Aambeien

Het verborgen leed wat aambeien heet

Aambeien jeuken, branden en doen pijn. Weg ermee! Hoe? dat lees je hier

Wat heb ik nou weer aan mijn fiets hangen? Dat is de eerste gedachte die je hebt als je onderste regionen zich roeren door aambeien. Ze geven een drukkend gevoel, kunnen bloeden en misschien nog wel het ergste; ze geven verschrikkelijke jeuk die je met alles wat je in huis hebt te lijf wil gaan. Wat je vervolgens uit wanhoop ook doet: alcohol, vaseline tot antischimmelcrème aan toe, vaak tevergeefs. Vooral in de nacht, lekker warm onder de dekens, laat de verschrikkelijke jeuk zich gelden en word je ineens heftig krabbend wakker, charmant!

Aambeien, wat zie je?

Heb je inwendige aambeien dan zie je alleen een keurige kringspier, bij uitwendige aambeien hangen er kleine trosjes en kan je zo een wijngaard beginnen, zeker als de aambeien actief en geïrriteerd zijn.
Ook kunnen uitwendige aambeien zorgen voor marisken oftewel huidflapjes waardoor je ineens jaloers kijkt naar het prachtige gesoigneerde kontje van je kat wat je te pas en te onpas onder je neus geschoven wordt.
Even zonder dolheid aambeien geven veel last en je schaamt je ervoor, het kan je belemmeren op momenten dat je naakt bent en er anderen bij zijn, in de sauna, tijdens het vrijen, wat als ze het zien? Het is ook niet even iets waar je snel mee naar de dokter gaat dus rommel je zelf maar aan, net als vele anderen want de helft van de mensen heeft er wel eens last van.

Aambeien, wat zijn het?

Moeder natuur heeft het in beginsel niet slecht met je voor, je lichaam zit van top tot teen perfect gedesignd in elkaar, ook daar! Vlak achter je anus in je endeldarm bevindt zich een sponsachtig netwerk van aderen. Dat netwerk fungeert net als een rubberen ringetje bij een kraan en zorgt dat je achteruitgang mooi lucht- en lekdicht is. Maar…. als er te veel druk op die kwetsbare aderen komt te staan, kunnen ze opzwellen en uitstulpen. Je kan dan last krijgen van inwendige aambeien, of als ze uitzakken uitwendig, je ziet ze dan ook daadwerkelijk zitten. Je kan het vergelijken met spataderen, waarbij de aderwand verzwakt is, waardoor het bloed zich ophoopt en de wanden van de aderen uitrekken tot een soort ballonnetjes met bloed erin.
Druk op dat sponsachtige netwerk kan ontstaan als je ontlasting niet lekker verloopt en je veel zit te persen of als je veel staat. Ook bij een zwangerschap en tijdens de bevalling komt er veel druk op te staan, 70% van de zwangere vrouwen heeft dan ook last van aambeien. Als je geluk hebt verdwijnen de aambeien vanzelf, soms is er wat meer voor nodig.

Aambeien, klachten verlichten

Niet persen

Druk verlichten is het eerste wat je wil doen om de kwetsbare bloedvaatjes aldaar niet te overbelasten, dat betekent niet persen! Je ontlasting komt makkelijker als je bekkenbodemspieren ontspannen zijn, dat gebeurt als je een hurkende houding aan neemt. Dit kan je nabootsen door een toiletkrukje onder je voeten te zetten, een zogenaamde squatty potty. Gaat het toch lastig, span dan je buikspieren wisselend aan om op die manier de ontlasting naar buiten te werken. Ook heel belangrijk: ga als je aandrang hebt meteen.

Soepele ontlasting

Je ontlasting moet soepel zijn en dat krijg je door voldoende te drinken en vezels te eten. Die vezels vind je in o.a. groenten en fruit. Per dag heb je wel zo’n 40 tot 50 gram vezels nodig. Helaas komen we daar met ons dieet bijna nooit aan. Psylliumvezels zijn dan een handig hulpmiddeltje. Neem 2x daags voor de maaltijd 2 theelepels in een glas water en drink het meteen op. De vezels zwellen enorm op en geven zo volume aan je ontlasting. Bijkomend voordeel: ze kunnen helpen hongerbuien te onderdrukken en helpen het cholesterolgehalte omlaag te brengen.

Jeuk verlichten

En dan die hemeltergende jeuk! Allereerst gebruik geen geparfumeerde doekjes of te ruw wc-papier bij het afvegen, dat zorgt allemaal voor irritatie. Zet een fles water bij het toilet en spoel eerst even af voordat je afveegt. Blijf ook weg van gekke middeltjes, ze helpen meestal niet en maken het probleem erger. Dep na de stoelgang met Hamameliswater (toverhazelaar) dit werkt samentrekkend op het slijmvlies. Smeer daarna in met pure Aloë Vera gel, dit verkoelt en verzacht en laat de huid herstellen. Zet het voor gebruik in de koelkast, dan is het extra koud en werkt het nog beter.

Aderwand versterken

De aderwanden zelf kan je van binnenuit versterken en ondersteunen met tabletten van Aesculus Hippocastanum (paardenkastanje). Aesculus verbetert de bloedsomloop en wordt daarom naast aambeien ook ingezet bij vermoeide en zware benen en spataderen.

Aambeien, de voortvarende aanpak

Helpt bovenstaande allemaal niet of niet genoeg? Roep dan de hulp in van de reguliere geneeskunde. We leven in een fantastisch land waar er zelfs voor aambeien een specialist is waar je via de huisarts terecht kan. Je zal je even over wat schaamte heen moeten zetten, maar besef je dat je huisarts elke dag misschien wel 6 kontjes voorbij ziet komen en eenmaal in het ziekenhuis kom je bij een proctoloog die er zelfs zijn werk van gemaakt hebt.
Deze proctoloog zal je anus bekijken en ook van binnen even voelen. Vervolgens kan je vaak meteen behandeld worden. Zo kunnen ze met een apparaatje een elastiekje om de inwendige aambeien schieten, waardoor ze na een week verschrompelen en vanzelf afsterven.
Een andere methode is de aambeien in te spuiten met een vloeistof of de vaatjes dicht te schroeien met hetzelfde effect. Je staat binnen 5 minuten weer buiten en vaak zijn de klachten daarna heel snel weg, soms moet je nog een keer terug voor dezelfde behandeling. Het kan even een dag wat ongemak geven met een drukkend gevoel en buikpijn, dus zorg voor paracetamol en een dag rust, maar dan ben je er ook vanaf.
Heb je heel grote aambeien of veel huidflapjes dan kunnen ze die operatief weghalen. Heb je het eenmaal gedaan, dan denk je waarom heb ik hier zo lang mee gewacht?

deel dit artikel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
E-mail
Ook interessant

Vergelijkbare artikelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang elke maand de beste insider tips & tricks op het gebied van natuurlijke gezondheid.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website ervaring te verbeteren.