Kraamvisite

Krijg je kraamvisite? Spijker deze 10 gouden regels aan de deur

Kraamvisite kan nogal een dingetje zijn als je ligt bij te komen van je bevalling of keizersnede. Met deze 10 gouden regels kan het niet mis gaan.

Toen je hoogzwanger was kon je niet wachten tot je kleine spruit er EINDELIJK zou zijn en je hem trots als een pauw aan iedereen kon showen. Je zag het al helemaal voor je: stralend als een moedergodin zou je, met je baby roze en zoet in je armen, de kraamvisite ontvangen. Uiteraard in een brandschoon huis waar de koffie al gezellig staat te pruttelen.

Eenmaal bevallen wil je de voordeur het liefst dichttimmeren. Wie heeft ooit bedacht dat kraamvisite een goed idee was? Of je bevalling nou een peulenschilletje was je of meer in de categorie horror viel, je moet er sowieso van bijkomen. Alleen gaat dat een beetje lastig als je dag en nacht om de drie uur aan het voeden, verschonen en troosten bent.  Dus lieve kraamvisite bezint eer gij begint! Houd je plechtig aan deze tien gouden regels dan doe je de kakelverse ouders een groot plezier.

Regel 1: Kom op tijd

Heb je om twee uur een afspraak? Sta dan ook stipt om twee uur op de stoep. Bedenk je dat er tussen voedingen door hooguit een uur of anderhalf zit voordat er weer borsten of flessen tevoorschijn gehaald moeten worden.  Het huishouden, de boodschappen en een zeldzaam slaapje of douche voor de moeder nog nagelaten. Wee je gebeente als je later komt!  Je schopt dan het schema in de war en het schema dat is heilig.

Regel 2: Blijf niet te lang

Zorg dat je hem tijdig weer smeert, want hoe aardig de ouders ook doen en hoe gezellig het allemaal lijkt…het liefst zien ze je zo snel weer gaan. Het zal ze worst weten hoe je vakantie is geweest, wat de laatste werkroddels zijn of wat er überhaupt in jouw leven gebeurt. Er is simpelweg geen ruimte voor, want de kersverse baby is het epicentrum waar alle energie naar toe gaat. Waag je het toch langer te blijven? Dan zal eeuwige hoon jou ten deel vallen. Hoe durf je hét schema in de war te gooien. Ophoepelen dus nog voordat de ouders genoodzaakt zijn jou met stille hints de deur te wijzen.

Regel 3: Laat je eigen kinderschare thuis

Heel lief hoor dat jouw Pietertje zo graag de baby wil zien, maar laat hem toch maar lekker thuis. Want grote kans dat kleine Pietertje de boel overhoop trekt, een grote keel opzet, in zijn broek poept en alle aandacht op eist. Precies waar de kersverse ouders met waarschijnlijk amper twee uur slaap op de teller op zitten te wachten, niet dus!

Regel 4: Was je handen

Was bij aankomst meteen je handen. Jouw handen zijn voor de ouders namelijk twee gribussen vol bacteriën, virussen en andere viezigheid die hun kleintje met een nog maagdelijk immuunsysteem zullen bezoedelen. Ben je verkouden of heb je een koortslip? Vergeet het maar; You shall not pass.

Regel 5: Blijf van de baby af

Een klein baby’tje is om op te vreten. Je net vers gewassen handen jeuken om het op te pakken en te knuffelen.  Maar wacht rustig af tot paps of mams vraagt of je hem of haar ook even wil vasthouden. Zelf pakken is een doodzonde!

Regel 6: Neem eten mee

Je bent de absolute held als je binnenkomt met een schaal lasagne, verse soep of zelfgemaakt bananenbrood. Een schaal sushi van de beste zaak in de stad doet het eveneens goed. Aanbieden om te koken mag ook. Dan wel de boodschappen doen, alles opruimen en zelf niet mee-eten.

Regel 7: Laat je eigen bevallingsverhalen thuis

Verschrikkelijk voor je dat jouw bevalling eindigde in een totaalruptuur waarbij je minstens 10 liter verloor. Maar really op dit moment nobody cares! De kraamvrouw heeft zelf net een bevalling achter de rug en wil haar ervaring met je delen zonder dat het wedstrijdje touwtrekken wordt wie het meest heeft afgezien. En zegt ze niets over hoe ze de bevalling heeft ervaren? Dan wil ze dat waarschijnlijk niet met je delen en vraag je dus ook niet door.

Regel 8: Bied aan om even op de baby te passen

Ben je een goede bekende? Bied dan aan even op de baby te passen, waardoor de uitgeputte moeder even kan douchen of slapen.

Regel 9: Doe een huishoudelijk klusje

Hiermee plaats je jezelf in de annalen van beste kraamvisite ever. Niet vragen: kan ik wat doen, maar gewoon zelf de handen uit de mouwen steken en even de vaatwasser uitruimen, de was ophangen, het bed verschonen of een stofzuiger door de kamer trekken. En dan daar komt ie weer…. Daarna snel wegwezen.

Regel 10: Zeg iets liefs

Ook al lijkt de baby op een Gremlin en ziet de moeder eruit of ze drie keer door de gehaktmolen is gedraaid: zeg iets liefs! Wat zie je er stralend uit of wat een knappie is het, je verzint maar wat.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Mama is moe

Mama is moe

Mama zijn is hard werken! Niet gek dat je af en toe (zeg maar altijd) moe bent. Wij hebben 10 handige tips voor meer energie voor je.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.