Golden milk wordt in India al eeuwen gedronken en ook hier wordt het steeds populairder. Niet gek, want het is een heerlijke drank, die je direct een aangenaam gevoel en een warme buik oplevert. Ook lekker eens wat anders dan koffie of thee.
De basis is rijstemelk wat van zichzelf al een aangename zoete smaak heeft. Verder voeg je onder andere kurkuma, kaneel en kardemom toe.
Kurkuma is een bijzonder worteltje, de knalgele kleur die hardnekkig aan je vingers blijft zitten als je je de verse wortel gebruikt, is een krachtige antioxidant. Het beschermt je cellen tegen DNA-schade. Ook voor je lever, huid en gewrichten kunnen de actieve ingrediënten van kurkuma veel goeds doen.
Er zit wel een addertje onder het gras. De actieve stoffen uit kurkuma worden in je lichaam maar lastig opgenomen en voor een goed effect is de dosering ook van belang. Zwarte peper en vet kunnen de opname van kurkuma uit je voeding wel bevorderen.
Wil je echt de voordelen van kurkuma beleven dan kom je er met een kopje golden molk niet en kan je het beste een geconcentreerd supplement met de actieve stof curcumine gebruiken. Desalniettemin is het een perfect en heerlijk drankje voor de herfst.
Dit heb je nodig voor een kopje golden milk:
Ingrediënten voor 1 kop golden milk
- 200 ml rijstemelk
- Snuf zwarte peper
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl kaneel
- 1 cm verse gemberwortel in plakjes
- 2 kardemompeulen gekneusd
- Scheutje honing
Zo maak je het
Plet de kardemom met de platte kan van een mes. Doe de rijstemelk samen met de kurkuma, gember, kardemom, kaneel, peper en honing in een steelpannetje. Roer rustig door op een laag vuurtje tot het lekker warm is (laat de golden milk niet koken). Haal de gember en kardemompeultjes eruit en roer nog even goed door. Enjoy!