afscheiding die waterig is en grijzig van kleur. Dat noem je: bacteriële vaginose.

Er zijn een aantal oorzaken waardoor het inwendig milieu van slag is en de lactobacillen ineens niet meer overheersen.  Zo maakt antibiotica bacteriën dood, maar dus ook de lactobacillen in je vagina. Kijk er dus niet raar van op dat je tijdens of na een antibioticakuur, ineens last kan krijgen van een bacteriële vaginose. Ook het hebben van seks zou gek genoeg een rol kunnen hebben. Sperma is namelijk heel basisch (het tegenovergestelde van zuur) hierdoor kunnen de zaadcelletjes beschermd door de basische zaadvloeistof veilig door de zure omgeving van je vagina heen zwemmen. Maar dat betekent dus wel dat jouw vagina tijdelijk ook wat minder zuur is. Perfect denken dan die rottige stink bacteriën ik neem mijn intrek.

Juist tijdens de seks kan dan ook ineens die visgeur heel duidelijk naar voren komen, waar je natuurlijk net dan niet op zit te wachten. Met zeep wassen is ook een bekende oorzaak, zeep is net als sperma basisch en zorgt dat je de zuurgraad verstoort en dat vraagt natuurlijk om problemen. Bedenkt je dat even snel je bikinilijn scheren met douchegel of scheerschuim ook de boel verstoort.

Schimmelinfectie

Als de populatie lactobacillen in je vagina verzwakt zijn of niet goed in staat zijn om voldoende melkzuur en waterstofperoxide aan te maken, kunnen schimmels zoals candida de overhand krijgen. Ze groeien dan uit en veroorzaken een schimmelinfectie. Die herken je aan jeuk, pijnlijke, rode schaamlippen en een witte, brokkelige afscheiding.

Let op: het verschil tussen een bacteriële vaginose en een schimmelinfectie kun je goed herkennen omdat een schimmelinfectie géén geur geeft en bacteriële vaginose wel.

Vlak voor en na je menstruatie, tijdens de zwangerschap en als je de pil slikt ben je vatbaarder voor een schimmelinfectie. Dat komt omdat er dan minder oestrogeen aanwezig, waardoor de slijmvliezen van de vagina dunner en kwetsbaarder zijn.

Lees ook

Hoe verhoog je de kans op zwanger worden? Met deze eenvoudige oplossing ondersteun je je vruchtbaarheid.

Natuurlijk behandeling bacteriële vaginose/schimmelinfectie:

Probiotica voor je darmen

Als je last hebt van een bacteriële vaginose of schimmelinfectie dan wil je zorgen dat de lactobacillen die je vagina beschermen weer op volle sterkte komen. Het kan daarbij helpen om een probiotica voor de darmen te nemen. Indirect versterk je daarmee de slijmvliezen en zijn bewoners in je vagina. De slijmvliezen van je lichaam staan allemaal in contact met elkaar en de darmflora kan door de aanmaak van boodschapperstoffen, de slijmvliezen in je vagina versterken. Er zijn probiotica preparaten die speciaal voor de vrouw zijn samengesteld en bacteriestammen bevatten die extra gunstig zijn bij vaginale klachten.

Probiotica voor je vagina

Naast probiotica voor de darmen, zijn er ook vaginale producten verkrijgbaar, die goede bacteriën bevatten, die je rechtstreeks in brengt in de vagina. Ze versterken de daar al aanwezige lactobacillen en zorgen dat schimmels en slechte bacteriën minder kans hebben.

Spoelen met melkwei

Melkwei kan helpen om de zuurgraad van je vagina te herstellen om het van nature melkzuur bevat. Je kunt de buitenkant van je vagina en een stukje van de binnenkant voorzichtig spoelen met een oplossing van 2 eetlepels melkwei op een glas water. Doe dit niet elke dag, maar zo’n 3x per week, Een te zuur milieu in de vagina, kan juist ook klachten in de hand werken

Droge slijmvliezen

Vaginale droogheid komt veel voor en echt niet alleen bij vrouwen in de overgang. Het kan onder andere optreden bij een laag oestrogeengehalte omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren en vochtig houden van de slijmvliezen. Vlak voor je menstruatie en net na je bevalling dalen de oestrogeenspiegels tijdelijk snel en kan je last krijgen van droge slijmvliezen in je vagina. Tijdens de overgang gaan de eierstokken minder oestrogeen maken en stoppen daar uiteindelijk helemaal mee. De vetcellen nemen dan een deel van de productie over.

Bij droge slijmvliezen, kan je vagina branderig en heel pijnlijk aanvoelen, vrijen is dan vaak een ramp. Zorg sowieso voor voldoende voorspel. Dat maakt de kans op het vochtig worden van je slijmvliezen een stuk groter. Ga sowieso nooit over tot penetratie als je vagina nog te droog is, daardoor kan de binnenkant van je vagina beschadigd raken wat weer infecties in de hand kan werken. Er is niks mis mee om af en toe wat glijmiddel te gebruiken.

Train ook regelmatig je bekkenbodemspieren, dit kun je doen door als je aan het plassen bent, je plas steeds even op te houden. Als je eenmaal weet met welke spieren je dat doet, kun je deze op meerdere momenten van de dag aanspannen. Door de bekkenbodemspieren te trainen blijft je vagina beter doorbloed en daardoor ook vochtiger.

Verzorging

De meeste dingen in het leven zijn ingewikkeld genoeg, maar de verzorging van je vagina is dat gelukkig niet! Want het is een driedubbel dwars feit dat het wassen met wat lauwwarm water prima voldoet om je lady parts mee schoon te houden, de rest doet je vagina gewoon zelf. Natuurlijk mag je wel iets extra’s gebruiken als je dat wil, maar het hoeft niet. Let er altijd op als je wel zeepproducten voor je vagina wilt gebruiken, die precies zijn afgesteld op het vaginale milieu.

Kies niet voor PH-neutrale zeep! Veel vrouwen nogal eens de mist mee in, want een PH-waarde die heeft je vagina toch ook? Een PH neutrale zeep moet je verre houden van je vagina. Die term PH-neutraal geeft namelijk aan dat de PH-waarde of zuurwaarde van de zeep aansluit op die van je huid en die zuurwaarde ligt rond de 5 of 6. De zuurgraad van je vagina is een stuk lager en dat moet ook, want in een licht zure omgeving vinden slechte bacteriën en schimmels het niet fijn vertoeven. Door het gebruik van een PH-neutrale zeep verstoor je de zuurgraad van je vagina en kun je jezelf een hoop gedoe op de hals halen zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.