Mama is moe

Mama is moe

Mama zijn is hard werken! Niet gek dat je af en toe (zeg maar altijd) moe bent. Wij hebben 10 handige tips voor meer energie voor je.

Het woord slaap komt in het woordenboek van moeders niet voor, want slapen dat deed je in de prehistorie.  Nu is het schipperen met piepkleine baby’tjes die om de drie uur een borst of fles willen en peuters die je s ’nachts luidkeels en verbazend volhardend uit je bed roepen vanwege dorst, nachtmerries en andere ongein. Overdag is het overleven op een paar miezerige uurtjes slaap en heel veel koffie. Kortom: Mama is moe! In dit blog hebben we dan ook de 10 best tips gebundeld om je een energie boost te geven. Snel verder lezen dus!

Tip 1: Zeg nee

Chronisch slaapgebrek dwingt je om je prioriteiten haarscherp te stellen. Je hebt maar een ieniemienie beetje energie dat je moet behandelen als een kostbare schat. Geeft het niet weg aan mensen of dingen die het eigenlijk niet waard zijn. Wanneer je vaker nee zegt houd je meer ruimte over voor de dingen waar je echt tijd aan wilt besteden. Zoals een mini powernap of zeldzame Netflixavond in je huispak. Geen toezeggingen meer doen dus waar je later mee in je maag zit.

Tip 2: Zoek het licht op

Ritme, regelmaat en reinheid; kindjes gedijen er als beste op. Wel een beetje jammer dat die regelmaat wel minstens om de drie dagen verandert. Als vermoeide moeder heb je er baat bij je eigen bioritme wel zo strak mogelijk in de pas te laten lopen. Dat doe je door als je uit de nachtvoedingen komt direct daglicht op te zoeken. Je biologische klok krijgt dan een seintje dat de dag begonnen is waardoor je bijnieren met behulp van cortisol energie vrijmaken. Doe in de lente en zomer de gordijnen in de vroege ochtend direct op en ga als het kan even een paar minuten in het volle licht staan. In de winter kun je direct na het opstaan een kwartiertje voor een daglichtlamp gaan zitten.

Tip 3: Vroeg naar bed

Na een lange dag met kinderen en werk is het heel verleidelijk om in de avond op de bank te ploffen en daar vele uren later met vierkante ogen vanaf te komen. Veel energie zal je er niet van krijgen en de volgende dag moet je het vaak bezuren. Doe jezelf een plezier en ga tegelijkertijd met je kindje naar bed, zeker als je net een baby’tje hebt. Die gezellige avonden komen later wel weer terug, maar nu doe je jezelf het grootste plezier door te pakken wat je pakken kan aan slaap.

Tip 4: Powernaps

Overdag kan een powernap je redding zijn. Het voordeel van een powernap is dat hij voor het beste effect juist maar heel kort moet duren; maximaal zo’n 25 minuten. Zo’n slaapje kun je het beste voor 16.00 doen als je baby of kind slaapt.

Tip 5: Gezond snacken

Goed eten schiet er bij de meeste moeders bij in, zorg daarom dat er in je (luier)tas altijd gezonde snacks zitten waar je naar kan grijpen bij acute honger, denk bijvoorbeeld aan:

  • Dadels
  • Ongebrande noten
  • Bananen
  • Een gekookt ei
  • Pure chocola (82% cacao)
  • Stukjes komkommer
  • Snoeptomaatjes
  • Worteltjes
  • Olijven

Tip 6: Slim drinken

Wanneer je weinig energie hebt is het verleidelijk om naar energy drinks of frisdranken te grijpen. Je krijgt er een korte boost van maar je wordt er, door het stijgen en dalen van je bloedsuikerspiegel uiteindelijk alleen maar vermoeider van. Drink liever als basis water en elke dag 1 of 2 glazen groen sap. Zo kun je water aanvullen met een flinke scheut citroensap en een halve eetlepel Spirulina of Chlorella. Dit zijn zoetwateralgen die boordevol chlorofyl, vitaminen en mineralen zitten. Een Quick Fix voor meer energie!

Tip 7: Uitrekken, imiteer je baby

Dieren en baby’s doen het allebei: zich meerdere keren per dag uitgebreid uitrekken. Best wel slim, want met dat uitrekken verjaag je vermoeidheid en voel je je ineens fris en lenig. Een uurtje yoga is nog beter, maar bij tijdsgebrek; uitrekken maar!

Tip 8: Me time

Plan elke week minstens 1 kindervrij moment in voor qualitytime met jezelf. Al is het maar een uurtje, alleen het vooruitzicht al dat je even tijd voor jezelf hebt doet wonderen. Neem een massage, ga uitgebreid douchen, een uurtje sporten of gewoon slapen. Blokken die agenda dus zodat iedereen weet: mama is offline.

Tip 9: Korte workouts

Als je hondsmoe bent klinkt het idee van sporten nou niet echt aanlokkelijk. Toch zal een korte workout je helpen aan meer energie. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet eens naar de sportschool en kan je via YouTube een workout naar keuze volgen. Een kwartier tot twintig minuten is al genoeg om je bloed te laten stromen. Doe je dit 3x per week dan zie en voel je gegarandeerd resultaat.

Tip 10: Aanvullen met supplementen

Last but not least kunnen de juiste supplementen je van energie voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een goede multivitamine als basis aangevuld met vitamine C en visolie. Verder zijn er specifieke preparaten die je meer energie kunnen geven zoals Ashwaganda en Rhodiola, let op deze kun je alleen niet gebruiken als je nog borstvoeding geeft.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.