10 vragen voor de kraamhulp

10 vragen die je de kraamhulp moet stellen

Je bent zwanger! Dan is het belangrijk om je kraamhulp de volgende vragen te stellen. We hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Als je zwanger bent blijft geen zwangerschapsboek ongelezen en Google draait overuren. Want een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Eenmaal bevallen kan het toch flink wennen zijn, want help hoe zorg je in hemelsnaam voor dat hulpeloze wezentje? Leve de kraamverzorgster! Ze voorziet je niet alleen van fruithapjes en houd je herstel nauwlettend in de gaten, ze is ook nog eens de beste wandelende baby encyclopedie die er maar bestaat.  Deze 10 vragen moet je haar zeker niet vergeten te stellen.

Vraag 1: Hoe leg ik mijn baby veilig in bed?

Wie had gedacht dat slapen zo ingewikkeld kon zijn! Lakentje en dekentje of toch een dekbed? En hoe maak je dat bedje dan op? Inbakeren of niet? Je kraamverzorgster weet alle ins and outs om je kindje veilig te laten slapen. Desalniettemin zal je nog steeds elke nacht met reuze oren liggen luisteren en duizend keer gaan kijken of je kindje nog ademt en dat is helemaal ok.

Vraag 2: Wat is een goede lactatiekundige?

Borstvoeding is prachtig en mooi zeker als het lekker loopt. Maar in het begin kan je best wat hobbels en bobbels tegenkomen; te weinig melk, te veel melk, tepelkloven, niet willen aanhappen, stuwing, baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen, kolven en ga zo maar door. Loop je met de borstvoeding tegen een probleem op dan is het fijn als je iemand achter de hand hebt die je kan bellen. Een lactatiekundige wordt deels vergoed en kan je heel wat leed besparen. Het beste schakel je deze zo snel mogelijk in en modder je niet zelf nog dagen of weken aan.

Vraag 3: Wat doe ik mijn baby aan?

Ja duh!! die leuke kleertjes natuurlijk die al maanden in de kast hangen. Maar wacht eens even… wel een vestje geen vestje? Mutsje op mutsje af? Het komt nogal nauw met de temperatuur regeling van pasgeboren baby’tjes waardoor ze het al snel te koud of te warm hebben. Dus vraag je kraamverzorgster vooral welke kleertjes voor het moment en seizoen het meest geschikt zijn en welk pyjamaatje ze voor het slapengaan het beste kunnen dragen.

Vraag 4: Wanneer mag ik naar buiten met de baby?

Vaak kan je niet wachten om met je kindje naar buiten te gaan, maar wanneer dat kan ligt aan allerlei factoren. Is je kindje bijvoorbeeld te vroeggeboren, is het hartje winter of juist bloedheet en hoe gaat het eigenlijk met jou? Je kraamverzorgster kan goed inschatten wat het beste is.

Vraag 5: Hoeveel huilen is normaal?

Voor baby’s is huilen in het begin de belangrijkste manier om te communiceren, maar hoeveel huilen is normaal? Huilt je kind te veel of juist te weinig? Vergeet ook niet te vragen of je kraamverzorgster bekend is met Dunstan babytaal. Dit is een methode waarmee je verschillende huiltjes kan onderscheiden om uit te vinden wat je kindje op dat moment nodig heeft.

Nu je lichaam weer enigszins van jou is, lonkt een glaasje alcohol. Maar kan dat als je borstvoeding geeft en wanneer kan je dan het beste drinken? Vraag het!

Vraag 6: Wanneer voel ik me weer mezelf?

Net na je bevalling houd je het waarschijnlijk geen dag droog, niet alleen door tijdelijk verzwakte bekkenbodemspieren, maar ook doordat je huilt bij elke zielige reclame die je ziet. Je voelt de hormonen door je lichaam razen en soms is roze wolk heel ver te zoeken. Gaat dit ooit over? Deel het met je kraamverzorgster, zij heeft duizenden bevallen vrouwen gezien en kan je als geen ander geruststellen. Ooit heus word je weer jezelf.

Vraag 7: Hoeveel moet een baby slapen?

De hamvraag der hamvragen, hoeveel moet mijn baby slapen? En moet ik hem of haar wel of niet wakker maken voor een voeding? Overdag op bedje liggen of niet? En wanneer gaan ze doorslapen? Die laatste vraag kan je, vers bevallen, maar beter niet stellen, want dat duurt vaak nog een hele tijd. Maar op de andere weet je kraamverzorgster gegarandeerd het antwoord.

Vraag 8: Wanneer mag ik stoppen met de kruik?

Het is nogal een gedoetje, midden in de nacht hannesen met een stalen kruik en kokendheet water. Zeker als je dat naast het verschonen en voeden moet doen. Hoe eerder de kruik afvalt hoe beter. Wanneer je daarmee kan stoppen is voor elk kindje anders, je kraamverzorgster weet raad.

Vraag 9: Hoe zit het met alcohol tijdens de borstvoeding?

Met liefde heb je negen maanden lang geen druppel alcohol aangeraakt, maar nu je lichaam weer enigszins van jou is, lonkt een glaasje alcohol. Maar kan dat als je borstvoeding geeft en wanneer kan je dan het beste drinken? Vraag het vooral.

Vraag 10: Hoeveel moet mijn kindje poepen en plassen?

 

Voorheen had je niet kunnen bevroeden hoe interessant ontlasting ineens voor je zou zijn. Nu open je gretig elke luier. Wel of niet gepoept? Is dat goed of slecht en ieuwww hoort het zwart, groen, geel of met zaadjes te zijn? Je kraamverzorgster is jouw guide in poepieland.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Mama is moe

Mama is moe

Mama zijn is hard werken! Niet gek dat je af en toe (zeg maar altijd) moe bent. Wij hebben 10 handige tips voor meer energie voor je.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.